Ik breng al zes jaar mijn vakanties door op een zeilschool in Harderwijk, genaamd Nautix. Dat is een hele leuke zeilschool, die ik iedereen kan aanraden. Maar waarom nu een zeilschool? U kunt uw kinderen toch ook zelf lesgeven of privéles laten volgen?

""Wat is een CWO?

Een CWO (Commissie Watersport Opleidingen) is een internationaal diploma voor verschillende watersporten, zoals surfen, roeien, motorboot varen en zeilen. Als een zeilschool CWO erkend is betekent dat dat de zeilschool en de instructeurs over goede lessen en materiaal beschikken en over de juiste kwaliteiten. De cursisten kunnen CWO’s halen tijdens de zeilweken, en met bepaalde CWO’s kan je bijvoorbeeld lessen in een andere boot. CWO’s halen werkt zeer stimulerend voor de kinderen, ze zijn er ook echt trots op. Als je een CWO krijgt, betekent dat je een groot aantal verschillende vaardigheden bezit die vereist zijn voor dat niveau. Als je geen CWO krijgt, zal je een vorderingenstaat krijgen. Dat houdt in dat je een aantal punten beheerst, en anderen nog niet. Zo weet iedere instructeur wat je nog moet leren.

Waarom een zeilweek verkiezen boven privéles?

De aanwezigheid van leeftijdsgenootjes is erg belangrijk voor kinderen. Het maakt de opdrachten leuker en leerzamer, omdat ze samen plezier hebben en daarom ook beter hun best zullen doen. Als uw kind samen met een vriendje zeilt, en dat vriendje gaat harder, zal uw kind zijn uiterste best doen om zijn vriendje bij te houden. Het is dus veel leerzamer. Als iemand zijn zeil te los heeft staan, zullen de anderen harder gaan, wat je niet merkt als je in je eentje zeilt. Bovendien worden er ook veel spelletjes gedaan, samen geluncht en gepraat. Vooral de lunch vind ik een bijzonder geheel. Alle cursisten gaan naar een eiland, om daar in een grote kring met zijn allen te lunchen. Dat vormt een sterke band met de groep.

Welke boot is geschikt voor uw kind?

Zeilscholen bieden vaak meerdere boten aan. Hoe weet u welke boot optimaal is voor uw kind? Bij Nautix bieden ze (tot nu toe) drie verschillende boten aan, de Optimist, de Open Bic en de Polyvalk. De Optimist is voor 8 tot 12 jarigen, en perfect om in te leren zeilen. Uw kind vaart in veilige omstandigheden met leeftijdsgenootjes in een “eigen” bootje. Er is een instructeur op 6 kinderen, dus voldoende aandacht en kleine groepen. Je kunt CWO jeugdzeilen 1, 2 en 3 halen in een Optimist. De Open Bic is een betrekkelijk nieuwe boot voor 10 tot 16 jarigen, die van de kick van het zeilen houden. Hiervoor is zeilervaring of een CWO vaak verplicht. Als uw kind niet bang is om nat te worden en van snelheid en avontuur houdt is dit de perfecte keuze, en bovendien mijn favoriet. Je kunt er CWO jeugdzeilen 1, 2 en 3 in halen en CWO zwaardboot 1 en 2.
De Polyvalk is een gezelschapsboot in de categorie 12 tot 16 jaar waarbij je meestal met drie andere cursisten en een instructeur in de boot zit. Je leert onder andere goed samen te werken met je leeftijdsgenoten. Door de kiel onder de boot kan de boot bijna niet omslaan. Je kunt er CWO kielboot 1, 2, 3 en 4 in halen.

Waarom in de vakantie?

De meeste zeilscholen bieden hun zeilweken aan tijdens de basisschoolvakanties. Het is fijner om een hele week les te krijgen dan bijvoorbeeld twee uur in de week, omdat je dan ongeveer een uur nodig hebt om je boot vaarklaar te krijgen, naar de gewenste plek te gaan en na het zeilen weer terug te varen naar de haven en de boot nachtklaar te maken. Bovendien hoeft u als ouder geen vrij te hebben, want u kunt uw kind tussen 8 en 9 uur naar de zeilschool brengen en direct doorrijden naar uw werk en weer ophalen tussen 17 en 18 uur! Het is leuker om te een week te zeilen met vriendjes en vriendinnetjes dan in de kinderopvang te zitten of bij opa en oma gedropt te worden. Aftellen tot de vakantie dus!


http://www.nautix.nl
http://www.cwo.nl/index.asp

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in