PHP Hypertext Preprocessor, beter bekend als PHP, is een scripttaal die voornamelijk wordt gebruikt voor het programmeren van dynamische websites. Oorspronkelijk heette het Personal Home Page Tools, maar door het grote succes heeft er een naamswijziging plaatsgevonden.

Geschiedenis

PHP is in 1994 bedacht en ontwikkeld door Rasmus Lerdorf. Hij ontwikkelde een script waarmee hij kon zien wie er allemaal op zijn site langs kwam. De scripts waren gebaseerd op Perl CGI-technologie.

In 1995 werd de eerste publieke versie van PHP uitgegeven. In dat zelfde jaar werd ook versie 2 uitgegeven. Een jaar later kwam versie 3 uit. Versie 4 werd in 2000 uitgebracht en de daaropvolgende versie, versie 5 werd uitgebracht in 2004.

In 1997 werd naar schatting op meer dan 50.000 websites PHP gebruikt. Doordat het ontwikkelen van PHP te veel werd voor Ramsus Lerdorf zelf, gingen verschillende mensen zich er mee bezig houden. Het werd een georganiseerd team.

Gebruik

PHP wordt voornamelijk gebruikt voor het programmeren van dynamische websites.

Als een een PHP-document wordt opgeroepen, worden de HTML-opdrachten zonder bewerkingen verstuurd. De PHP opdrachten worden dooor de PHP-softwware verwerkt voordat ze naar de afzender worden doorgestuurd. Alleen de uitvoer wordt door de webserver naar de webbrowser gestuurd tijdens de verwerking va PHP-opdrachten. De PHP-opdrachten worden niet aan de aan de uitvoer voor de browser teogevoegd zodat de PHP-code beveiligd en transparant voor de gebruiker is.

PHP wordt vaak gebruikt in combinatie met Linux, Apache en MySQL ofwel LAMP. Het komt echter ook voor dat Linux wordt vervangen door Windows. WAMP is dan de variant op LAMP. Met deze pakketen is het mogelijk Apache, MySQL, Perl en PHP allemaal tegelijk te installeren en op elkaar af te stemmen.

De opbouw van een PHP document

Bij een PHP document word de PHP-code aan de html-code toegevoegd. De PHP code komt dus tussen de HTML tags te staan, net zoals de HTML-opdrachten.

Een voorbeeld:
echo "Hallo Wereld";
?>


De eerste tag in het voorbeeld is . Deze tag vertelt de browser dat dit het eind van het PHP-document is. De PHP-opdracht echo laat PHP weten dat wat volgt, Hallo Wereld in dit geval, de uitvoer is. Het script zorgt er dus voor dat Hallo Wereld wordt weergegeven in een browser.

Kenmerken van PHP

  • PHP is erg snel doordat het in de HTML-code is ingekapseld.
  • PHP is gratis te gebruiken.
  • PHP is eenvoudig te gebruiken.
  • PHP is voor veel besturingsystemen geschikt zoals Windows, Linux, Unix, Mac Os.
  • Doordat PHP erg populiar is, is er ook een brede ondersteuning.
  • Het is veilig doordat de eindgebruiker de PHP-code niet te zien krijgt.
  • PHP ondersteund grote databases.
  • Doordat PHP onder de open source licentie valt is de PHP-software aan eigen specifieke omgeving aan te passen.

Zelf PHP schrijven

Een PHP-document kan gemaakt worden in een simpele textverwerken zoals ‘Kladblok’ of ‘Wordpad’. Op Internet zijn veel handleidingen te vinden over het maken PHP-documenten. Daarnaast zijn er op Internet ook veel gratis programma’s te vinden die je helpen bij het schrijven van PHP.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in