Precies 25 jaar geleden voltrok zich een ramp in de Sovjet-Unie. In het plaatsje Tsjernobyl vond er een groot ongeluk plaats in de kerncentrale. Tot op de dag van vandaag zijn de gevolgen hiervan merkbaar.

De achtergrond van de ramp

De stad Tsjernobyl ligt in Oekraïne. In de tijd van de ramp hoorde het nog bij de Sovjet-Unie. Tsjernobyl telde 15.000 inwoners. Bij de stad hoorde een grote kerncentrale waar veel mensen werkten. De ramp speelde zich af in de tijd van de Koude Oorlog. Er werd veel geëxperimenteerd en de druk van de regering op de werknemers was hoog.

Omdat de regering het graag wilde, werd er op 26 april 1986 een proef uitgevoerd in kernreactor vier. De avondploeg moest zonder voorbereiding aan de test beginnen, omdat het de middagploeg nog niet was gelukt. De reactor bleek de test echter niet aan te kunnen.

De ramp

Midden in de nacht ontplofte de reactor. Een radioactieve wolk vloog hierbij de lucht in. Ook ontstond er een hevige brand in de reactor. Tijdens de explosie kwamen 31 medewerkers om. Iedereen die moest helpen met het blussen van de brand riskeerde zijn leven. Voor de mensen in de stad werd de omvang van de ramp echter niet meteen duidelijk. Terwijl radioactieve deeltjes de lucht in vlogen en zich verspreidden over de omgeving bleef de regering volhouden dat er niet zoveel aan de hand was. Pas de dag daarna kwam de evacuatie op gang. Veel mensen wilden echter niet vertrekken. De mensen die wel vertrokken waren in een goede bui. Ze hadden het idee dat ze snel weer terug zouden zijn en vrije dagen zouden krijgen.

Het omliggende gebied werd nog later geëvacueerd. Veel mensen weigerden te vertrekken. Veel van hen zijn gestorven. Na enkele dagen werd er een 30-kilometer zone vastgesteld waarbinnen iedereen moest evacueren. Deze zone wordt ook wel de vervreemdingszone genoemd.

De gevolgen

Hoeveel doden er zijn gevallen als gevolg van de ramp is onduidelijk. Ten eerste probeerde de regering in het begin de gevolgen te verzwijgen. De omvang van de ramp was voor veel mensen niet duidelijk. Ten tweede is het moeilijk om het aantal slachtoffers van de ramp te bepalen. Vaak is het niet vast te stellen of iemand is gestorven als gevolg van de ramp of door een andere oorzaak. Zo zijn er veel mensen die kanker hebben gekregen na de ramp, maar het is niet zeker of dit ook daadwerkelijk door de radioactiviteit komt.

Een aantal kinderen dat net geboren is, heeft afwijkingen door de radioactiviteit. Sommige kinderen zijn zelfs niet in staat te eten of te bewegen. Bij veel gevallen is het niet mogelijk om te bewijzen dat dit het gevolg is van de ramp.

Tsjernobyl nu

De stad Tsjernobyl is veranderd in een spookstad. Alle mensen zijn weggetrokken uit de stad. De gebouwen en de kermis staan er verlaten bij. Wel worden er nu rondleidingen door het gebied georganiseerd. Er is nog steeds een verhoogd stralingsniveau rond het gebied, maar voor even zou dit niet heel schadelijk moeten zijn. Rondleidingen kosten negentig euro per persoon.

In de omgeving van Tsjernobyl, binnen de 30-kilometer zone en vlak daarbuiten, trekken steeds meer mensen terug naar hun oude woonplaats. Ze krijgen heimwee en willen sterven in hun geboorteplaats. In deze steden is het aantal mensen met hartkwalen, longproblemen en kanker hoog. Het is echter niet bewezen dat dit samenhangt met de ramp. Tenslotte horen deze gebieden ook tot de armste gebieden, waardoor de algehele gezondheid slecht is.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Kernramp_van_Tsjernobyl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in