U hebt vast ook al gehoord over vakantiewoningfraude. Fraudeurs verhuren onbestaande vakantiewoningen en lichtten zo al honderden nietsvermoedende gezinnen voor ettelijke duizenden euro’s op. Een tweetal jaar geleden was er sprake van een heuse fraudegolf, maar na aandacht van pers en na de oprichting van speciale fraudebestrijdingsagentschappen lijkt die voorlopig wat te zijn gaan liggen. Toch blijft het zaak om uit te kijken om een financiële domper op uw vakantievreugde te vermijden. Maar hoe pakt u dat dan concreet aan? Waar moet u specifiek op letten? Hieronder vindt u een heleboel handige tips.

""

1.      Communiceer rechtstreeks met de eigenaar

Stel nu dat u op een zoekertjeswebsite een vakantiewoning vindt. Dan loont het sowieso de moeite om door te klikken naar de eigenlijke website van het huis, het appartement of de villa in kwestie.  Zo hebt u de kans om persoonlijk contact op te nemen met de eigenaars. En hoewel weinig eigenaars hun telefoonnummer op hun website zetten, is er meestal wel een e-mailadres vermeld of kan u een online contactformulier invullen. Mogelijk krijgt u eerst nog gestandaardiseerde antwoorden, maar wanneer de interesse concreter wordt, kunnen contactgegevens uitgewisseld worden. Zo kunt u als huurder best even telefoneren met de eigenaar om de verhuur te regelen.

Bij de fraudegevallen met onbestaande vakantiewoningen is het vrijwel altijd onmogelijk om de eigenaar in persoon te spreken. Let dus ook op met tussenpersonen! Vraag vriendelijk maar nadrukkelijk naar de eigenaar en laat u niet zonder meer afschepen. Mocht u de eigenaar dus niet persoonlijk kunnen bereiken, dan is dit al een ernstige aanwijzing dat er iets niet klopt.

2.      Onderzoek de website

Veel vakantiewoningen zijn enkel via een website te boeken. De prijs drukken is daarvoor een vaak aangehaalde reden, want door te werken met een reisorganisatie of boekingsagent schieten de prijzen zo de hoogte in. Het is dus van primordiaal belang de website grondig te screenen. Hierbij houdt u het beste de volgende aandachtspunten in het oog:
 

  • Betreft het een degelijke website met volledige en accurate informatie? Websites zijn relatief snel gemaakt, maar het vraagt al een behoorlijke inspanning om alles fatsoenlijk te beheren en up-to-date te houden.
  • Hoe lang bestaat de website al? Ga dit na in Google, hoe hoger ze opgelijst staat bij zoekmachines zoals Google, hoe hoger hun leeftijd. Ook via www.urltrends.com kunt u de werkelijke leeftijd van een webstek natrekken. Malafide websites zijn normaal relatief jong, omdat ze van het net verdwijnen wanneer gedupeerden hun beklag doen.
  • Is de adverteerder de echte eigenaar van de vakantiewoning? Makelaars durven hun website weleens integraal, mét inhoud en beelden, openbaar verkopen. Wanneer de koper van de website kwaadwillige bedoelingen heeft, kan hij de website beheren, zonder de contacten met de villa's te verzorgen en vakantiewoningen verhuren achter de rug van de eigenaar om. Zoals reeds gezegd, is persoonlijk contact met de eigenaar dus een absolute must!
  • Is de site gehackt? Het zou kunnen dat de website werd overgenomen door iemand die niets met vastgoed te maken heeft, gewoon om bezoekers op te lichten. Zoek het URL-adres op via een zoekmachine en kijk dan bij de resultaten in het geheugen (cache). Op die manier kan u de staat van de website enkele maanden geleden nagaan. Verschillen de contactgegevens? Dan is de site misschien gehackt en past u beter op uw tellen.

3.      Neem de foto's van de vakantiewoning grondig door

Als het pand in kwestie echt van de eigenaars is, moet er heel wat beeldmateriaal beschikbaar zijn: foto’s en video’s op verschillende tijdstippen en vanuit verschillende perspectieven. Vraag om meer beelden als u maar weinig terugvindt op de website. En informeer misschien ook naar sfeerfoto’s of video’s van vorige huurders: het is namelijk niet zo evident om verschillende tevreden gezichten vast te leggen in een onbestaande vakantiewoning.

4.      Ga naar het vakantiehuis in kwestie

Eigenlijk is zelf gaan kijken meer een allerlaatste toevlucht voor het geval u 100% zekerheid wil hebben, want natuurlijk verkeert niet iedereen in die mogelijkheid. Als u dit doet, maakt u een afspraak met de eigenaar(s) en boekt u een vlucht of gaat u langs als u in de buurt op vakantie bent bijvoorbeeld. Normaal gezien leidt de eigenaar u graag rond als de vakantiewoning op dat moment niet wordt verhuurd. Wanneer er wel huurders zijn op het ogenblik van uw afspraak, is dat natuurlijk minder vanzelfsprekend, want de privacy van de huurders moet worden gerespecteerd. Het is net om die reden dat u vaak geen precies adres op de website van de vakantiewoning te zien krijgt: de rust en privacy van de huurders zouden dan in het gedrang kunnen komen.

Kort samengevat komt het erop neer persoonlijk contact te zoeken met de eigenaar, de website grondig te screenen én een gezonde dosis wantrouwen aan de dag te leggen. Als u nu bovenstaande raadgevingen niet in de wind slaat, zult u niet zo gauw bedrogen uitkomen en kunt u zich heel wat ellende besparen. Geniet nog van uw vakantie!


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in