Toiletpapier is zoals de naam al zegt, een stuk papier waarmee men zijn billen en de anus afveegt op het toilet. Dat papier is verdeeld in vellen en zit opgerold om een kartonnen koker. Er wordt dan ook wel van een toiletrol gesproken.

Geschiedenis

In de achttiende eeuw had men nog nooit van wc-papier gehoord. In die tijd werd de kont met de hand, gras, een steen of een lap stof schoongemaakt. Meestal werd het voorwerp gebruikt dat het eerste werd gevonden. Op Hawaï gebruikte men bijvoorbeeld de schil van een kokosnoot en mensen die in de buurt van de zee woonden gebruikten mosselen of schelpen. In Amerika verschenen in de achttiende eeuw de eerste kranten. Die kwamen goed van pas bij een toiletbezoek en men maakte er dan ook dankbaar gebruik van. Rond die tijd verscheen er ook regelmatig de Amerikaanse Seard postordercatalogus. Omdat dit boekje op onbewerkt papier werd gedrukt, absorbeerde het optimaal en werd het ook goed gebruikt op de toilet. Jaren later werd de catalogus ineens op glanzend papier gedrukt. Het regende klachten bij het postorderbedrijf want het papier was veel te hard en absorbeerde niet meer. Hier konden de mensen niets mee.

In 1857 werd het eerste moderne toiletpapier uitgevonden door de Amerikaanse zakenman Joseph Gayetti. Er werd nog niet veel gebruik van gemaakt, mede door de hoge prijs van 50 dollarcent voor 500 losse velletjes. Men poetste zijn billen nog steeds liever met een oude krant of met het papier uit catalogussen. Irvin en Clarence Scott van de Scott Paper Company in Philadelphia kwamen in 1890 op het idee om de losse velletjes om een rol te wikkelen. De rollen konden gemakkelijk op het toilet worden opgehangen. In tegenstelling tot het idee van Joseph Gayetti, werden deze rollen voor een redelijkere prijs verkocht en steeds meer mensen raakten gewend aan het papier. Toch bleef de behoefte aan wc-papier beperkt. Pas toen de eerste rioleringen binnenshuis verschenen, steeg de belangstelling en werd men steeds hygiënischer.

Functies

Hoewel toiletpapier voor gebruik op het toilet is gemaakt, wordt er vooral in Nederland bespaard. Toiletpapier wordt hier namelijk onder andere. gebruikt voor de volgende doeleinden:

 • 61 % van de bevolking gebruikt toiletpapier om de neus mee te snuiten.
 • 17 % gebruikt het als doekje na het morsen van eten of drinken.
 • 8 % verwijdert er make-up mee bij de wastafel.
 • 7 % maakt er spiegels mee schoon.
 • 3 % gebruikt het papier om de gezichten van kinderen mee schoon te maken.

Feiten

Enkele wetenswaardigheden over toiletpapier:

 • In een gemiddeld gezin doet men ongeveer vijf dagen over een rol toiletpapier.
 • Nederlanders gebruiken gemiddeld 8,5 velletjes papier per toiletbezoek.
 • Er wordt per dag in Nederland 22.000 kilometer aan papier door de toilet gespoeld.
 • In Nederland worden per dag 160.000 pakken toiletpapier met vier rollen verkocht, dus 640.000 rollen per dag.
 • Een gemiddelde Nederlander brengt ongeveer drieeënveertig uur per jaar door op de toilet.
 • Van alle Nederlanders vouwt 70% de velletjes papier op voor gebruik, 29% propt ze slordig bij elkaar.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in