Internetfraude is tegenwoordig een veelvoorkomende vorm van criminaliteit. Hoe gaan oplichters te werk en hoe kunt u uzelf beschermen tegen mogelijke aanvallen? Lees deze 13 tips om internetfraude geen kans te geven…
Bescherm uzelf tegen internetfraude
Een greep uit de realiteit
De man dacht dat hij een e-mail kreeg van de internetprovider. Er stond dat zijn rekeninggegevens verloren waren gegaan en dus vulde hij het formulier in bijlage in. Zonder het te weten, stuurde hij zijn gegevens echter naar een oplichter. Deze kocht met het nummer van de man zijn creditcard via internet een printer om identiteitskaarten te printen. De crimineel had in totaal honderdduizend mailtjes verstuurd, waarop zo’n honderd mensen gereageerd hadden. Allemaal gedupeerden van internetfraude.
Een Australische vrouw van 56 begon via internet een relatie met een man. Hij stelde zich voor als ingenieur in Groot-Brittannië. In totaal had ze 47.000 dollar overgemaakt alvorens ze ontdekte dat hij een zwendelaar was in Nigeria. Bovendien was hij 27!
We weten allemaal dat internetfraude tegenwoordig heel veel voorkomt. De kans dat men via internet wordt aangevallen is alarmerend hoog en de kosten lopen in de miljarden. Ook het aantal virusaanvallen neemt steeds toe. Om uzelf te beschermen, moet u eerst weten hoe criminelen te werk gaan via internetfraude.
Hoe vallen internetcriminelen aan?
Veel frauduleuze contacten gebeuren via e-mail, phishingmail genoemd. Phishingmail is e-mail van oplichters bedoeld om wachtwoorden, creditcardnummers of bankgegevens te ontfutselen. Hoe? Door te verwijzen naar een website die er betrouwbaar uitziet – maar dat niet is – en zo uit te nodigen persoonlijke gegevens in te vullen. Hoe komen ze aan uw e-mailadres? Meestal via een e-mailextractor (een bepaald computerprogramma).
Sommige phishingmails zijn nog gevaarlijker. Ze kunnen uw gegevens krijgen zonder dat u zelfs maar iets invult. Gewoon al door het mailtje te openen, wordt er spyware op uw PC geïnstalleerd. Spyware is een programma dat registreert wat u op de computer doet. Zo kunnen internetcriminelen wachtwoorden en persoonsgegevens stelen.
Hoe uzelf beschermen tegen internetfraude
Kijk uit voor e-mails met onbetrouwbare links. Soms kan een ’Trojaans paard’ toegang geven tot uw computer. Een Trojaans paard is een programma dat onschuldig lijkt maar als doel heeft de beveiliging van uw computer te breken. Internetfraudeurs kunnen via die weg uw persoonlijke gegevens stelen.
Let ook op forums, pornosites, sociale netwerksites en websites die onbekende software aanbieden. Het zijn soms plaatsen waar zwendelaars gegevens ophalen en spyware plaatsen om waardevolle informatie te bemachtigen. Of hebt u weleens mail gekregen met ongeloofwaardig mooie beloften? Reageer er nooit op!
Hebt u al eens meldingen gekregen zoals: ‘Uw PC loopt gevaar! Klik hier om uw PC te beveiligen!’ ‘Gratis screensavers. Klik hier.’… Dit kan een vorm zijn van internetfraude waardoor u spyware activeert.
Zoekt u een baan via internet? Wees ook dan voorzichtig! Criminelen kunnen om ’inschrijvingsgeld’ of financiële gegevens vragen via nepsites.
Vroeger moesten dieven zich verplaatsen om te kunnen inbreken, maar nu kunnen zij dit van thuis uit. Ze kunnen vanachter hun computer inbreken in de databases van bedrijven en financiële instellingen en gegevens stelen. Zo hackten in de VS internetfraudeurs het computersysteem van een warenhuisketen. Ze stalen onder andere creditcardgegevens van miljoenen klanten. In Nigeria drongen criminelen binnen in de databases van banken en gingen aan de haal met 1,5 miljoen pincodes van bankkaarten.
Er is op internet zelfs een zwarte handel ontstaan. Hoe? Doordat werknemers en hackers gestolen creditcardgegevens verkopen. Soms gaat het zelfs over de volledige identiteit van mensen die te koop wordt aangeboden! Er zijn dus werkelijk vele vormen van internetfraude.
13 tips om internetfraude geen kans te geven: