Heb je een .rar of .zip bestand gedownload maar weet je niet wat je ermee moet? Dit is waar je moet zijn! Hier wordt uitgelegd wat je met deze bestanden aan moet. Het heeft allemaal te maken met het programma WinRar, een zogenaamd 'compressieprogramma'.  Maar wat houdt het eigenlijk in, en waar gebruik je het dan voor? En vooral, hóe gebruik je het? Het is heel simpel:

WinRar is eigenlijk een programma dat bestanden (foto's, video's of muziek) kleiner maakt en ze in een 'pakketje' stopt. Voor dat 'inpakken' wordt WinRar ook gebruikt. Welke bestanden je er nou mee kan uitpakken? En waar download je het?

Waarom WinRar?

Eigenlijk moet je WinRar zien als een programma om bestanden in kistjes te stoppen en als het gereedschap om ze er weer uit te halen. Als een persoon een liedje op het internet wil zetten, kan hij dat doen door middel van WinRar. Met WinRar pakt die persoon het liedje in een kistje in, en plaats het op internet. Jij kan dan het liedje downloaden. Het kistje zit op slot, je kan er niet bij. Zo'n kistje wordt gekenmerkt door een extensie. Meestal (maar er zijn ook andere mogelijke bestanden) is dat .rar of .zip. Hoe krijg je nu het liedje uit het kistje? Met Winrar dus!

Downloaden

Om de nieuwste WinRar te downloaden, ga je naar: http://download.cnet.com/WinRAR-32-bit/3000-2250_4-10007677.html . Dit is volkomen veilig, er zitten geen virussen in. Dan krijg je dit in je scherm te zien:

""

 

Klik hier op 'Download Now', en dan krijg je bovenin je scherm het volgende te zien:

 

 

 

 

 

 

""

 

Klik met je muis op het balkje dat verschijnt, en klik daarna op 'Download File…'
Vervolgens krijg je dit beeld te zien in je scherm:

 

 

 

""

 

Klik hier op 'Save', en ga daarna naar de map waar je het programma neer wilt zetten. Ik wil 'Mijn Documenten' of  (in het Engels) 'My Documents' aanbevelen om het bestand te plaatsen. Dan kun je het namelijk makkelijk terugvinden.

 

 

 

 

Open het programma in de map waar je het bestand hebt opgeslagen, en je kan aan de slag!

Extracten/Uitpakken (WinRar gebruiken)

Nu je het programma geopend hebt, krijg je dit scherm te zien:

""

 

Klik op 'file' moet klikken, linksboven in het scherm, en dan op 'Open Archive'.
Vervolgens krijg je het volgende scherm te zien:

 

 

 

 

""

 

Ga in dit scherm naar de map waar de .rar of .zip file staat die je wil uitpakken. Selecteer deze file met een dubbelklik, en je bent weer terug bij dit scherm. Klik bij dit scherm op het .rar bestand (!) en als je het bestand geselecteerd hebt, op 'Extract To…':

 

 

 

 

 

Klik in het volgend venster op de map waar je het uiteindelijke bestand wil hebben, druk op 'ok', en klaar ben je! Het programma is nu bezig met het uitpakken van jouw bestand, dat kan even duren, afhankelijk van de grootte van het bestand!

Als het 'uitpakken' klaar is, ga je naar de map waar het uitgepakte bestand staat, en nu heb je het bestand in zijn eigenlijke vorm!

Succes!

http://download.cnet.com/WinRAR-32-bit/3000-2250_4-10007677.html

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in