Alanya is niet slechts een badplaats aan de Turkse Riviera met prachtige stranden, een gezellig centrum volop uitgaansgelegenheden en een vriendelijke en gastvrije bevolking. Alanya is ook een stad met de juiste mix van westerse herkenbaarheid en Turkse ongrijpbaarheid die de stad haar charme en betoverende sfeer geeft. Tel daarbij de cultuurhistorische rijkdom en u weet: Alanya… is Alanya!
Historie
Al in de vierde eeuw voor Christus was de havenstad aan de zuidkust bekend, toen nog onder de naam Caracesium. De stad maakte deel uit van het Romeinse Rijk. Na de dood van Julius Caesar in 44 voor Christus werd het bestuur van Caracesium overgedragen aan Marcus Antonius die de provincie vervolgens schonk aan zijn vrouw, de Egyptische koningin Cleopatra. In de eeuwen erna was het stadje vooral een toevluchtsoord voor piraten en rebellen. Het kreeg de naam Kolonoros, wat ‘mooie berg’ betekent.
In 1226 verkreeg de Seldsjoekse sultan Alaaddin Keykubat I door onderhandeling met Lord Kir Vart, de stad Kolonoros. Hij veranderde de naam vervolgens in Alaiye; wat een lichte verwijzing naar de naam Alaaddin is. In die tijd was Konya het zomerverblijf van de sultan en Alaiye werd het winterverblijf. Door deze functie groeide Alaiye uit tot een belangrijke havenstad. Alaaddin Keykubat liet op het schiereiland de vesting met de Rode Toren en de scheepswerf bouwen.
In 1934 werd in een telegram aan Mustafa Kemal Atatürk per ongeluk de naam “Alanya” gebruikt. De staatsman reageerde laconiek door te stellen dat de havenstad dan voortaan maar Alanya moest heten.
Bezienswaardigheden
Het schiereiland van Alanya is eigenlijk één grote bezienswaardigheid maar om toch een aantal bezienswaardigheden bij naam te noemen:
- De Rode Toren;
- De scheepswerf;
- De Sultan Alaaddin- of Süleymanmoskee;
- De oude marktplaats;
- De Burcht.
Tips
U kunt gerust een hele dag doorbrengen op het schiereiland. Naast de Burcht en de Rode Toren waarvoor entree betaald moet worden, valt er voldoende kosteloos te genieten. Vanaf verschillende plekken is het uitzicht over de baaien, de stranden, de haven en de stad zelf adembenemend, zowel overdag als ’s avonds.
Als u het niet erg vindt om wat te klimmen en te dalen over smalle, met onregelmatige keien bestrate paadjes, is het de moeite waard om van de hoofdweg af te wijken om steeds opnieuw weer te stuiten op indrukwekkende overblijfselen uit lang vervlogen tijden.
Langs de hoofdweg vindt u diverse uitspanningen waar u heerlijke ‘gözleme’ – een soort pannenkoek met kaas of vlees of gewoon naturel – kunt eten. En ook de plekken waar men op traditionele wijze thee kan drinken, ontbreken niet.
Verder ziet u langs de hoofdweg de uitstallingen waar de typische souvenirs van Alanya te koop worden aangeboden: kleden en kleedjes, sjaals, dikke gebreide sokken en wanten, beschilderde kalebassen en natuurlijk allerlei handgemaakte sieraden.
Bereikbaarheid
Overdag vertrekken op gezette tijden vanaf de nieuwe moskee onder aan de berg bussen naar het kasteel.
Een taxi kan men altijd en overal nemen en dit is een goed betaalbare manier om bij het kasteel te komen.
Een auto of scooter huren is natuurlijk ook een optie want het moet gezegd; het hééft wat om de klim naar het kasteel zelf te maken!