Iran ligt in Zuidwest- Azië en wordt nog tot het Midden-Oosten gerekend. De zuidgrens wordt gevormd door de Perzische Golf en de Golf van Oman. Een belangrijk element van Iran is dat het zich heel afkerig opstelt tegenover westelijke landen. Dit heeft zo zijn redenen. Iran wordt namelijk beschuldigd van kernwapens te produceren in nucleaire fabrieken.

Geografie

Iran bestaat voor twee derde uit hoogvlakten met een niveau van tussen de 1000 en 1700 meter boven de zeespiegel. Deze bergen liggen voornamelijk in het binnenland en bestaan vooral uit woestijngebieden. Deze woestijngebieden bevatten vaak zoutmoerassen, waaronder de bekende zoutwoestijn. Het centrale plateau wordt omgeven door bergen. Zo vinden we in het noorden onder meer het Elboersgebergte waar zich de hoogste pieken van Iran bevinden. De grootste berg, Damawend genoemd, is ruim 5000 meter hoog. Het is moeilijk leven in Iran, de grond is er bergachtig en daardoor vaak onbewerkbaar. Voor boeren is het er dan ook een strijd om te kunnen overleven. Daarnaast verkeert het land in een voortdurende politieke en economische crisis.

Bevolking

De Iraanse bevolking bestaat voor 65% uit Perzen en voor 20% uit Azerbeidzjaners. Koerden, Turkmenen, Armeniërs en Arabieren vormen etnische minderheden. De Kasjgai, Bakhtiari en Baluchi leven als nomaden en trekken met grote kuddes schapen, geiten, ezels en kamelen door het dunbevolkte midden en oosten van Iran. De meeste Iraniërs bewonen de dalen en hoogvlakten in het westen van het land. Zeker de helft van de inwoners woont in de steden.

Grootste steden en bevolkingsaantal

De bevolking blijft in razend tempo groeien. Op dit moment telt Iran meer dan 72 miljoen inwoners. De meerderheid hiervan is jonger dan 30 jaar. Door de politieke en economische crisis ontvluchtten veel Iraniërs hun land. Hieronder wordt het bevolkingsaantal weergegeven in de 5 grootste steden:

  1. Teheran  8,7 miljoen inwoners
  2. Mashhad  2,7 miljoen inwoners
  3. Isfahan  2,1 miljoen inwoners
  4. Tabriz  1,6 miljoen inwoners
  5. Shiraz  1,4 miljoen inwoners

Talen

De meest gesproken taal in Iran is het Iraans, maar veel bevolkingsgroepen spreken hun eigen taal of dialect. Na het Iraans spreken de meeste mensen er Arabisch.

Religie

De Islam is de staatsgodsdienst in Iran die door bijna 98% van de inwoners wordt beleden. Er komen maar weinig andere godsdiensten voor. Er zijn weinig Christenen en zelfs nog minder Joden in Iran. Laatstgenoemden worden vervolgd en krijgen zelfs de doodstraf omwille van hun geloofsbelijdenis.

Economie

Van de beroepsbevolking werkt bijna de helft in de landbouw, terwijl 30% in de industrie een middel van bestaan vindt. Het land is arm aan landbouwgrond en veel akkerland moet bevloeid worden. Alleen aan de Kaspische Zee vindt geen irrigatie plaats. Hier zijn ook de belangrijkste gewassen te vinden: rijst, katoen, tarwe, tabak en vruchten. In de gebieden aan de Perzische Golf worden dadels, citrusvruchten en suikerriet verbouwd.

Iran is rijk aan delfstoffen zoals ijzererts, steenkool, nikkel en zink. De industrie die rond de grote steden gesitueerd is, produceert vooral voedingsproducten en textiel. De voornaamste bron van inkomsten voor Iran zijn de aardolie- en aardgasvelden. Abadan en Bandar Mashar behoren tot de grootste petrochemische productiecentra in de wereld. Olie wordt geëxporteerd naar alle werelddelen, vooral vanaf het eiland Kharg.  
 
De laatste tijd worden nieuwe industriegebieden zwaar onder druk gezet door de Europese Unie, omdat deze betrokken zouden zijn bij de productie van kernwapens. Iran verkondigde laatst bezig te zijn met de bouw van 20 nieuwe kerncentrales. Europa heeft hier zijn twijfels over en vermoedt dat Iran eerder bezig is met de ontwikkeling van nucleaire technologie.

http://www.wereldinformatie.nl/xinfo/Iran/inwoners/153
http://www.reiswijs.nl/landeninfo/middenoosten/iran/<

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in