Istanbul is de grootste stad van Europa. Met een ontzettend rijke en lange historie is dit een zeer mooie plaats om heen te gaan. Istanbul heeft als hoofdstad van het Oost-Romeinse Rijk en als hoofdstad van het Ottomaanse Rijk een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Europa.

Algemene informatie

Istanbul is de grootste stad van Turkije. Met dertien miljoen inwoners is het ook de grootste stad van heel Europa. De stad werd oorspronkelijk gesticht onder de naam Byzantium omstreeks 650 voor Christus. De stad werd omgedoopt tot Constantinopel, als hoofdstad van het Oost-Romeinse Rijk. Op 29 mei 1453 werd Constantinopel ingenomen door een Turkse sultan, wat het einde betekende voor het Byzantijnse Rijk. Sindsdien was het tot 1918 de hoofdstad van het Ottomaanse Rijk. Nadat het Ottomaanse Rijk was verslagen in de Eerste Wereldoorlog, werd de hoofdstad verplaatst van Istanbul naar Ankara. In 1930 kreeg het pas officieel de naam Istanbul. Een zeer belangrijk kenmerk van Istanbul is dat het zowel in Europa als in Azië is gelegen. Het is zeer bijzonder dat een stad op twee verschillende continenten is gebouwd.

Bezienswaardigheden

Sultan Ahmetmoskee

Deze grote moskee staat beter bekend onder de naam "blauwe moskee". De moskee kreeg deze naam, omdat in het verleden de moskee van binnen was ingericht met blauwe tegels. Deze tegels zijn grotendeels verwoest door een brand en vervangen door groene tegeltjes. Deze tegels zijn voornamelijk geplaatst in de binnenzijde van de moskee, aan de buitenkant valt de kleur dus niet op. De moskee is een van de indrukwekkendste ter wereld, wat ook blijkt uit het grote aantal minaretten. Zes minaretten telt de moskee, wat uitstraalt dat de sultan Ahmet erg rijk was en een bijzondere moskee wilde bouwen. De moskee is tussen 1609 en 1616 gebouwd en staat tegenover de Hagia Sophia.

Hagia Sophia

De Hagia Sophia, ofwel de Aya Sophia, is een museum in het centrum van Istanbul. De naam betekent 'heilige wijsheid'. Oorspronkelijk is het gebouwd als kerk voor de christenen. Het is verwoest maar door keizer Justinianus in 532 wederopgebouwd. De legende gaat dat Justinianus bij het zicht van deze prachtige kathedraal zou hebben uitgeroepen 'Salomo, ik heb je overtroffen'. Hiermee wordt verwezen naar de schatrijke koning Salomo uit de bijbel die de tempel van Jeruzalem heeft laten bouwen. Nadat Constantinopel in 1453 was veroverd door sultan Ahmet, werd de kerk omgebouwd tot moskee. Ook kreeg het toen de naam Aya Sophia. MozaÏeken en andere versierselen werden bedekt door een witte pleisterlaag. In 1934 werd de moskee een museum. De muurschilderingen en mozaïeken werden weer zichtbaar gemaakt. De Hagia Sophia is een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Istanbul.

Topkapi-paleis, de Maagdentoren en de Bosporus

Het Topkapi-paleis heeft eeuwenlang dienst gedaan als residentie voor de Ottomaanse sultans. Het is een goed voorbeeld voor een oosters paleis. Het paleis wordt hedendaags gebruikt als museum. Zo zou het relikwieën bevatten van de profeet Mohammed en de eerste kaliefen. Het Topkapi-paleis heeft uitzicht op de Bosporus. De Bosporus is de zeestraat die de Zwarte Zee verbindt met de Zee van Marmara, die op haar beurt weer verbonden is met de Middellandse zee. Men kan over de Bosporus een boottocht maken. In de Bosporus ligt ook een klein eilandje met een toren, de Maagdentoren. Deze toren zou gebouwd zijn door een sultan die zijn dochter erin opsloot. Deze dochter zou op haar achtiende verjaardag sterven, maar de sultan dacht dat ze in de toren veilig zou zijn. De dochter stierf inderdaad op haar achtiende verjaardag door een slangenbeet. Deze slang had zich verstopt in de mand met fruit die de sultan haar op haar verjaardag gaf. Over de Bosporus is een gigantische brug gebouwd, de Bosporusbrug. Deze brug is ruim 1900 meter lang en de op twaalf na grootste brug ter wereld. Een negatief aspect van deze brug is dat hij vaak gebruikt wordt door zelfmoordenaars. Tientallen mensen springen jaarlijks van de brug af. Dit was de reden om alleen gemotoriseerd verkeer toe te laten over de brug, geen fietsers en voetgangers meer.

Conclusie

Istanbul is een van de steden in de wereld met een rijke historie. Deze stad heeft een ontzettend grote rol gespeeld in Europa, Azië en het Midden Oosten. Er zijn honderden moskeën en musea te bewonderen. Ook zijn er veel universiteiten en staat in Istanbul het grootste miniatuurpark ter wereld.

http://en.wikipedia.org/wiki/Istanbul

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in