We hebben allemaal angsten. Sommige mensen hebben hoogtevrees, anderen zijn bang voor spinnen. Al die angsten moeten niet worden ontkend en het is ook van belang hoe ze uw leven beïnvloeden. Als u door angsten niet ten volle van uw leven kunt genieten, zult u misschien willen proberen die angst te overwinnen.

Laten we eerst eens kijken wat een angst eigenlijk is. Onze meeste angsten zijn irrationeel, zoals angst voor spinnen of muizen. Die kunnen ons echt geen kwaad doen, maar in ons hoofd maken we er meer van dan het  is, dus voor ons lijken ze gevaarlijk. Het is van belang deze verdeling tussen rationele en irrationele angst te vermelden. Het zou waarschijnlijk niet erg slim zijn om tegen de angst voor longkanker  te vechten als iemand opmerkt dat je met roken moet stoppen. Dus de enige angsten die we moeten aanpakken zijn die waarvan we weten dat ze irrationeel zijn.

En wat doen we nu? Er zijn verschillende opties, maar die komen allemaal neer op een paar dingen die we moeten doen om een angst te overwinnen.

We moeten kijken waar de irrationaliteit van onze angst vandaan komt. Kunnen we een reden bedenken waarom we bang zijn voor spinnen? Zo ja, erken dit feit dan gewoon en doe niets anders.

Vervolgens moeten we erkennen dat we irrationeel zijn. Soms is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar er is geen ontkomen aan. Om de angst te leren beheersen moeten we die eerst in gedachten kleiner maken.

En dan moeten we de angst onder ogen zien. Hier zijn kleine stapjes beter dan heldhaftige sprongen. In het geval van spinnen kun je beginnen met een boek over spinnen te lezen. Dat is misschien nog niet erg effectief, maar met kleine stapjes komen we uiteindelijk op het punt dat we onder ogen kunnen zien waar we bang voor zijn.

Op dit punt moet ik iets duidelijk maken. Als we de angst eenmaal onder ogen zien, zal die niet als bij toverslag verdwijnen. In feite zul je je nog steeds ongemakkelijk voelen bij datgene waar je bang voor was. Het grote verschil is dat je die angst nu kunt beheersen in plaats van dat de angst jou beheerst. En als je je angst maar vaak genoeg onder ogen ziet, wordt die uiteindelijk misschien zo klein dat je helemaal niet meer bang bent. Dat is echter niet ons doel hier. Wat we willen is onze emoties weer in de hand krijgen, zodat als je in een situatie terechtkomt waarin je bang bent, je datgene waarmee je wordt geconfronteerd kunt beheersen en hanteren.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in