Sporten is altijd een goed idee. Je zorgt dat je goed in je vel zit en fris in je hoofd blijft. Het is bovendien zo dat het eraan kan bijdragen om er op je best uit te zien. Het is niet voor niets zo dat bijna elke beroemdheid, van sporters tot acteurs en muzikanten, een sportplan heeft om er zo fit en gezond uit te blijven zien. Zij werken eigenlijk allemaal met een eigen trainer. Dat zit er voor jou misschien niet in. Dat maakt het extra belangrijk om wel goed op te letten dat je sommige dingen niet toch fout doet.

Veel te zwaar trainen

De meest gemaakte fout in de sportschool is zonder twijfel overschatting. Vrijwel iedereen denkt meer te kunnen dan in werkelijkheid het geval is. Dit brengt allerlei problemen met zich mee. In de eerste plaats train je je spieren en andere lichaamsdelen niet naar behoren. Daarnaast is het ook nog eens zo dat je andere delen van je lichaam onder druk zet. Wanneer je bijvoorbeeld en te zware bicepscurl doet, dan kan het zomaar zijn dat je te veel spanning op je onderrug zet en daar een spier knapt. Met alle gevolgen van dien. Ook een te zwaar cardioprogramma werkt averechts.

De verkeerde oefeningen doen

Ook de verkeerde oefeningen doen komt vaker voor dan je zou willen. Er zit een bepaalde moeilijkheidsgraad aan elke oefening. Je bent natuurlijk altijd beter af met het doen van de moeilijkste oefeningen in het begin van je training. Dan ben je nog fris en scherp. Als je eerst je spieren gaat uitputten met lichtere oefeningen, om daarna toch nog de grote zware oefeningen te gaan doen, dan is dat eigenlijk alleen maar vragen om problemen. Dat kan je voorkomen door dus de volgorde van je training aan te passen.

Keer op keer hetzelfde doen

Een ander duidelijk probleem in de sportschool is keer op keer hetzelfde doen. Topsporters die een bepaalde prestatie moeten leveren, denk aan gymnasten of sprinters op de honderd meter. Kunnen er veel aan hebben wanneer ze dezelfde oefeningen vaak herhalen om hun techniek te perfectioneren. De gemiddelde mens daarentegen, zal juist merken dat het lichaam te veel gaat wennen aan iedere keer dezelfde oefeningen. Je wordt niet beter, fitter of gezonder. Daarom is zorgen voor variatie altijd essentieel. Eigenlijk moet een training nooit tweemaal hetzelfde zijn, je doet altijd iets anders.

Onvoldoende herstel

Dan is er ook nog een probleem dat zich buiten de sportschool afspeelt, maar daarna binnen voor problemen zorgt. Het gaat dan om onvoldoende herstel. Te weinig rusten en slapen. Onvoldoende gezonde voeding eten. Het zijn allemaal zaken die ertoe leiden dat je niet goed herstelt. Daardoor ga je langzaam maar zeker steeds slechter presteren in de sportschool. Uiteindelijk ga je dus juist achteruit in plaats van vooruit. Dit is niet wat je nodig hebt. Je wilt juist goed slapen en eten om er de volgende dag weer lekker tegenaan te kunnen. Zoek dit dus ook goed uit voor jezelf.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in