Schiermonnikoog is een van de Nederlandse Waddeneilanden. Veel mensen gaan hier heen om heerlijk tot rust te komen. Het eiland is dan ook erg populair als vakantiebestemming, of voor een weekendje of dagje weg.

Algemeen

Schiermonnikoog is een Waddeneiland. Het is het laatste eiland in de rij van vijf, het ligt naast Ameland. Aan de noordkant van het eiland ligt de Noordzee, aan de zuidkant ligt de Waddenzee. Schiermonnikoog heeft een oppervlakte van ruim tweehonderd vierkante kilometer. Het eiland heeft nog geen duizend inwoners.

De boot

Vanuit Lauwersoog in Friesland gaat de boot naar Schiermonnikoog. De boottrip duurt ongeveer drie kwartier en kost ruim dertien euro per persoon. Het is mogelijk om huisdieren op de boot mee te nemen.

De vlag

Schiermonnikoog heeft een eigen vlag. Deze vlag heeft horizontale strepen in de kleuren rood, wit, blauw, groen, rood, wit, blauw. In de vlag zit dus twee keer de Nederlandse vlag, met in het midden de kleur groen. Dit is de kleur die hoort bij het eiland. Deze kleur verwijst waarschijnlijk naar de mooie natuur op Schiermonnikoog.

Het dorp

Het eiland heeft slechts één dorp, genaamd Schiermonnikoog. In dit dorp zijn de meeste hotels en terrasjes gevestigd. Ook zijn hier veel huizen te vinden van de eilandbewoners. In het dorp zit verder de VVV. Hier kunnen toeristen aan informatie over het eiland komen. Bij de VVV en de verschillende toeristenwinkeltjes zijn ook souvenirtjes te koop.

Bezienswaardigheden

De bunker

Op Schiermonnikoog is aan de oostkant van het eiland een bunker te vinden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is deze bunker gebouwd door de Nazi’s om zich te verdedigen tegen de geallieerden. Nu kan je de bunker in om de donkere gangen eronder te bewonderen. Bovenop de bunker heb je een prachtig uitzicht over het eiland.

Vuurtoren

Alle Waddeneilanden hebben een vuurtoren. De vuurtoren van Schiermonnikoog is helemaal rood en komt uit 1854. Helaas is hij niet geopend voor toeristen. De witte toren die te zien is op het eiland is de voormalige vuurtoren. In 1950 werd deze vuurtoren als watertoren gebruikt.

Stranden

Schiermonnikoog heeft lange zandstranden. De afstand tussen de duinen en de zee is erg lang, waardoor je een paar honderd meter moet lopen over het strand voordat je de golven bereikt. Hierdoor is er wel erg veel plek op het strand. Met mooi weer is het mogelijk de zeehonden te zien die op de zandbanken in zee liggen.

Fietsen

Schiermonnikoog is in principe een autovrij eiland. Alleen de eilandbewoners zelf mogen een auto hebben. Voor toeristen is het niet mogelijk om een auto mee te nemen op de boot. Wel rijdt er een bus, maar omdat het eiland zo klein is, is de fiets het beste vervoersmiddel. Direct in de haven bij aankomst met de boot is een groot bedrijf dat fietsen verhuurt. Voor een klein bedrag kunnen hier goede fietsen gehuurd worden voor een dag of langer.

www.schiermonnikoog.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in