Android is een besturingssysteem voor mobiele telefoons. In augustus vorig jaar werden er 200.000 Android-telefoons per dag verkocht. Daarmee is Android het meest verkochte besturingssyteem.

Algemeen

Android is ontwikkeld door Android Inc. (in 2005 overgenomen door Google) en later door de Open Handset Alliance (OHA).  Er ontstond een samenwerkingsverband tussen 34 hardware-, software- en telecommunicatiebedrijven die zich erop richtten open standaarden voor mobiele apparaten te bevorderen.

De eerste fabrikanten van mobiele telefoons die gebaseerd waren op Android waren HTC, Samsung, LG, Acer, Motorola en Sony Ericsson. 

Applicaties

Om Android als platform te presenteren, moesten er wel applicaties worden ontwikkeld. Om dat proces te ondersteunen is een Software Development Kit (SDK) vrijgegeven. Hiermee wordt het ook voor andere ontwikkelaars dan Google mogelijk hun bijdrage te leveren.

Om dit proces te versnellen heeft Google in 2008 een wedstrijd gehouden (de Android Developer Challenges). De eerste prijs werd gewonnen door de Nederlander Eric Wijngaard. Hij heeft de applicatie PicSay ontworpen waarmee het mogelijk is om foto's op een Android-telefoon te bewerken.

Android Market

Applicaties kunnen verspreid worden via de Android Market. Via de market is het mogelijk om games, toepassingen en (andere) applicaties te zoeken, downloaden en installeren op je mobiele telefoon. Zo wordt het voor de ontwikkelaars juist weer makkelijk om hun software te verspreiden. 

Sommige applicaties die via de market gedownload worden zijn gratis en sommige applicaties moet je voor betalen. Betaalde applicaties kunnen worden betaald met je creditcard of in sommige landen wordt het bedrag verrekend met je mobiele telefoonrekening. Veel gratis applicaties vallen onder adware (applicaties met advertiesweergaves erin). Deze adware bieden je vaak de mogelijkheid om deze applicaties te upgraden zonder reclame erin. Hier moet je uiteraard wel voor betalen. 

De Android Market wordt beheerd door Google. Voor sommige functies heb je dan ook een Google-account nodig, zoals een GMail-account.

Voor ontwikkelaars die hun software willen aanbieden via de market zijn vrij om hun software ook elders aan te bieden. Bij de tegenhanger Apple App Store wordt ontwikkelaars dit verboden. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in