Wil je ook meer beweging krijgen? Excuses met betrekking tot tijdgebrek en dure sportschoolabonnementen gelden niet langer. Je kan namelijk gewoon aan de slag met calisthenics. Oefeningen met lichaamsgewicht doen bestaan al jaren, maar zijn populairder dan ooit. Sommige mensen richten zich er volledig op, anderen kiezen voor een hybride vorm met gewichten. Het is dan ook goed om eens te kijken hoe jij ermee aan de slag kan gaan. Zelfs voor beginners is het een goed idee om hiermee aan de slag te gaan. Alle reden om dit eens door te nemen.

De grote voordelen

Het is belangrijk om de grote voorddelen van calisthenics te leren kennen. In de eerste plaats kan je er je gehele lichaam mee trainen. Daarnaast kan je het altijd en overal doen. Je hebt eigenlijk alleen je lichaam en een vloer nodig. Daarnaast is het natuurlijk lekker voordelig want je hoeft niet naar een sportschool en je hebt geen apparatuur of materiaal nodig. Dit maakt het ook zo aantrekkelijk, want het is letterlijk voor iedereen, ongeacht je niveau of je budget. Je zal dan ook al snel merken dat je vooruitgang boekt op deze manier.

Oefeningen voor beginners

Het is natuurlijk vooral fijn dat je als beginner aan de slag kan gaan ermee. Zo kan je bijvoorbeeld met het simpele opdrukken en met kniebuigingen, ook wel bekend als de push-up en de squat, al direct twee grote spiergroepen trainen. Je doet dit bijvoorbeeld in het begin om de dag en doet dan van allebei zoveel herhalingen als je kan. Je zal dan al snel merken dat je sterker en fitter wordt. Een andere bekende oefening is de sit-up voor de buikspieren. Hiermee heb je de echte basis te pakken. Er is echter nog wel iets meer mogelijk.

Het gehele lichaam

Met de push-up en squat leg je een goede basis, maar je wilt natuurlijk je gehele lichaam trekken. Jezelf stap voor stap bekwamen in het optrekken, de pull-up, voor je rugspieren en biceps is ook aan te raden. Zo weet je zeker dat je gehele lichaam gelijkmatig getraind wordt en je fit en sterk wordt. De pull-up is van al deze oefeningen waarschijnlijk het moeilijkst. Al is de burpee, die vooral bedoeld is als cardiovasculaire oefening, ook behoorlijk zwaar, maar wel aan te raden. Wanneer je al deze oefeningen drie keer per week in een training doet, kom je al behoorlijk ver.

Stap voor stap verder

De basisoefeningen zullen ervoor zorgen dat je voorlopig wel genoeg te doen en te leren hebt. Het is echter wel zo dat je op enig moment de basis onder de knie hebt en dat je wat meer uitdagingen zoekt. Maak je geen zorgen, want de mogelijkheden met je eigen lichaam zijn eindeloos. Van lunges, tot een handstand, een planche of een zogenaamde muscle-up, is er van alles mogelijk. Zo zal je merken dat je steeds meer kan en steeds sterker en beter wordt. Zo wordt je fit en sterk, zonder dat het je iets hoeft te kosten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in