De islamitische organisatie al-Qaeda, wat letterlijk 'het fundament' betekent, wordt vooral door de westerse wereld beschouwd als een terroristisch netwerk. Na de aanslag in New York op 11 september werd deze visie enkel versterkt en in veel landen groeide de angst voor soortgelijke acties. Maar na de recente dood van al-Qaeda's leider Osama Bin Laden halen veel mensen opgelucht adem: zonder leider is de organisatie stuurloos. Uit al-Qaeda's reactie op de moord blijkt dit echter naïef en ver van de waarheid.

Justice has been done

Op zondagavond één mei kondigde de Amerikaanse president Barack Obama de dood van Osama Bin Laden aan. Over Obama's uitspraak 'justice has been done' zijn de meningen verdeeld; volgens sommigen is met de brute moord op Bin Laden zijn recht op een eerlijk proces geschonden. Zondag acht mei werd de dood van hun leider door al-Qaeda bevestigd en de organisatie noemde de moord een vloek die het Westen zal achtervolgen. 'Hun blijdschap zal veranderen in leed en hun bloed zal zich mengen met hun tranen.' De hoop dat al-Qaeda bij gebrek aan een leider de aanslagen staakt is onwaarschijnlijk. 

Een islamitisch wereldrijk

Osama Bin Laden richtte de paramilitaire organisatie al-Qaeda in 1988 op, om zich te verzetten tegen de westerse invloed in de islamitische landen en met als doel het bereiken van een fundamentalistisch-islamitisch wereldrijk. Vooral de Verenigde Staten worden door de aanhangers van al-Qaeda als vijandig gezien. De belangrijkste reden hiervoor is de aanwezigheid van 'ongelovige' Amerikaanse militairen in Saudi-Arabië en dus op islamitisch grondgebied. Volgens de moslim-extremisten is dit tegen de wil van God en moeten de ongelovigen worden verjaagd. 

Werkelijkheid of fantasie?

Ondanks alle ophef en angst hebben sommige mensen hun twijfels over het bestaan van de terroristische organisatie al-Qaeda. Volgens hen is al-Qaeda als internationale terroristische organisatie in het leven geroepen door de westerse wereld. Zij stellen dat de macht van de Verenigde Staten toeneemt door het geloof in een machtige, gezamenlijke vijand. Ook gaan er geruchten dat Osama Bin Laden al jaren geleden is overleden en dat hij door de Verenigde Staten in leven is gehouden door middel van bewerkte videobeelden en geluidsopnames. De twijfel over het bestaan van al-Qaeda en de dood van zijn leider houdt echter niet in dat er geen extremistische moslimgroeperingen bestaan die met behulp van geweld en aanslagen hun idealen proberen te bereiken, maar enkel dat deze niet opereren door middel van een internationaal terroristisch netwerk met de onlangs overleden Osama Bin Laden als leider.


    

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in