New York City ligt in de staat New York en heeft ruim 7,4 miljoen inwoners. Het is de grootste stad van de Verenigde Staten.

""

Geschiedenis

Oorspronkelijk woonden in het gebied waar New York nu ligt indianen. Door de komst van Europeanen in de 17e eeuw moesten ze langzaam maar zeker hun traditionele manier van leven opgeven. In 1626 kocht Peter Minuit, het eiland Manhattan van de indianen voor een appel en een ei (ongeveer dertig euro). Ook de Engelsen stichtten kolonies in Noord-Amerika. Ze wilden Nieuw Amsterdam graag inlijven en stuurden in 1664 vier oorlogsschepen om de stad in te nemen. Dit kostte echter weinig moeite want deze stad werd niet verdedigd. Ook de inwoners verzetten zich niet. Ze waren eigenlijk alleen maar blij dat ze waren verlost van de strenge regels en wetten van Peter Stuyvesant, de gouverneur van de stad. De Britten herdoopten de stad in New York, naar James, de hertog van York en broer van de Britse koning Karel II.

De kolonisten waren het niet eens met de taken en regels die werden opgelegd door hun moederland. Dat leidde tot de Noord-Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog in 1775. De Britten haalde een paar overwinningen bij New York en bezetten de stad. Maar ze werden in 1783 bij Yorktown definitief verslagen door George Washington.

New York werd in 1789 de officiële hoofdstad van de Verenigde Staten, en George Washington werd de eerste president.

In 1790 werd Philadelphia de nieuwe Amerikaanse hoofdstad, maar toch bleef New York een zeer snel groeiende stad. Het inwoneraantal groeide in de periode 1790-1800 van 30.000 naar 79.000 inwoners. Deze groei zou zich ook in de 19e en 20e eeuw voortzetten.

De stad

Als je het kaartje bovenaan goed bekijkt dan zie je dat New York aan de oostkant van de Verenigde Staten ligt en in het zuidoosten van de staat New York ligt.

Hieronder enkele feiten van New York op een rijtje:

 • De oppervlakte is 783 km²
 • De plaats New York telt 7,42 miljoen inwoners (1998) qua inwonertal is het de grootste stad van de V.S.
 • Het klimaat is in januari min 3 graden Celsius en in juli 29 graden Celsius.
 • Het tijdverschil met Nederland is 6 uur vroeger.
 • De munteenheid is de Amerikaanse dollar.
 • De officiële taal is Engels.
 • In New York is het hoofdkwartier van de Verenigde Naties gevestigd. Hierdoor mag New York zich “hoofdstad van de wereld” noemen.  

New York bestaat uit 5 wijken. De Bronx ligt grotendeels op het vasteland de andere wijken liggen in hun geheel of gedeeltelijk op eilanden in de Hudson River, de East River en de baai van New York.

De Big Apple is een ander woord voor New York. Oorspronkelijk gebruikt door jazzmusici; ze bedoelden daar een grote stad mee. Nu bedoelt men met de Big Apple New York met zijn unieke gebouwen en bruisende leven.

Het Vrijheidsbeeld is het beroemdste symbool van New York. Het werd in Frankrijk gemaakt en in New York onthuld in 1886.

Inwoners

New York is een multiculturele maar ook multiraciale stad. Ongeveer 40 procent van de inwoners bestaat uit immigranten, of kinderen van immigranten. Hieronder staat een opsomming van de verschillende immigranten die in de loop van de jaren naar New York zijn getrokken.

De Ierse bevolkingsgroep

Halverwege de 19e eeuw heerste er in Ierland veel armoede. In de hoop het ergens anders beter te krijgen emigreerden veel Ieren naar New York. De meeste Ieren gingen wonen in het gebied Hell’s Kitchen op Manhattan. Maar ook hier leefden ze in het begin in armoede.

In New York wonen nog steeds veel Ieren, zelfs meer dan in de Ierse hoofdstad Dublin.

