Het drakenbootfestival is een traditioneel festival in China en valt op 5 mei van de Chinese maanmaand, daarom wordt het ook wel het ‘dubbele vijfde festival’ genoemd. Degene op wie het Drakenbootfestival teruggaat, Qu Yuan, was een groot dichter in het oude China, een trouwe en rechtschapen minister in het koninkrijk Chu, in de huidige provincies Hunan en Hubei.

Hij werd hoog geacht vanwege zijn wijze raad en bracht vrede en voorspoed in het koninkrijk Chu. Later werd hij echter door oneerlijke en corrupte ambtenaren belasterd en uit zijn positie ontslagen. Qu Yuan was zo teleurgesteld, en overtuigd dat het land in de greep van de corruptie zou komen, dat hij een grote steen greep en in de Mi Lu-rivier sprong op de vijfde dag van de vijfde maanmaand. Vissers wilden deze grote man redden, maar toen ze in de rivier sprongen om Qu Yuan te zoeken, konden ze zijn lichaam niet vinden. Uiteindelijk werd het koninkrijk Chu veroverd door een ander koninkrijk, Qin. De bevolking van Chuy was zo verdrietig over de dood van Qu Yuan dat ze elk jaar op 5 mei uit rauw rijst in de Mi Lu-rivier wierp om de hongerige vissen te voeren en te verhinderen dat ze zijn lichaam opaten. 

Tijdens het Drakenbootfestival was het de gewoonte Zongzi te eten, een kleverig meelballetje omwikkeld met bamboeblad, ter symbolisering van de rijstoffers aan Qu Yuan. Dit gebruik bestaat tot op de huidige dag en mensen maken allerlei soorten Zongzi, door ze te vullen met eieren, jujubes, vruchten, walnoten enzovoort. Ook is er de drakenbootrace, een activiteit die op de rivier wordt gehouden en de pogingen symboliseert om het lichaam van Zu Yuan te vinden en te bergen, nog een gebruik om hem te gedenken. Het is het opwindendste gedeelte van het festival. De boten zijn meestal opgetuigd als een draak en kunnen 12 tot 30 meter lang zijn, met een opengesperde drakenmuil aan de boeg en een levensechte drakenstaart aan de achtersteven. Aan deze wedstrijd doen veel roeiers mee en een trommelaar en een vlaggenhouder, al naar gelang de grootte van de boot. Zowel de deelnemers als het publiek bij deze wedstrijd zullen zich uitgelaten en blij voelen.                                                                                              

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in