Wil je wel trainen, maar heb je geen zin om naar een gym te gaan? Nou, dat kan. De laatste jaren is er een sport uitgevonden, ,genaamd "Calisthenics" of "Street Workout". Met de oefeningen van Street Workout kan je alle spieren in je lichaam trainen zonder je deur uit te gaan.

Wat houdt Street Workout precies in?

Street Workout houdt in dat de oefeningen worden gedaan met eigen lichaamsgewicht in plaats van de standaard gewicht van het ijzer in fitnesscentra. Want het maakt in principe niet uit waar het gewicht vandaan komt, weerstand is gelijk aan weerstand. Of het nou van je lichaam is, of van het ijzeren geichten, het blijft hetzelfde. Weerstand is noodzakelijk voor het kweken van spiermassa.

Met Street Workout train je met een oefening altijd meerdere spiergroepen dan 1 of 2. Hierdoor kunnen sessies korter duren dan je bezig zou zijn bij de fitnesscentrum.

Benodigdheden

Veel hebben we niet nodig, dat is het juiste het mooie:

  1. Je lichaam natuurlijk
  2. Een stevige stang of iets dergelijks waar je aan kan hangen (speeltuin, deuroptrekstang enz.)
  3. Een vloer
  4. Motivatie

De standaardoefeningen

Er zijn een aantal standaardoefeningen wat we eerst onder de knie moeten hebben voordat we doorgaan naar moeilijkere varianten.

Pushups/opdrukken : Je zet je handen op de vloer, iets breder dan je schouders, je houdt je rug en benen gestrekt en je voeten bij elkaar. Op deze positie ga je naar beneden en druk je je zelf weer omhoog. Met opdrukken train je je borsten, schouders en triceps.

Pullups/optrekken : Hang aan een stevige stang, zet je handen iets breder dan je schouders en trek je zelf op zonder teveel te gaan slingeren. Met optrekken train je je biceps, voorarmen, rug en schouders.
Let op : Dit is best een moeilijke oefening voor beginners. Als je nog niet in staat bent om op te trekken, raad ik aan om inverted rows te doen. Hierbij hang je aan een lagere stang die ongeveer bij je middel hoort te zijn en je voeten iets verder weg, zodat je dus echt hangt aan de stang. En nu optrekken,optrekken, optrekken tot je genoeg kracht heb voor pullups.

Situps/buikspieroefeningen : Lig op de grond met je knieen gebogen en je handen achter je hoofd. Nu ga je je bovenlichaam optillen van de grond zonder je voeten van de grond te halen en zonder je handen te gebruiken. Met deze oefening train je elk spier in je buik.

Squats : Sta met je voeten op schouderbreedte en hurk als het ware dieper tot je niet kan en sta weer op. Dit traint je benen.

Als je deze oefeningen goed onder controle hebt, kan je oefenen voor de moeilijkere varianten. Ik kan niet op alle varianten in gaan, anders zou het een te lang artikel worden, maar je kan ze gewoon opzoeken op het internet.

Oké, maar wat nu?

Je kan verschillende doelen hebben om te trainen, namelijk kracht, spier en conditie. Hiervoor moet je natuurlijk ook verschillend trainen. Je moet zoiezo 3-5 sets aanhouden en 30-90 secondes rust, maar de herhalingen maken hier het verschil.

Voor kracht moet je 1-5 herhalingen doen bij elke set.
Voor spier moet je 6-15 herhalingen doen bij elke set.
Voor conditie moet je 15+ herhalingen doen bij elke set.

Maar stel ik train voor kracht en ik kan al 5 pushups, wat dan? Dan gaan we zoals ik al eerder heb gezegd: door met een moeilijkere variant. Anders ga ik niet echt veel verschil zien als ik jaren lang 5 normale pushups doe.

Kritiek

Veel bodybuilders en fitnessmensen hebben kritiek op dit stijl van trainen, omdat ze denken dat je met je eigen lichaam geen genoeg weerstand kan maken. Maar integendeel kan je op het internet juist van veel mensen transformaties vinden die ze hebben bereikt met alleen Street Workout.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in