Een tienermoeder is een meisje dat voor haar twintigste jaar moeder wordt. Er zijn meiden die er bewust voor kiezen om op jonge leeftijd zwanger te worden, maar er zijn ook tienerzwangerschappen die niet gepland zijn. In sommige gevallen komt een tienerzwangerschap voort uit verkrachting.

Enkele weken geleden werd heel Nederland opgeschrikt door het verhaal van een twaalfjarig meisje uit Groningen dat een gezond kind op de wereld heeft gebracht. Het kind zou verwekt zijn door haar vader, te bizar voor woorden! Gelukkig bestaat het grootste gedeelte tienermoeders uit moeders die er bewust voor hebben gekozen en uit moeders die het niet gepland hadden, maar waarvan het kind wel heel erg welkom is.

Tienerzwangerschappen

Volgens de onderzoeksresultaten uit 2002 van de Global Virtual University heeft Nederland een van de laagste aantal tienermoeders ter wereld. Desondanks zijn er in Nederland circa 2500 tienerzwangerschappen per jaar en neemt het aantal tienerzwangerschappen de laatste jaren toe. Veertig procent van de tienerzwangerschappen wordt afgebroken door een miskraam of abortus. Een enkele keer is er sprake van adoptie.

Het aantal tienerzwangerschappen valt in Nederland in principe wel mee omdat jonge meiden door de seksuele voorlichtingen die ze op school krijgen zich heel erg bewust zijn van de gevolgen van onveilige seks. Bovendien zijn anticonceptiemiddelen en voorbehoedsmiddelen in Nederland makkelijk verkrijgbaar.

Onder tienermeiden uit bepaalde culturen is het percentage tienerzwangerschappen in Nederland het hoogst. In bepaalde Islamitische landen zoals Turkije en Marokko is het gebruikelijk dat meiden op jonge leeftijd trouwen en moeder worden, deze trend wordt in Nederland vaak doorgezet. Op de Antillen en in Suriname worden de vrouwen in tegenstelling tot de vrouwen in Nederland ook op jongere leeftijd moeder.  

De gevaren van jong moederschap

De gevaren van een bevalling bij een tienermoeder vallen in Nederland enorm mee in vergelijking tot andere landen. Meiden in ontwikkelingslanden zijn lichamelijk vaak nog niet rijp om op al te jonge leeftijd te bevallen. De bevalling van een tienermoeder wordt in ontwikkelingslanden gezien als een groot medisch risico. Een hoog aantal bevallingen eindigt daar in een fiasco. Naast het feit dat de lichamen vaak nog niet rijp zijn, spelen slechte hygiëne en sociale factoren ook een grote rol.

In Nederland is de kans op complicaties bij bevallingen onder tieners niet groter dan bij oudere vrouwen. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat tienermoeders een kleinere kans hebben op vaginale scheuren en keizersneden.

De kans dat een baby van een tienermoeder vroegtijdig wordt geboren, is veel groter dan bij moeders die ouder zijn. Vroeggeboorte leidt vaak tot ontwikkelingsproblemen bij een kind. Wereldwijd worden er campagnes gevoerd tegen tienerzwangerschappen om ontwikkelingsproblemen bij kinderen zoveel mogelijk in te perken, en de tienermeiden zoveel mogelijk te beschermen tegen de gevaren van een bevalling.

Hulp aan tienermoeders

Tienermoeders moeten op een gegeven moment een keuze maken of ze de baby wel of niet willen houden. Dit kan een hele moeilijke overweging zijn. Een tienermoeder zal een hoop moeten regelen zoals, huisvesting, financiële middelen en andere zaken. Een tienermoeder kan voor hulp en vragen terecht bij www.fiom.nl en www.tienermoeders.nl. Via e-mail en chat beantwoorden zij de vragen van tienermoeders en geven zij adviezen.

Voor persoonlijk contact kan een jonge moeder terecht bij de stichting  Algemeen Maatschappelijk Werk of het Centrum Jeugd en Gezin (CJG) in de eigen gemeente. Het adres is eventueel verkrijgbaar via de website www.fiom.nl.

www.fiom.nl
www.tienermoeders.nl
http://globalis.gvu.unu.edu/indicator.cfm?IndicatorID=127

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in