Als je zoveel hebt meegemaakt, als alles wat kapot kan, kapot gaat… Heb je dan nog wensen? Heb je dan nog de kracht om verder te gaan? Kan Hij mij dan steun bieden, kan Hij mij dan de oplossing geven. Ik zie Hem niet, ik voel hem niet (meer). Ben ik verstoten, waarom heeft U mij verlaten?

Als alles fout gaat, is Hij dan goed?

In het leven hoop je natuurlijk op goede momenten. Momenten die je bijblijven. Je doet je best om jouw leven zo aangenaam mogelijk te maken. Men zegt ook weleens: 'wie goed doet, goed ontmoet', maar is het zo eenvoudig?
Door alleen maar goed te doen voor je naasten heb je de garantie dat je ook een goed leven verkrijgt.
Een simpele tegelwijsheid die door velen worden omarmd.

Iedereen weet dat het leven niet zo in elkaar zit. Ook al heb je je best gedaan, heb je toch momenten in je leven waarvan je denkt, ‘wat heb ik misdaan?’, of ‘ik kan niet meer’. Net als een bokser in de ring. Het maakt niet uit hoe goed je bent, hoe hard je hebt getraind, ooit zul je een waardige tegenstander tegenkomen die jou verslaat. Als dit gebeurt, en dan? Je kunt de strijd opgeven, het hoofdstuk sluiten en het einde aankondigen.

Is er licht aan het eind van de tunnel?. Menig Christen is vergeten wat hij ooit geleerd heeft. Het is datgene wat ze hebben meegekregen van hun ouders. Dat stukje wijsheid dat levens kan veranderen. Velen van ons zijn Christen omdat onze ouders dat zijn, althans de meeste van ons. Onze ouders hebben ons geleerd wat een Christen is en wat een Christen doet. ‘Heb je naasten lief’, ‘verdraagzaam zijn’, zijn onder andere belangrijke elementen in het Christendom. Het belangrijkste element wat ons ooit geleerd is, is het feit dat God je enige steun en toeverlaat is. Velen hebben God de rug toegekeerd omdat er dingen zijn gebeurd in hun leven die naar hun mening Gods schuld is. ‘God had dit kunnen voorkomen’, is een veel gebruikt argument.
Het is moeilijk om in Gods hoofd te komen, heel veel gebeurtenissen zijn zo dramatisch dat het makkelijker is om een zondebok te zoeken.

Als alles in je leven fout gaat, moet je dan vertrouwen op God? Eigenlijk heb je maar twee simpele keuzes in het leven: God volgen of niet. God volgen betekent niet dat je als een heilige moet leven, dat lukt niemand, zelfs een heilige niet.
God volgen betekent dat je Hem alles toevertrouwt. Dat je dingen van Hem vraagt als je iets nodig hebt. Dat je Zijn liefde ervaart in je leven, in je gezin. Dat jij en jouw familie altijd beschermd worden door Zijn genade. Het klinkt simpel, maar dat is het niet.
Vergeet niet dat hoe dichter je bij Hem wil komen, des te harder de duivel werkt om je hier vanaf te houden. Er zullen dingen in je leven gebeuren waarvan je denkt: ‘waar is God nu ?’.

De sleutel is volhouden. Het is niet de KO zoals een bokser dat ervaart, maar het is het opstaan en verdergaan. Wij zijn misschien maar een klein deel van de wereld, maar met Gods hulp kunnen we grote dingen verrichten.

God zegene,

Amen.
 


 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in