Kreta is het grootste en bekendste eiland van Griekenland. De hoofstad van Kreta is Heraklion. Het eiland is zeer geliefd onder duizenden toeristen. Er zijn vele historische monumenten, een heerlijk klimaat, mooie zandstranden en vele uitgaansgelegenheden.

Algemeen

Kreta is het op vijf na grootste eiland in de Middellandse Zee. Het is een langwerpig eiland dat 250 kilometer lang is, op het breedste punt is het 60 kilometer en het eiland heeft een totale oppervlakte ruim 8.200 vierkante meter. Kreta scheidt de Egeische Zee van de Lybische Zee en ligt als een grens tussen Afrika en Europa. Ieder jaar bezoeken duizenden toeristen dit eiland. De kenmerken van Kreta zijn onder andere mooie witte zandstranden, wijn-, sinaasappel- en olijfgaarden, het warme klimaat, bijzondere gebergtes, cultuur en historie.

De hoofdstad van Kreta is Heraklion en hier bevindt zich tevens een van de drie internationale vliegvelden van Kreta. Kreta is onderverdeeld in vier departementen. Van oost naar west zijn dat Lassithi, Heraklion, Rethymnon en Chania.

Kreta is zo'n 2000 verschillende plantensoorten rijk, waarvan er ongeveer 170 soorten alleen maar op Kreta voorkomen.

Historie 

Kreta is rijk aan historie en heeft veel monumenten en opgravingen zoals Knossos en Frangokastello. De hoofstad Heraklion heeft een uniek archeologisch museum waar het meest omvattende overzicht ter wereld te zien is van de Minoïsche kunst en het Minoïsche leven van alledag. 

""

 

 

 

 

Klimaat

Kreta heeft een warm klimaat. In de wintermaanden is de gemiddelde dagtemperatuur 16 graden en schijnt te zon gemiddeld 4 uur per dag. In de zomermaanden regent het minimaal, loopt de temperatuur op tot gemiddeld 30 graden en schijnt de zon in juli gemiddeld 14 uur per dag.

Andere plaatsen op Kreta

Bekende en drukbezochte plaatsen op Kreta zijn Chersonissos, Malia, Rethymnon, Agios Nikolaos, Heraklion en Chania.  De winkels zijn in de toeristenoorden elke dag open van 9.00 – 23.00 uur. Malia heeft een van de langste zandstranden van Kreta en strekt zich uit tot 4 kilometer naar het oosten. Agios Nikolaos staat vooral bekend om het binnenmeertje Voulismeni, dat door hoge rotswanden wordt omringd. Het meertje werd tussen 1867 en 1871 via een kanaaltje verbonden met de haven. Chania heeft een stadsmuur en de best intact gebleven oude stad  van Kreta, met tal van Venetiaanse huizen en paleizen in de smalle straatjes. De havenpromenade is de langste van het eiland.

 ""

 

 

 

 

Uitgaansleven

De plaats Chersonissos is vooral onder jongeren bijzonder populair. In het centrum bevinden zich meer dan 75 kroegen, waarvan 4 Nederlandse, 6 discotheken, meer dan 100 eetgelegenheden (2 Nederlandse snackbars) en mogelijkheden om geld te pinnen. Ook zijn er op het hele eiland vele restaurants (de bekende Taverna's) te vinden.

Excursies

Interressante excursies die op Kreta gemaakt kunnen worden zijn o.a. het Aqua Splash Waterpark in de bergen bij Chersonissos, een dagtocht naar Santorini, het lepra-eiland Spinalonga, Knossos, de Lassithi hoogvlakte en de Imbros en Samaria Kloof.  In het oosten bevindt zich een echt palmenbos met een prachtig zandstrand; Vai genaamd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in