Op 125 kilometer ten noordoosten van Antalya en op ongeveer dezelfde afstand ten noordwesten van Alanya, vindt u rond BeÅ?konak een prachtig natuur- en raftinggebied; de Köprülü Kanyon. Het hele gebied beslaat een oppervlakte van ongeveer 360 vierkante kilometer en te midden van een overweldigende natuur zijn er oude Romeinse boogbruggen, archeologische vindplaatsen en forten te zien. Liefhebbers van natuur, cultuur en sportactiviteiten komen hier ruimschoots aan hun trekken en u kunt er met gemak twee dagen doorbrengen.

De rivier Köprüçayı

De rivier ontspringt verderop in de Taurus maar door de gehele vallei zijn er plekken te vinden waar grondwater zich bij de rivier voegt. Springbronnen en langzaam opbubbelend water veroorzaken, als u er oog voor hebt, een prachtig schouwspel. Het water van de rivier heeft een vrijwel constante temperatuur van 8 à 9 graden. De vele kleine watervallen en stroomversnellingen maken de rivier uitstekend geschikt voor wildwatervaren; oftewel rafting. De rivier mondt uiteindelijk ten zuiden van Serik uit in de Middellandse Zee.

Rafting

Op verschillende plaatsen langs de rivier bieden organisaties de mogelijkheid tot wildwatervaren. In opblaasbare bootjes en boten, geschikt voor 2 tot 12 personen, zakt men enkele kilometers de Köprüçayı af. Meestal wordt de tocht onderbroken voor een uitgebreide lunch. De deelnemers dragen reddingvesten en helmen en krijgen vooraf een uitgebreide instructie. De rivier is geschikt voor de beginnende rafter maar in de hoger gelegen gebieden zijn er stukken die meer ervaring vragen.

Cultuur

Selge is een archeologische vindplaats, zo’n 10 kilometer ten noorden van BeÅ?konak. De weg ernaartoe is een attractie op zich: met de prachtige vergezichten en de in mei, juni en juli volop bloeiende oleander. Het best bewaard gebleven is het amfitheater dat gebouwd is rond 300 voor Christus. Het dorpje rond de vindplaats heeft zo’n 1.000 inwoners en de vrouwen proberen aan hun kostje te komen door de in de winter gemaakte handnijverheidproducten aan de bezoekende toeristen aan te bieden.

In het kleine dorpje Karabük, het oudste uit de omgeving, staat een kleine moskee. Het verhaal gaat dat deze moskee, nadat een deel van de grond door de dorpelingen ommuurd en geschikt gemaakt was voor bebouwing, in één nacht door onbekende handen gebouwd is. Toen de verbaasde dorpelingen de moskee ontdekten, zagen ze ook twee herten bij de moskee staan. Menende dat alleen Allah dit wonder tot stand gebracht kon hebben, werd één van de herten geofferd. Maar daarmee is het raadselachtige verhaal nog niet ten einde. Van het geofferde hert werd een stukje van het hart gegeten door een vrouw die tot dan niet zwanger kon raken. Maar negen maanden later werd haar eerste kind geboren. Dit verhaal deed ongewild kinderloze vrouwen uit het hele land naar de moskee van Karabük komen. En een gebed in de moskee zou velen van hen een vurig verlangde zwangerschap gebracht hebben.

Overnachten

In BeÅ?konak staat een zestal knusse ‘twee onder één kap’ huisjes die per huisje plaats bieden aan twee tot vijf personen. De huisjes zijn eenvoudig ingericht en voorzien van uitstekende bedden. Ontbijt, lunch en diner kunnen verzorgd worden op een door u aan te geven tijdstip.

Bereikbaarheid

Op de weg Antalya – Alanya vindt u even voor Manavgat de afslag naar de Köprülü Kanyon.

Gaat het u om het wildwatervaren, dan kunt u bij iedere reisorganisatie in de regio Alanya of Antalya een dagtour boeken. Wilt u meer doen of voelt u niets voor rafting dan kunt u het beste zelf een auto (bijvoorbeeld een jeep) huren of een zelfstandig opererende vervoerder inhuren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in