De Eredivisie is een bijzonder spannende competitie. Talloze talenten, diverse directe titelfavorieten en ook een wereldberoemd team, namelijk Ajax Amsterdam. Ondanks de schijnbare dominantie van Ajax beslissen vaak maar een paar punten wie het kampioenschap wint. Succesvol wedden op Eredivisie wedstrijden vereist daarom niet alleen een goede kennis van de competitie, maar vraagt ook om een portie geluk.

Dit jaar kan ook bijzonder spannend worden, want na de titel van het eerste seizoen maken nog veel teams kans op het kampioenschap van dit jaar. Onder hen zijn natuurlijk de jaarlijkse favorieten, maar ook enkele outsiders.

Ajax Amsterdam als grote favoriet

Ook al is Ajax Amsterdam er niet in geslaagd om 2022 als competitieleider te eindigen, ze worden nog steeds beschouwd als grote favorieten om de Eredivisietitel te winnen. Maar het vertrek van coach Erik ten Hag en belangrijke spelers als Antony, Lisandro Martinez en Sebastien Haller hebben ongetwijfeld hun sporen nagelaten. Ajax mist nog steeds de vanzelfsprekendheid en het gemak waarmee ze in voorgaande jaren speelden.

Vanaf het begin van het seizoen was het duidelijk dat het waarschijnlijk enige tijd zou duren voordat de nieuwe processen zouden zijn ingevoerd en de nieuwe spelers in het team zouden zijn geïntegreerd. Dit proces moet nu echter dringend worden afgerond, zodat de titelverdedigers zich dienovereenkomstig kunnen positioneren.

Ook in de Champions League kon de Amsterdamse ploeg de prestatie van vorig jaar niet evenaren. Terwijl ze vorig jaar een perfecte groepsfase hadden, moesten ze dit jaar genoegen nemen met de derde plaats en een plaats in de Europa League. Een feit dat een positief maar ook een negatief effect kan hebben op de competitie.

Als Ajax in de Champions League was gebleven, hadden ze zeker twee wedstrijden minder in de benen gehad. Door het afglijden naar de Europa League moet Ajax voor de ronde van 16 nog een play-off ronde spelen tegen Union Berlin. Bovendien is het ook waarschijnlijker dat Ajax verder komt in de Europa League dan in de hoogste vlucht.

De mogelijk langere sportieve dubbele last van internationale wedstrijden kan betekenen dat de prestaties in de Eredivisie wisselvallig blijven, omdat spelers steeds weer rust moeten krijgen.

Zal PSV hun titeldroom van 2017/18 herhalen?

Het seizoen 2017/18 was het laatste waarin een andere ploeg dan Ajax Amsterdam kampioen van de Eredivisie werd. PSV Eindhoven eindigde toen met vier punten voorsprong bovenaan de ranglijst. Een scenario dat ook dit jaar weer mogelijk zou kunnen zijn. De belangrijkste reden hiervoor zou Ruud van Nistelrooij zijn, die de ploeg aan het begin van het seizoen heeft overgenomen en als voormalig succesvol profspeler nu geacht wordt PSV weer naar succes te leiden.

In het eerste derde deel van het seizoen werden de sterke en zwakke punten van het team snel geïdentificeerd. Terwijl de aanval in recordtempo doelpunten maakt, is de verdediging nogal kwetsbaar. Daardoor heeft PSV tot nu toe slechts in beperkte mate hun sterke punten kunnen laten zien. Als Eindhoven een stabiele achterlinie had gevormd, hadden ze waarschijnlijk al een duidelijke voorsprong gehad.

Dat er een competitief team op het veld staat, is ook gebleken in de Europa League. Samen met Arsenal kwam PSV zonder problemen door de groepsfase. Bovendien bracht de ploeg van Ruud van Nistelrooij de Engelsen pas hun tweede nederlaag in de competitie toe. Als PSV het hele jaar constant kan spelen, zijn ze naast Ajax Amsterdam waarschijnlijk de gedoodverfde titelfavorieten van dit jaar. Het is duidelijk dat de ploeg niet zulke grote vertrekken heeft moeten maken, ook al is er een nieuwe coach aan het werk in Eindhoven.

Feyenoord Rotterdam als verrassingskampioen?

Feyenoord Rotterdam is de derde ploeg in de Eredivisie als het gaat om directe titelfavorieten. Hoewel Feyenoord vaak een plaatsje achter Ajax en PSV staat, heeft de ploeg meerdere malen kunnen bewijzen dat het een serieuze concurrent is en ook het kampioenschap kan binnenhalen.

Net als Ajax en PSV heeft ook Feyenoord zich voorzien van een nieuwe trainer. Dit project lijkt al vruchten af te werpen. Na een wat moeilijk vorig seizoen met een 3e plaats en geen kans op de titel, staat de ploeg nu tot het einde van het jaar veilig bovenaan. En ook internationaal lijkt het goed te gaan. Met de eerste plaats in de Europa League en een schitterende overwinning tegen het Oostenrijkse Sturm Graz heeft Feyenoord kunnen laten zien waartoe het in staat is.

Alkmaar, Enschede of Utrecht?

Het eerste derde deel van het Eredivisieseizoen heeft laten zien dat ook andere teams bij kunnen blijven en nog steeds kans maken om bovenaan te eindigen. Naast de eeuwige geheime favoriet AZ Alkmaar hebben ook Twente Enschede, Sparta Rotterdam en FC Utrecht kampioensambities.

Aangezien geen van de drie directe favorieten kon zorgen voor consistentie in het team en de coachingstaf, kan dit een unieke kans zijn voor de teams die zelden een directe kans op de titel hebben.

Het jaar 2022 toont geen favoriet

Vanwege het WK Winter, dat in 2022 in Qatar plaatsvindt, vond de laatste speeldag van 2022 al half november plaats. De spanning binnen de competitie kon nauwelijks groter zijn. Tot nu toe heeft geen enkele favoriet zich kunnen losmaken. Verschillende teams staan bovenaan. Hoewel Feyenoord Rotterdam eind 2022 naar de top van de ranglijst is opgeschoven, is dat geen zekere uitgangspositie of zelfs maar een indicatie voor het winnen van de titel.

Ajax Amsterdam, PSV Eindhoven, AZ Alkmaar en Twente Enschede zitten hen op de hielen. Het ziet er dus naar uit dat er weer een bijzonder krappe titelrace in het verschiet ligt. De Eredivisie staat bekend om zijn spannende resultaten. Vorig seizoen beslisten slechts twee punten het kampioenschap, in het seizoen 2019/20 was er zelfs een gelijkspel op punten en kroonde het doelsaldo Ajax Amsterdam tot kampioen.

In het verleden waren echter vaak maar twee teams betrokken bij de titelrace. Dit jaar zou een strijd met drie, vier of zelfs vijf teams in het verschiet kunnen liggen. Na een succesvol begin van het seizoen hebben verschillende teams een realistische kans om de Eredivisie te winnen in het seizoen 2022/23.