Bij elke batterij die je bekijkt zul je zien dat hij twee polen heeft. De ene pool is gemerkt met (+), ofwel positief, de andere met (-), ofwel negatief. In een AA, C of D-cel (de gangbare batterijen voor zaklantaarns) zijn de polen van de batterijen de uiteinden. Bij een accu van een auto dienen twee zware loden knoppen als polen.

Op de negatieve pool van de batterij verzamelen zich elektronen. Als je de negatieve en positieve pool met een draad verbindt, stromen de elektronen zo snel ze kunnen van de negatieve naar de positieve pool (en putten de batterij erg snel uit – en het kan ook gevaarlijk zijn, vooral bij grote batterijen, dus het is niet iets om aan te bevelen). Normaal gesproken verbind je de batterij met de draad aan iets dat vermogen nodig heeft. Dat kan een lamp, een motor of een elektrisch circuit als een radio zijn.

Een batterij in serie verbinden

De positieve pool van de eerste batterij wordt verbonden met de negatieve pool van de tweede batterij: de positieve pool van de tweede wordt verbonden aan de positieve van de derde, etc. Het voltage van de samengestelde batterij is de som van de voltages van de afzonderlijke batterijen. De batterij wordt dus zo aangesloten: + aan – aan + aan – aan + aan – , etc. Het vermogen van de batterij blijft onveranderd.

Verschil tussen een Ni-CD batterij en een Ni-MH  chemische batterij

Het belangrijkste verschil tussen de twee is het feit dat Ni-MH batterijen (de nieuwste van de twee technologieën) een hogere energiedichtheid leveren dan de Ni-CD. Met andere woorden Ni-MH  levert  in verhouding ongeveer tweemaal zoveel vermogen als de Ni-CD. Dat vertaalt zich in een batterij die langer meegaat zonder dat je draagbare apparaat er zwaarder van wordt. En Ni-MH heeft nog een belangrijk voordeel:  Ni-CD lijden vaak aan wat het ‘geheugeneffect’ wordt genoemd. Ni-MH zijn minder vatbaar voor deze kwaal  en hebben dus minder onderhoud nodig. Ni-MH batterijen zijn ook milieuvriendelijker omdat ze geen zware metalen bevatten (die problemen opleveren bij de afvalverwerking). Lithium Ion (Li-ion) batterijen hebben zich in korte tijd ontwikkeld tot de nieuwe standaard voor draagbare consumentenapparaten. Li-ion batterijen produceren evenveel energie als Ni-MH batterijen maar wegen ongeveer 35% minder. Dit is een cruciaal gegeven bij apparaten als camcorders of notebook-computers, waar het gewicht van de batterij een belangrijk deel uitmaakt van het gewicht van het geheel. Een andere reden dat Li-ion batterijen zo populair zijn geworden is dat  ze TOTAAL GEEN last hebben van het geheugen-effect. Ze zijn ook milieuvriendelijk, omdat ze geen giftige materialen als cadmium of kwik bevatten.

Batterij: laatste keer

De levensduur van een batterij kan sterk uiteenlopen afhankelijk van het gebruik, hoe hij wordt onderhouden en opgeladen, en andere factoren.

Recyclen

Gebruikte batterijen kunnen worden teruggebracht naar de verkoper, een servicestation, een batterijenproducent of andere bevoegde verzamelcentra voor recycling.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in