De Griekse eilanden worden elk jaar weer massaal bezocht door toeristen uit verschillende landen. Vooral bij de Nederlanders zijn ze erg populair. Het Griekse eiland Kefaloniá is niet zo bekend bij de Nederlandse toeristen en daarom ook een stuk rustiger. Maar ook Kefaloniá is een prachtige vakantiebestemming.
Natuur
Kefaloniá hoort bij de Ionische eilanden en ligt het verste van het Griekse vasteland. Ook is Kefaloniá het meest bergachtige eiland, er zijn amper vlakke stukken te ontdekken. Het eiland staat bekend om de rotskliffen, lange zandstranden en grotten. Er zijn veel verschillende bloemen en planten te vinden. Deze bloemen en planten bloeien allemaal op een andere tijd waardoor het eiland het hele jaar door gevuld is met prachtige kleuren. Door het gebergte en het gebrek aan rivieren en meren is het eiland erg droog en daarom niet geschikt voor landbouw.
Geschiedenis van het eiland
Het is niet zeker waar de naam Kefaloniá vandaan komt, wel zijn daar drie theorieën voor. Zo zegt men dat de Athener Cephalos gevlucht zou zijn naar het eiland nadat hij tijdens de jacht zijn vrouw per ongeluk gedood had. Volgens een andere verklaring wordt het eiland zo genoemd omdat het de grootste van de Ionische eilanden is. Cepahlos betekent in het oud Grieks ‘hoofd’. De derde verklaring gaat over de oorspronkelijke bevolking van het eiland, die Cepahlines genoemd werden.
Door de jaren heen zijn er veel verschillende volken de baas geweest op het eiland. Regelmatig werd Kefaloniá geplunderd door piraten of overvallen door andere volken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde Kefaloniá een belangrijke rol in het verzet tegen Hitler.
Bezienswaardigheden
Argostóli is de hoofdstad van Kefaloniá. Dit is een moderne stad maar is ook nog steeds traditioneel en karakteristiek. In de stad is een indrukwekkende oude kerk te zien, maar ook de haven is zeker een bezoekje waard. Daar bevinden zich de terrassen, restaurantjes en cafés. Ook zijn hier enkele bekende gebouwen te bewonderen zoals het stadhuis en het theater. Bij de ingang van de haven is een bijzondere vuurtoren te zien die na de aardbeving in 1953 herbouwd is.
Kefaloniá heeft verschillende schiereilanden. Hier is de natuur extra indrukwekkend en is veel rust te vinden. Hier bevindt zich ook het strand van Xi, dat rood gekleurd is. In het Áenos-gebergte groeien veel bijzondere planten en bomen. Een paar hiervan komen alleen op dit eiland voor.
Sámi is een havenplaats aan de oostkust van het eiland. Hier zijn misschien wel de twee meest bijzondere natuurverschijnselen te zien. Het meer van Melissáni ligt gedeeltelijk in een grot. De bovenkant van de grot is ooit ingestort waardoor er een groot gat aan de bovenkant is ontstaan. De naar binnen schijnende zon zorgt ervoor dat het water steeds van kleur verandert. In de grot van Drogaráti zijn indrukwekkende stalagmieten en stalactieten te bewonderen. In deze grot worden ook vaak concerten gehouden.