Waar bestaat kleur, zou je kunnen vragen. Sommigen zullen zeggen dat kleur bestaat in het oppervlak van voorwerpen of de textuur van dingen. Wat je ook denkt, ik zal je zeggen wat het echte antwoord is. Kleur bestaat in het oog van de waarnemer. Kleur wordt achter je oog en in de hersenen van elk persoon geproduceerd. Misschien is het bij iedere persoon een miljoenste deeltje anders, maar algemeen gesproken is het afhankelijk van onze ogen  welke kleur we zien.

Kleur heeft enkele belangrijke aspecten of eigenschappen. Kleur heeft zowel een fysiek aspect als een psychologisch effect. Daar zouden we nog de emotionele of historische invloed van kleur aan  kunnen toevoegen,  maar voorlopig richten we ons op de eerste twee.

Het fysieke aspect van kleur heeft betrekking op de waarneming en de fysica, en het psychologische aspect  op de manier waarop we over kleur denken en de rol die hij in onze geest speelt. Kleur wordt gedefinieerd als een onderdeel van licht. Dit is een interessant feit, als je erover nadenkt. Kleur wordt in het perspectief van licht gedefinieerd. De verscheidenheid van kleur heeft miljoenen verschillende gradaties.

Als er geen licht is, is er ook geen kleur, alleen zwartheid. Nu zullen er mensen zijn die zeggen: nou, zwart is ook een kleur, toch? Nee, zwart is geen kleur. Zwart is de afwezigheid van kleur en is een schakering. Afhankelijk van de hoeveelheid licht die het oog bereikt en de hoeveelheid toon, schakering of tint zien we een verscheidenheid aan kleur. Deze verscheidenheid aan kleur heeft miljoenen verschillende schakeringen.

Er zijn drie primaire lichtkleuren, namelijk rood, groen en blauw. Deze drie kleuren zijn de basis van waaruit elke andere kleur wordt gevormd. Dat gebeurt door het rood, het groen en het blauw te mengen. Andere kleuren die we goed kennen, zoals geel, violet en oranje worden verkregen door menging van deze primaire kleuren.

Om te laten zien hoe we kleur zien is het belangrijk te weten dat sommige oppervlakken bepaalde kleuren beter breken of absorberen dan andere. Als je een rode bloes draagt, dan zien we die bloes als rood omdat dat de enige kleur is die niet door de bloes wordt geabsorbeerd. Alle groene en blauwe golflengtes worden wel geabsorbeerd. Daarom is de bloes rood. Klinkt dat logisch? Zwart kaatst geen licht terug en daarom zien we zwart. Dat geldt ook voor de nacht. Als er geen zonlicht is, is er ook geen kleur.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in