Braziliaans Jiu Jitsu (BJJ) is een vechtsport(aanval/verdediging) die zich richt op het grondvechten. Het is de bedoeling de tegenstander zo snel mogelijk te domineren door het verkrijgen van een dominante positie en hem of haar te laten afkloppen.

Filosofie

De filosofie van BJJ is dat een zwakker persoon zich met de correcte technieken en bewegingen zich zelf kan verdedigen tegen een sterkere aanvaller. De trainingen bestaan vooral uit het  herhalen van technieken en vervolgens sparren om het geleerde in de praktijk toe te passen. Hiernaast kan men ook aan toernooien mee doen, die door heel het land georganiseerd worden.

Geschiedenis

BJJ is ontstaan toen Mitsuyo Maeda, een meester in Kosen Judo (een vorm van judo die zich richt op grondgevechten), naar Brazilië emigreerde. Maeda veranderde de trainingsmethodes van het Kosen Judo in niet-dodelijke technieken en leerde deze aan Carlos Gracie. Na verloop van tijd gaf Carlos de technieken weer door aan zijn jongere broer Hélio.

Op hun beurt leerden zij hun kinderen BJJ, die vandaag de dag nog steeds de familietraditie voortzetten. De Gracie familie heeft de vechtkunst steeds verder geperfectioneerd. De Gracies vechten ook in Vale Tudo wedstrijden, waarin maar weinig regels gelden. Dit is de voorloper van het moderne Mixed Martial Arts (MMA).

BJJ verwierf bekendheid in de jaren 90’ toen Royce Gracie de eerste, tweede en vierde “Ultimate Fighting” kampioenschappen domineerde. Het gevolg was dat veel vechters BJJ in hun repertoire opnamen om een completere vechter te worden. Dit voornamelijk door de focus op het grondgevecht bij BJJ.

BJJ in Nederland

De sport wordt al vele jaren beoefend in Nederland, maar het heeft nog niet zo’n hele grote bekendheid, dit komt omdat Nederland vooral bekend staat voor andere vechtsporten zoals kickboksen en Judo. Er zijn een aantal sportscholen in Nederland waar BJJ beoefend kan worden, meestal onder leiding van een zwarte band, maar er zijn uitzonderingen. Mathieu Peters uit Oss is de eerste Nederlander die in 2007 de zwarte band in BJJ behaalde. Kenners verwachten dat in Nederland de bekendheid van BJJ de komende tijd enorm zal groeien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in