Je moet er niet van staan te kijken als je ontdekt dat een grotere airconditioner niet per se een aangenamer gevoel geeft op hete zomerdagen!

Verhoudingen

Als je een airconditioningsysteem koopt dat in verhouding groter is dan de ruimte zelf, zal dat niet zo efficiënt en effectief koelen als een systeem met de juiste afmetingen. Dat is zo omdat deze systemen beter werken als ze langere periodes achter elkaar worden gebruikt. Als je het in plaats daarvan maar aan- en uit bijft schakelen, krijg je niet het gewenste resultaat.

Constante kamertemperatuur

Als je airconditioners langer achter elkaar laat lopen, krijg je gemakkelijker een constante kamertemperatuur. Als ze langer achter elkaar aan staan, kunnen ze effectiever vocht uit de atmosfeer verwijderen. Dat helpt dan weer het vochtniveau verlaten, en, wat nog belangrijker is, het geeft een aangenaam gevoel.

Centraal koelsysteem

Zelfs bij een centraal koelsysteem is het belangrijk te letten op de afmetingen van het apparaat. Het bepalen van de afmetingen moet je dan ook aan professionals overlaten. Als je thuis een centraal luchtkoelingssysteem hebt, dan moet de fan zo afgesteld zijn dat hij op hetzelfde moment afslaat als het koelapparaat. Het belangrijkste is dat je de centrale fan van het systeem niet moet gebruiken om koele lucht door de kamer te laten circuleren. Daarvoor kun je beter afzonderlijke fans in elke kamer gebruiken.  

Koeltips

De fans van het hele huis helpen je huis koel houden. Dat doen ze door alle warme lucht via de zolder op te gebruiken en koele lucht helemaal door het huis te trekken. Dat gaat ‘s nachts effectiever, als de buitenlucht koeler is dan de lucht binnen. Als je zo’n koelsysteem gebruikt, moet je de thermostaat zo hoog mogelijk zetten. Hoe minder verschil er is tussen de binnen- en buitentemperatuur, hoe minder het algehele verkoelingseffect zal zijn. Zet de koeling niet op meer dan normaal als je de airconditioner aanzet. Daar wordt je huis niet sneller koel door. Het zorgt eerder voor overdreven koeling en dus voor meer kosten.                                                                                                                                                           

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in