Het keizerrijk Japan ligt voor de oostkust van Azië. Het omvat 3500 eilanden, de meeste klein en onbewoond. Ongeveer 99% van het landoppervlak behoort tot 4 grote eilanden, Hokkaido, Honsjoe, Sjikokoe en Kioesjoe. Japan heeft een erg rijke cultuur. Er zijn veel overblijfselen van het verleden. Vooral de Japanse bouwstijlen zijn te bewonderen. Je vind er duizenden burchten en tempels. Sommige hiervan staan er al meer dan duizend jaar.

Algemeen

Het vroegere keizerrijk bestaat uit een boog van eilanden. Het zijn in feite omhooggeduwde delen van onderzees breukgebied in de aardkorst. Bij Japan botsen aardschollen tegen elkaar. Dit verklaart waarom Japan grotendeels uit vulkanisch bergland bestaat. Er zijn nog meer dan 60 actieve vulkanen, ca 200 zijn al eeuwen geleden tot rust gekomen. Er zijn dan ook veel indrukwekkende bergen te vinden in Japan.

 Het land wordt ook hevig onderworpen aan aardbevingen. Op 11/03/11 kreeg Japan een aardbeving met 8,9 op de magnitudeschaal. Bij deze aardbeving zijn al honderden mensen omgekomen. Door de magnitude van de aardbeving is er een grote tsunami veroorzaakt. Hierdoor heeft het land onmetelijke schade geleden.
 
Ongeveer de helft van Japan is bebost. Het klimaat varieert sterk, door ligging bij het Aziatische vasteland en door zeestromingen. De Noordoostkust van Hokkaido heeft in de winter te lijden van strenge koude uit Siberië. Het 1500 km zuidelijker liggende eiland Kioesjoe ligt gedeeltelijk in de tropen. De zomermoesson brengt hier veel regen. In Japan regent het echter het gehele jaar; in het voorjaar is er vooral motregen. De jaarlijkse neerslag bedraagt er maar liefst 1500 tot 2800 millimeter. Tussen juli en oktober zijn tropische wervelstormen in Zuid-Japan niet ongewoon.

Bevolking

De meeste mensen wonen op het eiland Honsjoe. dit eiland is bijna zo groot als Engeland. Driekwart van de Japanners op dit eiland wonen in steden. Tokyo heeft ongeveer 13 miljoen inwoners. De mensen leven hier dan ook erg dicht op elkaar. Als je naar Japan gaat voor een rustige vakantie, kies dan eerder voor Kyoto. In de stad Kyoto ga je veel meer cultuur, groen en rust vinden. Japans is meest gesproken taal; het bevat veel Chinese en Ainoe-woorden. Schrifttekens zijn gedeeltelijk van Chinese oorsprong. Dit komt omdat deze landen vroeger veel in oorlog zijn geweest, waardoor de culturen in elkaar zijn overgelopen.

Religie

Het Shintoïsme is de belangrijkste godsdienst en heeft de meeste aanhang. Hierbij zijn goden- en voorouderverering van grote betekenis. Bij Shinto brengt men veel offers aan altaren, in de meeste gevallen is dit rijst. Ze doen dit om hun voorouders of goden te eren. Het Zenboeddhisme is een andere belangrijke religie in Japan. Dit is een meditatiegodsdienst waarbij mens en natuur tot elkaar komen. Veel Japanners belijden beide religies, ook al wijken ze sterk van mekaar af. Een andere, maar minder bekende religie in Japan is het animisme. Dit lijkt in zekere zin op het Zenboeddhisme. Zo zijn bijna alle religies in Japan met elkaar verbonden.

Productie

Japan is een industrieland. Het is arm aan grondstoffen, die dan ook per schip uit alle delen van de wereld aangevoerd worden. Industrieën vindt men daarom vooral aan de Oostkust van Zuid-Honsjoe en Noord-Kioesjoe, bij de havensteden Tokyo, Yokohama en Osaka. Belangrijkste industrieproducten die hier ongevoerd worden zijn radio's, televisies, camera's, auto's, motorfietsen, papier, textiel en kunststoffen. Tweederde van alle Japanse bedrijven zijn klein tot middelgroot. Er zijn veel eenmansbedrijfjes. Deze eenmansbedrijfjes beperken zich vooral tot de visserij. De zeevisserij levert o.a. tonijn, makreel, sardines en haring. Japan heeft daarom ook een grote vissersvloot.

Cultuur

De Japanse cultuur wordt sterk beïnvloed door de godsdienst. Zenboeddhisme bracht de theeceremonie, waarbij elke beweging voorgeschreven is. Het no-spel is een belangrijke theatervorm met dans en muziek, maskers en kleding van de 15e eeuw. Zen bracht de mens dichter bij de natuur. Een uitvloeisel daarvan zijn de vele schitterende tuinen en het kunstzinnige bloemschikken. De schilder- en houtsnijkunst staan bekend om hun fijnheid. Je vind er eeuwenoude tempels, burchten en musea. Je ziet terug in het landschap hoe rijk de cultuur van Japan is. Een mooi voorbeeld hiervan is Kyoto.

http://www.cordens.be/japan/religie.htm
http://www.uchiyama.nl/ngjapankortgeog.htm

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in