Little Italy

Aan het einde van de 19e eeuw kwamen duizenden Italianen naar Amerika. De meeste gingen wonen in de Lower East Side van Manhattan deze buurt stond ook wel bekend als Little Italy (klein Italië). Ze woonden in veel te kleine huizen, begonnen restaurantjes en vierden hun eigen feestjes. De meeste New Yorkse Italianen wonen nu in de wijk Belmont in de Bronx

De joodse bevolking

Net als de Italianen gingen ook de joden in de Lower East Side wonen. Ze bouwden er synagogen en opende er winkeltjes waar je koosjer (manier van voedsel bereiden) eten kon kopen. Veel joden zijn weggetrokken uit Manhattan en zijn naar de wijk Crown Heights in Brooklyn gegaan.

Chinatown

In 1880 leefden er ongeveer 10.000 Chinezen in New York, zij kwamen aanvankelijk om werk te vinden in de goudmijnen of bij de aanleg van spoorwegen. De meeste woonden in Chinatown in Lower East Side ten zuiden van Little Italy. Nu wonen er in Chinatown 200.000 Chinezen. In deze wijk zijn veel boeddhistische tempels, restaurants, antiekwinkeltjes en winkeltjes waar Chinese medicijnen te koop zijn.

Puertoricanen

Ongeveer een kwart van de New Yorkse bevolking bestaat uit Latino’s.Dit zijn inwoners van de VS die afstammen van Latijns Amerikaanse voorouders. Op uitnodiging van de Amerikaanse regering kwamen veel Puertoricanen naar New York. Puertoricanen zijn mensen die afkomstig zijn uit het eilandje Puerto Rico dat in de Caribische zee ligt. Ze woonden in het zuid – oostelijke deel van Harlem dat al gauw Spanisch Harlem werd genoemd of ze woonden in de West Side van Manhattan.

Afro Amerikanen

Sinds de oprichting van New York wonen er Afro Amerikanen in deze stad. Toen in 1827 de slavernij werd afgeschaft trokken veel zwarte Amerikanen weg uit het zuiden waar de slavernij pas veel later werd afgeschaft.

In de jaren '50 woonden er ongeveer 1 miljoen zwarte mensen in de wijk Harlem. Er was eigenlijk sprake van een zwart getto. Pas in de jaren ‘70 zijn veel zwarte New Yorkers verhuisd naar de Bronx en andere delen van de stad.

Ongeveer 30 procent van de New Yorkse bevolking bestaat uit Afro Amerikanen.

Gebouwen

New York is vooral bekend om zijn grote gebouwen, die gebouwen steken hoog boven de straten van Manhattan uit. De stad heeft in totaal 65 mooie bruggen die de eilanden met elkaar en aan het platteland verbinden.

Hieronder volgt een opsomming van een aantal gebouwen:

 • Het Flatiron building was de eerste echte wolkenkrabber in New York, dit gebouw was er in 1902. Sommige mensen vinden dat het gebouw eruit ziet als een strijkijzer anderen vinden weer dat het op de boeg van een schip lijkt. Het gebouw is 87 meter hoog en heeft 21 verdiepingen.
 • Het Chrysler building was in 1930 het hoogste gebouw ter wereld, het is 319 meter hoog en heeft 77 verdiepingen. Dit gebouw werd voor de heer Walter Chrysler de eigenaar van de autofabriek Chrysler gebouwd. Veel dingen aan dit gebouw verwijzen naar de auto. De adelaars verwijzen naar het symbool op de motorkap.
 • Het Empire State building was in 1931 met zijn 381 meter en 102 verdiepingen het hoogste gebouw ter wereld. In 1945 kwamen er 14 mensen om het leven toen een Amerikaanse bommenwerper tegen het gebouw aanvloog, maar het gebouw zelf bleef staan.
 • Het World Trade  Centre was in 1973 het hoogste gebouw van de wereld. Het telde maar liefst 110 verdiepingen en het was 416 meter hoog. De koorddanser Philippe Petit liep in 1974 over een kabel van de ene toren naar de andere. Op elf september vond er een vreselijke ramp plaats, de twee torens stortten in nadat terroristen zich met gekaapte vliegtuigen in de torens hadden geboord. Bij deze ramp kwamen maar liefst 2800 mensen om het leven.

Industrieën en financiën

New York is een belangrijk financieel centrum. Ooit was het ook een belangrijke haven- en industriestad. Na de aanslagen van elf september zijn er meer dan 100.000 banen verloren gegaan.

