Sinds het ontstaan van Facebook in 2004, is het aantal leden enorm toegenomen over de gehele wereld. Het aantal leden aan het einde van 2004 was een miljoen, terwijl op dit moment de netwerksite een ledenbestand kent van maar liefst 700 miljoen. In Nederland is Facebook opgestart in 2008. Facebook is een sociale netwerksite waarop onder andere scholieren, studenten en werknemers actief zijn.

Ontstaan

Facebook is ontstaan in februari 2004, opgericht door Mark Zuckerberg die tevens de functie algemeen directeur vervuld. In het begin konden alleen studenten van Harvard College zich aanmelden voor de netwerksite, later werd dit uitgebreid naar een aantal andere universiteiten en in 2006 werd Facebook openbaar voor iedereen vanaf een leeftijd van 13 jaar.

Overname

In 2006 had Mark Zuckerberg een mondelinge overeenkomst met Yahoo voor een bedrag van een miljard dollar, dit bod is later verlaagd naar 800 miljoen en heeft de oprichter doen besluiten het bod af te wijzen. In het jaar daarna bleken Google en Microsoft een aandeel te willen in het bedrijf en was het uiteindelijk Microsoft die voor 240 miljoen een belang heeft van 1,6 procent in facebook. De waarde van Facebook werd op dat moment geschat op ruim 15 miljard dollar, daarnaast werd het vermogen van Mark Zuckerberg in 2010 geschat op 6,9 miljard dollar.

Publieke web-API

Facebook was een van de eerste virtuele gemeenschappen die een publieke web-API aanbood. Dit is een wijze om gebruik te kunnen maken van de data van Facebook in een eigen applicatie. Het bleek een groot succes te zijn en kwam tot uiting in populaire Facebook-applicaties als Scrabble, Poker, Schaken en andere zaken.

Groei

Sinds het jaar 2007 is het aantal leden enorm toegenomen en in de maand december in 2008 groeide de site met ruim een half miljoen leden per dag. In april 2009 waren er al ruim 200 miljoen leden en nog geen half jaar later kwamen er alweer 50 miljoen bij. Momenteel kent Facebook een half miljard gebruikers, wat overeenkomt met 7 procent van het aantal aardwoners.

In de media

In juli 2009 is er een boek uitgebracht door Ben Mezrich over Mark Zuckerberg en hoe hij Facebook heeft opgericht. Later in 2010 komt de film The Social Network uit, gebaseerd op het boek van Ben Mezrich en geregisseerd door David Fincher.

www.facebook.nl
www.dutchcowboys.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in