Anne Frank is bekend geworden door de publicatie van haar dagboek dat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft geschreven. In dit artikel leest u alles over het leven van Anne Frank (Annelies Marie Frank).
ANNELIES MARIE FRANK (ANNE FRANK)
ANNE FRANK:
Anne Frank werd geboren In Frankfurt am Main (Duitsland), op 12 juni 1929, als Annelies Marie Frank, dochter van Otto Frank (Otto Heinrich Frank) en Edith Frank (Edith Frank-Holländer). Anne Frank had één oudere zus Margot Frank (Margot Betti Frank). Om te voorkomen dat ze door de Nazi’s zouden worden opgepakt, verhuisde het gezin, in eerste instantie zonder Anne, in 1933 naar een woning aan het Merwedeplein in Amsterdam. Een aantal maanden later, in het begin van het jaar 1934, verhuisde ook Anne naar Amsterdam. Anne Frank en haar familie werden geen Nederlandse staatsburgers en werden daarom in 1941, toen de Nazi’s een wet aannamen die alle Joden die buiten Duitsland woonden hun Duitse staatsburgerschap ontnam, statenloos.
HOE HET AFLIEP MET ANNE FRANK WEET IEDEREEN, ZIE WIKIPEDIA http://nl.wikipedia.org/wiki/Anne_Frank . IN DIT ARTIKEL BESCHRIJF IK HET LEVEN VAN ANNE VOORDAT ZE MOEST ONDERDUIKEN.
DE JEUGD VAN ANNE FRANK:
Anne is van kleins af aan dol op poezen en honden. Als de 5 jarige Anne Frank ook in Nederland is komen wonen gaat ze naar de kleuterklas van de Montessorischool waar ook haar ouder zus Margot op zit. Mede doordat haar oudere zusje op dezelfde school zit is Anne al gauw gewend aan haar nieuwe school. Ze voelt zich er als een vis in het water en al gauw heeft de goedlachse Anne heel veel vriendinnetjes en vriendjes. Ze kan daarnaast ook nog goed leren en doorloopt de lagere school dan ook met veel plezier. Al op jonge leeftijd, zo rond haar 12e jaar, heeft Anne al een hele brede interesse en houdt ze zich bezig met Griekse Mythologie, biologie (vooral over dieren) en schrijven, maar ook met wereldse zaken als jongens en filmsterren. Anne droomt ervan om een beroemde schrijfster te worden of naar Hollywood te gaan en filmster te worden.
HET DAGBOEK VAN ANNE FRANK:
Het beroemde dagboek van Anne heeft ze van haar ouders gekregen als cadeau voor haar 13e verjaardag. Het verhaal gaat dat Anne, op de bewuste vrijdagmorgen van de 12e juni 1942, van de verjaardagsspanning al om 6 uur ’s ochtends wakker was maar pas om 7 uur de slaapkamer van haar vader en moeder naar binnen mocht gaan waar ze haar verjaardagscadeau zou krijgen. Toen ze de deur van de slaapkamer van haar vader en moeder opendeed wachtte haar een leuke verrassing. Haar vader en moeder hadden ervoor gezorgd dat Anne’s oudere zus Margot ook al in de slaapkamer was. Toen Anne naar binnen ging begonnen ze met zijn drieën uit volle borst voor haar te zingen. "Lang zal ze leven, lang zal ze leven, lang zal ze leven in de gloria etc." Van haar zus kreeg Anne een boek en een zak snoep, van haar moeder een mooie broche maar het mooiste cadeau kreeg ze daarna van haar vader. Van haar vader kreeg ze een mooi dagboek* met een harde kaft, bekleed met een vrolijk wit met rood ruitmotief. Anne was hier heel erg blij mee en ze vloog haar vader van blijdschap om zijn nek. Ook haar zus en haar moeder kregen een dikke knuffel van haar en ze gingen samen naar beneden voor het feestelijke verjaardagsontbijt.
