Texel is het grootste Nederlandse Waddeneiland. Dit eiland trekt ieder jaar weer veel toeristen. De prachtige natuur, het strand en de zee, de rust en de gezellige dorpjes zorgen voor een heerlijke vakantie of een leuk dagje weg.

Algemeen

Het eiland Texel is het eerste eiland in de rij van vijf bewoonde Nederlandse Waddeneilanden. Het is tevens het grootste eiland. Texel hoort bij Noord-Holland en is met de boot te bereiken vanaf Den Helder. De natuur op het eiland is prachtig. Duinen, zandstranden en polders zorgen voor een fantastisch uitzicht.

Texel is het enige Waddeneiland dat behalve een basisschool ook een middelbare school bezit. Dit zorgt ervoor dat er ook meer jongeren op dit eiland wonen dan op de andere eilanden. De Texelaars hebben hun eigen dialect, het Tessels. Dit dialect lijkt op de West-Friese taal.

Dorpen

Omdat Texel het grootste eiland is heeft het ook wat meer dorpen dan de andere eilanden. Hieronder staan de bekendste dorpen genoemd.

De Koog

De Koog is de enige badplaats van Texel. Daarom is dit ook een populaire plaats voor toeristen. In het dorp zijn overal gezellige terrasjes en winkeltjes te vinden. Daarnaast zijn er voldoende uitgaansmogelijkheden in De Koog te vinden. Hierdoor trekt het dorp veel jongeren. In de zomer verblijven veel toeristen op een van de campings in de omgeving van De Koog. 

De Cocksdorp

De Cocksdorp is het jongste dorp van het eiland. Dit dorp bevindt zich vlak bij de vuurtoren van Texel, aan de noordpunt van het eiland. Ook in dit dorp zijn er veel leuke winkeltjes te vinden. Al zijn het er wel minder dan in De Koog. 

Den Burg

Den Burg is het grootste dorp van Texel, met ongeveer 14.000 inwoners. Dit dorp is zeer geschikt voor winkelliefhebbers. Ook zijn hier goede restaurants en cafés te vinden. Verder staat het dorp bekend om de vele monumenten die je er kunt bewonderen. Wel 64 gebouwen uit Den Burg staan geregistreerd in het Rijksmonumentenregister.

Strand

Texel heeft prachtige stranden. Op ruim dertig kilometer strand kan gewandeld, hardgelopen of uitgerust worden. Zomers komen mensen hier om af te koelen, ’s winters kan je hier genieten van de rust. In de zomer is er een strandwacht aanwezig om te voorkomen dat mensen te ver van de kust wegdrijven. Op Texel zijn er twee naaktstranden. Deze stranden worden niet beveiligd en hier zijn ook geen strandpaviljoens aanwezig. Bij alle andere stranden is het wel mogelijk om gezellig wat te eten of te drinken bij de strandopgang. 

De zee bij Texel is zeer geschikt om te surfen. Hier komen relatief veel golven en deze golven zijn hoger dan op andere plekken. Ook is er een surfschool aanwezig voor beginnende surfers.

www.texel.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in