Hieronder staat een opsomming van de belangrijke economische bronnen in New York.

Het toerisme

Meer dan 30 miljoen toeristen per jaar gaan naar New York, waarvan er 5 miljoen uit het buitenland komen. Sommige mensen komen met een cruiseschip maar de meesten per vliegtuig. Duizenden mensen zijn werkzaam in de toeristenindustrie, als bijvoorbeeld gids, of in restaurants, reisbureau’s, hotels, musea enz

De haven

New York was ooit de drukste haven van de V.S. In de jaren 90 van de negentiende eeuw werden veel goederen aangevoerd per spoor of per schip. De meeste schepen legden aan bij New Jersey (ligt vlak bij New York) dat over een moderne haven beschikte. Vroeger legden veel schepen aan bij het Eriekanaal om vanuit de haven van New York naar het buitenland te varen.

De industriële sector

In de negentiende eeuw werkten onder gevaarlijke arbeidsomstandigheden veel migranten in textielfabrieken in New York. Gelukkig zijn de veiligheidsvoorschriften nu verbeterd. Nog steeds is de kledingindustrie erg belangrijk voor New York. Ook de voedselverwerkende industrie betekent veel voor New York. Helaas zijn veel bedrijven weggegaan door de hoge huren en lonen.

Het financial district

Dit district ligt in het zuiden van Manhattan. De beurs van Wall street werd in 1792 opgericht en is het belangrijkste middelpunt van de aandelenhandel. In dit district ligt ook het gebouw van de Amerikaanse bank. Hier ligt 11.000 ton goud opgeslagen.

Banken en bedrijven

In het zuidelijke deel van Manhattan zijn nog veel meer banken en bedrijven. Op elf september 2001 werd het World Trade Centre verwoest door terroristen. Dit Centre vormde samen met World Finance Centre het financiële hart van New York. Ook in Rockefeller Centre, dat in het midden van Manhattan ligt, zijn veel grote bedrijven gevestigd.

De media

Veel boeken, kranten en tijdschriften worden in New York uitgegeven. De meeste uitgeverijen zitten in het midden van Manhattan. Er zitten ook veel radio en T.V.- stations. De bekendste kranten zijn: de New York Times en de Wall Street Journal. Iedereen die in het Financial District van New York werkt leest de Wall Street Journal.

Het openbaar vervoer

In New York is het altijd druk, ook in het verkeer. De metro zit altijd vol en zelfs op het water is het een drukte van belang. Vooral Manhattan, het culturele en financiële hart van de stad is enorm druk.

Op de weg is er bijna geen doorkomen aan, daarom nemen mensen liever een taxi. In de stad rijden meer dan 12.000 taxi’s! Het opvallende aan de taxi’s is dat ze bijna allemaal geel zijn. De taxi’s worden vaak gereden door immigranten die de taal Engels nog niet zo goed spreken, en de stad nog niet zo goed kennen.

In New York heb je heel veel metrostations. In 1904 ging de eerste metrolijn van New York open. Er zijn nu 469 metrostations in gebruik en per dag vervoeren die meer dan drie miljoen mensen.

New York kent twee soorten bussen: de gewone bus, maar die blijft vaak ook steken in het verkeer en de snelbus. Deze bus stopt niet overal en is dus sneller dan de gewone bus. Ook de snelbus komt nog wel eens vast te staan in het verkeer.

In New York kun je prachtige boottochten maken. Er zijn veerdiensten van Battery Park naar het Vrijheidsbeeld. Er is ook een veerdienst van Manhattan naar Staten Island. Deze is gratis en vaart 24 uur per dag. Zowel toeristen en degenen die moeten werken maken hier gebruik van. Ook zijn er rondvaartboten.

New York heeft drie grote luchthavens. John F. Kennedy Airport (Queens) is de belangrijkste internationale luchthaven. Binnenlandse vluchten vertrekken meestal vanaf La Guardia Airport  (Queens). Newark Airport  (New Jersey) wordt gebruikt voor nationale en internationale vluchten. Manhattan heeft drie heliports van waaruit je met een helikopter boven de stad een rondvlucht kan maken.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in