Brussel is de Europese hoofstad. Toch lijken Nederlanders de voorkeur te hebben aan andere steden in België, zoals Gent of Antwerpen. Brussel zou niet gastvrij zijn, in menig restaurant of café zijn de obers brutaal en onvriendelijk. Bovendien spreekt iedereen er Frans, terwijl Nederlands toch ook een officiële taal is. De ervaring doet leren dat deze situaties zich meestal voordoen rond het meest toeristische deel van de stad: de Grote Markt. Tijd dus om andere stadsdelen te ontdekken. Deze keer het gebied rond het Vossenplein, oftewel de Marollen, dé volkswijk van Brussel.

Een retourtje Brussel

Met de trein reizen naar Brussel kan erg aangenaam zijn, ware het niet dat in het weekend de intercity altijd vol zit, op welk tijdstip dan ook. Wellicht een idee op de trein te stappen in Amsterdam Centraal, dan heb je nog de meeste kans op een zitplaats. In Rotterdam Centraal opstappen betekent vaak dat je moet staan tot Antwerpen Centraal, waar veel mensen uitstappen. Uiteraard geldt dit voor een tweede klas ticket, alhoewel het ook vaak in de eerste klas al vrij vol is. Een weekendretourtje tweede klas van Amsterdam Centraal naar Brussel kost zo'n € 46,80. Dan doe je zo'n drie uur over de reis. Natuurlijk kan reizen met de Thalys ook, maar die is duurder. Voor een enkele reis ben je tussen de €29,00 en €69,00 kwijt. Vroegboeken via deze website geeft je de meeste kans het ticket ook daadwerkelijk goedkoop te krijgen. De Thalys doet zo'n twee uur over de reis. Let wel: de Thalys stopt enkel in Brussel Zuid. Mocht je naar het Centraal Station willen, dan dien je van daaruit weer een intercity, tram of bus te nemen.

De slaapplek

Vanaf het Centraal Station is het niet ver lopen naar jeugdherberg Breugel. De locatie van deze jeugdherberg is ideaal, vlakbij het Vossenplein. Daarnaast is de staff erg vriendelijk en behulpzaam en zijn er faciliteiten om je bagage achter te laten, zodat je de stad kunt verkennen wanneer je bent uitgecheckt tussen 7:00 en 10:00 op zondagmorgen. De inrichting van de kamers is eenvoudig, je hebt een eigen douche, maar de toiletten vind je op de gang. Voor een tweepersoonkamer betaal je €23,50 per persoon per nacht als je onder de 26 jaar bent en €26,50 als je boven de 26 jaar bent. Voor een bed op de slaapzaal betaal je respectievelijk €19,50 of €22,50 per persoon per nacht. Dit is inclusief ontbijt, lakens en belasting, maar exclusief de eenmalige aanmelding bij de vereniging voor jeugdherbergen. Inchecken gebeurt na 14:00, tussen 13:00 en 14:00 is de receptie gesloten. Na 1:00 sluit de jeugdherberg haar voordeur, maar er is een mogelijkheid een sleutel mee te krijgen. Wil je contact met een 'local' in plaats van met de internationale gezelschappen die zich vaak bevinden in een jeugdherberg of een meer huiselijke omgeving om in te slapen, denk dan ook eens aan couchsurfing. Gezellig bij mensen thuis op de bank hangen!

Op stap

Vrijdagavond

Bij het schrijven van dit artikel wordt er van uit gegaan dat je op vrijdagavond aankomt en na ingecheckt te hebben toch ietwat hongerig bent geworden. Laat dus alle bezienswaardigheden links en rechts liggen en probeer je weg te vinden naar het Vossenplein. In feite is dat vrij eenvoudig. Wanneer je de jeugdherberg verlaat, loop dan eenvoudigweg rechtdoor en sla op een goed moment (dat moment moet je intuïtief aanvoelen), rechtsaf. Dan sta je midden op het Vossenplein. Een van de straten erachter is de Kapucijnenstraat waar zich het restaurant 'Bazaar' bevindt. Zeker een aanrader als je in deze multicultiwijk ook multiculti wilt eten. Bij een bezoek aan Brussel hoort mijns inziens couscous. Wanneer je Bazaar binnenstapt, waan je je in een wereld van Duizend-en-één nacht. De decoratie past geheel in het thema en prikkelt al je zintuigen nog voor je de couscous hebt geproefd. Want die is om je vingers bij af te likken. Wees gerust, ze serveren ook nog andere gerechten naast de voortreffelijke couscous. Mocht het nu al laat zijn, mocht je nu ietwat beneveld zijn door al het goeds je hier hebt mogen nuttigen, blijf dan hier wat rusten. Later op de avond wordt dit restaurant omgetoverd in een ware nachtclub. Maar blijf niet te lang, morgen wordt een lange dag.

Zaterdag

Erg vroeg in de ochtend

Opstaan! Tijd om naar het Vossenplein te gaan, waar iedere ochtend de vlooienmarkt gehouden wordt. Al bij het krieken van de dag kan een ieder hier zijn waar verkopen.  Zoals bij velen al bekend, als je op een vlooienmarkt wat kopen wil, moet je er vroeg bij zijn. Hoe later op de ochtend het wordt, hoe duurder dat schattige bijzettafeltje wordt. De handel zelf is een prachtig gezicht, te struinen over het plein tussen bedframes en vogelkooien doet een mens zeker deugd vooral als je bedenkt dat deze markt al vanaf 1873 op dit plein gehouden wordt. 

