Veel ouders maken zich zorgen over de tijd die hun kinderen achter een scherm doorbrengen en willen hun schermtijd graag verminderen. Het kan echter lastig zijn om te bepalen hoe je dit het beste aanpakt. Je kunt ze bijvoorbeeld een tijdslimiet geven of ervoor zorgen dat ze bepaalde apps of websites niet kunnen gebruiken. Je kunt ook afspreken dat ze alleen op bepaalde tijden schermen mogen gebruiken, bijvoorbeeld na school of in het weekend.

Kinderboeken

Als je kinderen jonger zijn, is het aan te raden om hun schermtijd nog verder te beperken. Dit komt omdat hun hersenen dan nog volop in ontwikkeling zijn en ze meer behoefte hebben aan lichamelijk contact, spelen en slaap. Eén van de beste manieren om de hoeveelheid schermtijd van jongere kinderen te verminderen is door ze voor te lezen. Zo kan kinderboeken kopen een goede oplossing zijn om je kind weer actief te krijgen, of kinderboekenabonnement voor deze leeftijd. Door je jonge kind voor te lezen ontwikkelt hij of zij sneller haar vaardigheid in taal, verminder je de schermtijd en bouw je samen aan mooie herinneren. Een win-win-win!

Het goede voorbeeld geven

Zorg dat je zelf ook het goede voorbeeld geeft door niet de hele dag naar een scherm te turen. Laat die tv eens een avond uit, vervang je e-reader met een echt boek en leg je mobiele telefoon vaker weg. Kinderen kopiëren vaak het gedrag van hun ouders, dus wanneer je zelf de hele dag naar een scherm kijkt zullen je kinderen dit waarschijnlijk ook gaan doen.

De effecten van te veel schermtijd

We weten nog steeds niet precies wat de langetermijneffecten van veel schermtijd op kinderen zijn. Maar er zijn een aantal duidelijke redenen waarom het niet goed is als je kinderen veel achter een scherm zitten. Kinderen die veel op sociale media zitten komen in contact met mensen die ze anders nooit zouden hebben ontmoet, maar tegelijkertijd verhindert het dat ze contact maken met de mensen om hen heen waardoor ze zich steeds eenzamer gaan voelen.

Ten tweede kan te veel schermtijd ervoor zorgen dat je kind minder slaapt. Slaap is cruciaal voor de groei en ontwikkeling van kinderen, maar helaas krijgen ze vaak te weinig slaap door ’s avonds laat of in de vroege ochtenduren te veel tijd achter een scherm door te brengen. Dit kan uiteindelijk leiden tot problemen zoals concentratiestoornissen, hyperactiviteit en depressie.

Ten derde kan te veel tijd doorbrengen voor een scherm leiden tot obesitas bij kinderen. Dit komt doordat ze minder bewegen als ze binnen zijn en meestal junkfood (ongezonde snacks) eten terwijl ze naar tv-programma’s of YouTube-video’s kijken. Het gebrek aan lichaamsbeweging in combinatie met ongezonde voeding leidt tegenwoordig tot overgewicht of obesitas bij kinderen. Als je kind zwaarlijvig is zal hij of zij daar mogelijk last van krijgen. Zwaarlijvige kinderen leiden namelijk vaak aan een laag zelfbeeld en worden meer gepest door hun leeftijdsgenoten.