Wanneer je op zoek bent naar een prachtige, rustige en toch toeristische omgeving is Rovinj in Kroatië een aanrader. Het eiland heeft zijn geschiedenis en charmes door de tijd kunnen bewaren. Naast hun cultuur en bezienswaardigheden hebben ze een uitgebreid en hoog niveau wat gastronomie betreft.

 

Rovinj

Rovinj is een leuk stadje in Kroatië. De vrij toeristische stad is gelegen aan de westkust van het schiereiland Istrië. Er wonen ongeveer 14.500 mensen.

Geschiedenis

Wanneer we teruggaan in de geschiedenis van Rovinj tot de ijzer- en bronstijd,  vormde Rovinj een Illyrische stam, Histra. Zij verhandelden goederen met de Etrusken en  de Grieken. Later werd Rovinj een deel van het Romeinse Rijk onder de naam Rubinium. Dit betekent robijn. Na een lange periode van vrede onder de Romeinen volgden er aanvallen van de Vis

 

igoten, Hunnen en andere veroveraars. Door deze aanvallen trok de bevolking van Rovinj zich terug op de eilanden. Het volk trok ter bescherming verdedigingswallen op met de hoge rotsen. In 1283 werd Rovinj door Venetië bestuurd. Dit was een vrijwillige beslissing omdat de bescherming van deze republiek hen grote voordelen bood. In de achttiende eeuw werd de zeestrook tussen Rovinj en het land dichtgegooid. De stadsmuren die er vandaag de dag nog steeds staan werden voortdurend versterkt. Dit was de ultieme bescherming voor de inwoners van Rovinj. Na de Eerste Wereldoorlog bleef Rovinj onder Italiaans bestuur staan. Kort daarna werd het door de Duitsers bezet en vanaf 1947 viel de stad onder Joegoeslavisch bestuur. Enkele jaren later kwam er weer verandering voor de inwoners. Sinds 1991 maakt Rovinj deel uit van de onafhankelijke republiek Kroatië. In 2013 zou Kroatië ook toetreden tot de Europese Unie. 

""

Toeristische trekpleisters

 • St. Eufemia-kerk
 • Het Stadsmuseum
 • De barokke poort – de Boog van Balbi
 • De klokkentoren met de leeuw van St. Marcus
 • De St. Thomaskerk
 • De Heilige Kruis-kerk
 • Kapel van de Heilige Triniteit
 • Het Franciscaanse klooster
 • Museum KuÄ?a o Batani“ (Huis van de Batana)
 • Het aquarium van instituut
 • de natuurgebieden Zlatni rt  en Punta Corrente
 • Het moerasgebied Palud – ornitologisch reservaat 
 • Eiland Sv. Andrija

Gastronomie

In de Istrische keuken vind je een rijkdom aan smaken. In de gerechten herken je de historische, geografische en klimatologische kenmerken van het eiland. Ondanks dat het eiland heel toeristisch is, kan je vrij goedkoop uiteten gaan.

De gerechten van Groen Istrië, het binnenland, baseren zich op vlees en pasta. De gerechten van Blauw Istrië bieden dan weer vis en zeevruchten van zeer hoge kwaliteit. Voor ieders smaak vind je wel wat.  In het binnenland van Istrië wemelt het van de wijnkelders en wijnbistro's.

De bekendste streekwijnen zijn de witte wijn Malvazija, de rode wijnen Teran en Refošk en de dessertwijn Muškat. Al vanaf de oude Grieken en Romeinen worden er olijven gekweekt. Die worden dan ook in veel gerechten verwerkt.

Activiteiten

In Rovinj is er altijd wel wat te doen. Er zijn ontzettend veel lokale winkeltjes, cafés, bars en restaurants. Op straat valt er ook altijd wat te beleven. In de weekends en gedurende de zomervakanties zijn er veel straatconcerten en de lokale handelaars proberen hun koopwaar op marktjes kwijt te raken aan de vele toeristen. Ook voor sportievelingen is dit eiland ideaal. Je kan er fietsen, met de boot varen, diepzeeduiken, wandelen, zwemmen en nog zoveel meer leuke activiteiten. Ook de rotsen worden gebruikt door toeristen om te klimmen.

Stranden

De stranden in Rovinj bestaan voornamelijk uit rotsen. Bepaalde delen bevatten ook kleine kiezels. Dit is niet altijd makkelijk om een hele dag te blijven liggen. Gelukkig zijn er ook vlakke gebieden en zijn er grasperken waarop je kan zonnen. Het water is erg helder en schoon om in te gaan zwemmen. Het water is zout maar zeker niet te zout om in te zwemmen. Een ideale afkoeling bij een heerlijke dagje zonnen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in