Tijd voor een hapje, maar blijf zeker in de buurt van het Vossenplein om het schouwspel te blijven bewonderen. Zo kan je naar eetcafe 't Werm Woeter. Dit etablissement dankt haar naam aan het gekookte water dat vroeger door de kruidenier gekookt en verkocht werd aan de huisvrouwen die hun dagelijkse boodschappen deden. Het café heeft een eenvoudige inrichting en heerlijke, simpele gerechten voor een kleine prijs. Brussels dialect wordt hier zeker gewaardeerd.

Bij je ontdekking van dit stadsdeel mogen de antiekzaakjes in de Blaesstraat niet ontbreken. Is de portie antiek en prullaria op het Vossenplein niet genoeg voor je geweest? Vind hier wat je niet kon vinden op de vlooienmarkt. 

Niet alle oude voorwerpen zijn te koop. Net om de hoek van de jeugdherg, aan de Keizerslaan, vind je een restant van de oude stadsmuur uit de dertiende eeuw, de Anneessenstoren. Deze hoektoren dankt haar naam aan Frans Anneessens. Anneesens was in de achttiende eeuw een gildedeken, een raadsman binnen het gilde stoelenmakers. Hij werd verantwoordelijk gehouden voor een groot oproer in De Oostelijke Nederlanden en daarvoor gevangen gezet in de Anneessenstoren. Uit onderzoek is echter gebleken dat Anneesens werd opgesloten in de Steenpoort, die helaas niet meer te aanschouwen is. De Anneessenstoren was een bijgebouw van de Steenpoort en had als bijnaam Pijntorre, omdat er gevangenen gefolterd werden.

In 1719 werd Anneessens terechtgesteld. Hij werd onthoofd op de Grote Markt. Hij ligt begraven in de Kapellekerk, waar de jeugdherberg aan grenst. De bouw van deze kerk, net buiten de stadsmuur, begon al in de dertiende eeuw. Brand en verwoesting maken dat de kerk door de jaren heen ietwat van uiterlijk is veranderd. Al zijn de grondvesten romaans, het dwarsschip is romaans-gotisch, het koor gotisch en het driebeukig schip is laat gotisch. De top van de westertoren is barok. Het interieur van de kerk is verfraaid met beeldhouwwerken uit de zeventiende eeuw, waarvan vooral het preekgestoel van Perre-Denis Plumier een bezoek waard is. Overigens is ook Pieter Brueghel de Oude in deze kerk begraven, maar zijn graf valt nauwelijk op. 

Een pintje tussendoor

Van de Kapellekerk kan je via de Hoogstraat bij een ander monument uitkomen, maar vergeet niet onderweg even bij Café Le Renard samen met de Marolliens een kriek te drinken. Na te hebben genoten van een pint, loop je de Hoogstraat uit naar de Hallepoort. Dit is een overblijfsel van de tweede stadomwalling, die in de veertiende eeuw gebouwd werd. In het midden van de achttiende eeuw kreeg de poort na een restauratie haar functie als Koninklijk museum voor wapens, oudheid en volkenkunde.

Voor etenstijd is het misschien leuk naar het Justitiepaleis te gaan, waar je een mooi uitzicht hebt over de Marollen en de rest van de stad. Het paleis kun je bereiken via de lift op het Breughelplein. Het zicht wanneer je op een van de terrasjes op het plein zit, is er door de komst van de lift op achteruitgegaan. Desondanks is de lift een ideaal middel om van de benedenstad naar de bovenstad te komen. De architect van het Justitiepaleis, Joseph Poelaert, kreeg in de negentiende eeuw carte blanche van de Belgische regering om dit gebouw te ontwerpen. Hij was zeker niet geliefd bij de bewoners van de Marollen. Voor zijn grootse project moesten vele van de arbeiderswoningen plaatsmaken. De Marroliens gaven hem de bijnaam 'De Skieve Architek', waarvan de naam nog steeds voortleeft in een van de gelijknamige cafés op het Vossenplein. Het Justitiepaleis is één van de grootste gebouwen die in de negentiende eeuw geconstrueerd werd

Etenstijd

Voor de avondmaaltijd gaan we terug naar de Hoogstraat. De Marollen is ook bekend om de grote groep Spanjaarden die er woont. Zo is de Kapucijnerkerk een plek waar nog altijd veel Spanjaarden en dan vooral Asturianen komen. Veel Asturianen emigreerden begin negentiende eeuw naar Brussel en omgeving vanwege de mijnactiviteiten en zijn hier sindsdien blijven hangen. La Villa Rosa is een restaurant dat sinds de jaren tachtig gerund wordt door een Asturiaan, maar bekend is om de Valenciaanse paella. Natuurlijk vind je hier menig Spanjaard.

Feestje

Om de dag feestelijk af te sluiten kan je voor een cocktail of een dansje terecht bij Havana op het Breughelplein. Hou je van een goede technobeat? Breng dan een bezoek aan de drie verdiepingen tellende club Fuse aan de Blaesstraat. Deze is in 2010 nog uitgeroepen tot beste club in België. Niet te missen dus.

http://www.youropi.com/nl/brussel-11523 , http://www.brussel.be/dwnld/13085718/7%20-%201ste%20omwalling

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in