Er zijn zoveel misvattingen betreft het beeld dat men van de islam heeft, zowel voor de buitenstaander als de moslim zelf. Er is reeds zoveel over geschreven en gezegd, maar mijn visie aangaande dit onderwerp zie ik bijna nergens terug.

Islam

Om meteen met de deur in huis te vallen, islam betekent onderwerping. Dus niet te verwarren met het woord salaam dat vrede betekend. Vrede op aarde is een illusie, niet onmogelijk maar toch niet te realiseren! Als we er voor het gemak van uitgaan dat de mens altijd iets zal 'aanbidden', hetzij de euro, de partner, goud, God of misschien wel je eigen ik. Ieder mens leeft wel ergens voor, nergens in geloven is niet mogelijk. Zelfs ontkennen is een vorm van geloven. Onderwerping is naar mijn mening een positief iets. Helemaal omdat het de ego onderdrukt, het is een understatement dat bescheidenheid de mens siert. Islam is naar mijn mening een te groot begrip geworden. In de Koran komt het woord Islam maar sporadisch voor, plus dat in de Koran vaak wordt gerefereerd aan de Tora en de Evangeliën. Allah spreekt in de Koran dan ook niet van moslims. Om de rechtvaardigen te beschrijven gebruikt God de volgende beschrijving: (mensen) die in één God geloven én goede daden verrichten! Wat we hieruit kunnen opmaken is dat de zogenoemde moslim niet het alleenrecht heeft op genade van onze Heer. Sterker nog, de Koran spreekt van een alliantie tussen moslims en orthodoxe christenen in de eindtijd. 

Koran

De Koran is een verzameling geschriften overgeleverd aan de profeet Mohammed. Aan een enkele vers of hoofdstuk kan men niet zien als een op zichzelfstaand iets. Het is ook van groot belang het hele boek mee te nemen eer dat er een mening gevormd kan worden. Op de tweede plaats is het net zo belangrijk te onderzoeken waar, wanneer en onder welke omstandigheden de verzen zijn overgeleverd. Om een voorbeeld aan te halen: er wordt vaak gesproken over gewelddadige woorden in het boek Gods. In tijden van dreigend gevaar, is het toch niet zo raar dat er overgeleverd word om ten strijde te trekken?! Voorzichtigheid is geen overbodige luxe. En dan zijn er ook de woorden van de profeet zelf, deze hadiths zijn in sommige gevallen een aanvulling of verduidelijking van de koran, in het heilige boek wordt bijvoorbeeld het gebed verplicht gesteld. De hadith beschrijft vervolgens hoe te bidden. Het is dus van belang om ook kennis te nemen van de woorden van de profeet. Tenslotte is de sleutel de Arabische taal machtig zijn. Alle respect voor de vele vertalingen, de arabische taal is te veelzijdig om een juiste vertaling te verkrijgen. 

Mohammed (vrede zij met hem)

Arabieren, voorafgaand aan de islam, waren van God los. Afgoderij vierde hoogtij met maar liefst 300 goden. Eerlijkheid was ver te zoeken. En het meest schrijnende, meisjes werden levend begrafen! Het is dus wel op z'n plaats geweest dat God een boodschapper stuurde naar deze onmenselijke situatie. Door het profeetschap is hier gelukkig een eind aan gekomen. Verder is er een slaaf gekocht voordat zijn doodvonnis voltrokken werd, omdat deze slaaf niet wilde wijken van zijn geloof in één God. Zo iemand is een held in mijn ogen. Jezelf inzetten voor de mensheid zonder er wat voor terug te verlangen.

Jammer dat dit onderdeel onderbelicht blijft!!!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in