Het is zondag 28 november 2010. De grootste club van Nederland; Ajax Amsterdam, gaat op bezoek bij degradatiekandidaat VVV uit Venlo. Een uiterst geschikte wedstrijd voor met name de Ajax-voorhoede om hun doelpuntenproductie eens flink op te schroeven. Helaas ligt de realiteit een stuk anders. Waar is Ajax gebleven? 

AFC Ajax Amsterdam is qua uitstraling, historie en supportersaantal nog steeds de grootste club van Nederland. De club kende haar grootste successen in de jaren zeventig, toen er driemaal op rij de Europa Cup 1 (1970, 1971 en 1972) en de Wereldbeker voor clubteams (1972) werd veroverd. Onder leiding van de alom bekende sterren Johan Cruijff, Sjaak Swart, Dick van Dijk en Ruud Krol speelden de Amsterdammers met het befaamde 4-3-3 systeem hun tegenstanders finaal van de mat. En nu, ruim veertig jaar later, ergert een inmiddels 63-jarige Johan Cruijff zich terecht dood aan het spel van zijn geliefde Amsterdamse cluppie. 

Wie Ajax zegt, denkt aan voetbal met echte buitenspelers, een klassieke 'nummer tien' en een echte afmaker in de punt van de aanval. Echter stelt vandaag de dag een club weinig meer voor. Spelers en trainers menen tegenwoordig te moeten bepalen wat er binnen een vereniging gaat gebeuren. Zo maakt in Amsterdam ene Martin Jol de dienst uit. Een versleten en volgevreten vedette uit Egypte die acht kilo te zwaar in Amsterdam arriveert mag toch op z'n zachtst gezegd beschamend worden genoemd. De echte Ajacieden, met uiteraard Johan Cruijff  voorop, kunnen het terecht niet meer aanzien. Ajax is Ajax al jaren niet meer. 

Jonge voetballertjes komen ongetwijfeld nog steeds met tranen in hun ogen thuis als ze te horen hebben gekregen dat ze bij Ajax mogen komen voetballen. Want spelen bij de grootste club van Nederland, wie wil dat nou niet? Over de naam van het jeugdcomplex van Ajax; De Toekomst,  is destijds in ieder geval wél goed nagedacht. Echter is het nog maar de vraag of het opleiden van jonge en talentvolle Ajax-spelertjes nog wel zin heeft, wanneer oude en versleten voetballers hen de weg naar succes blokkeren.

De magere resultaten van de afgelopen weken laten eens te meer zien dat er nu toch echt iets moet gaan veranderen in Amsterdam. Laat kapitein Johan met zijn stuurlui maar komen. Ook bij de supporters is inmiddels dat besef al doorgedrongen. In Venlo werd er opnieuw voorzichtig gescandeerd dat Martin Jol beter kan vertrekken. Laten we in ieder geval hopen dat zijn toekomstige opvolger de beste club van Nederland zijn gezicht weer terug kan geven. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in