*KITTY:
Het dagboek van Anne Frank is wereldberoemd geworden maar bijna niemand weet dat Anne haar dagboek beschouwde als haar beste vriendin en haar altijd Kitty noemde. Dat Anne haar dagboek echt als een vriendin beschouwde blijkt wel uit de eerste zin die zij in haar dagboek schreef. Deze zin ging als volgt: Ik zal hoop ik aan jou alles kunnen toevertrouwen, zoals ik het nog aan niemand gekund heb, en ik hoop dat je een goede steun voor me zult zijn.
DE JEUGD VAN ANNE FRANK (vervolg):
In de daaropvolgende dagen schrijft Anne in haar nieuwe dagboek over haar leven als 13 jarig meisje in Amsterdam. Ze schrijft over haar familieleden, haar belevenissen op school en natuurlijk over haar nieuwe vriendje Hello Silberberg. Hello zit een paar klassen hoger en is al 16 jaar. Anne is echter smoorverliefd op deze, in haar ogen, knapste jongen van Amsterdam. Ook Hello is erg gecharmeerd van Anne. Anne en Hello trekken veel met elkaar op. Samen wandelden ze na schooltijd hand in hand naar het park en aten op een bankje samen de koekjes en snoepjes die Anne mee had genomen. Daar bleef het natuurlijk niet bij en verliefd als ze was vergat ze de tijd en pas om 8 uur, toen de avondklok voor Joden inging, besefte ze dat ze veel te laat was. Hello besloot daarom om, omdat het gevaarlijk was voor Joden om na de avondklok buiten te lopen, Anne naar huis te brengen en meteen met haar ouders kennis te maken. Ondanks dat Hello met haar mee was gegaan was Anne’s vader erg boos. Hij was heel ongerust geweest en Anne en Hello moesten hem beloven om voortaan uiterlijk 10 voor 8 thuis te zijn. Toen Anne de volgende dag met haar vader naar huis liep zei hij tegen haar. Geniet jij maar zo lang mogelijk van je mooie leventje, zolang je er nog van genieten kunt.
ANNE’S DROOM:
Anne droomt ervan om een beroemde schrijfster te worden maar deze droom lijkt plotseling in duigen te vallen. Op 5 juli 1942 krijgt Anne’s oudere zus Margot een oproep van de Nazi’s om zich te melden voor haar tewerkstelling. De ouders van Anne en Margot hadden dit al een tijdje aan zien komen en hadden de achterste helft van hun huis zo ingericht dat ze daar konden onderduiken.
Ook tijdens haar onderduik periode blijft Anne trouw in haar dagboek schrijven. Ze schrijft over haar angst, over haar ontluikende vrouwelijke gevoelens, over de ruzies met haar vader en moeder en over haar verlangen om een bekende schrijfster te worden. Als ze op een dag op radio Oranje een oproep hoort, aan iedereen die een dagboek bijhoudt, om die na de oorlog beschikbaar te stellen voor publicatie ziet ze dat als een kans om haar droom te verwezenlijken. Daarom besluit ze om haar belevenissen, op basis van haar dagboek en de gebeurtenissen tijdens haar onderduikperiode, als een boek te herschrijven. In de daarop volgende 10 weken schrijft ze vervolgens 324 bladzijden vol.
Ze kon haar boek helaas net niet voltooien omdat ze toen verraden en opgepakt werden door de Nazi’s. De hele familie Frank werd vervolgens afgevoerd naar kamp Westerbork. De familie Frank had de pech dat zij bij de laatste groep, van een paar honderd personen hoorden die uit de laatste duizend mensen, die waren opgepakt vlak voor het einde van de oorlog, werden gekozen en op transport werden gezet naar concentratiekamp Auschwitz-Birkenau. Alleen de vader van Anne zou dit concentratiekamp overleven.
CONCLUSIE:
Anne Frank haar leven was veel tekort maar toch kun je veel van haar leren. Ze had een droom en dankzij die droom bleef haar leven, ook toen ze als onderduikster zat opgesloten, voor haar de moeite waard. Anne is jong gestorven maar haar droom is uitgekomen, ze is een wereldberoemde schrijfster geworden.
Bedankt voor het lezen van mijn artikel:
M.vr.gr. Dik Laan