Er zijn meerdere DMX-controllers verkrijgbaar in de handel, voor conventionele lichtaansturing of digitaal aangestuurd door middel van een softwareprogramma. De basisprincipes van hoe dit werkt worden hieronder beschreven.

Lichtshow

De lichtshow is een belangrijk onderdeel van de entertainment. Met de grenzeloze mogelijkheden kunnen de systemen simpele shows of heel uitgebreid ingezet worden. De recente ontwikkelingen in LED technologie hebben ervoor gezorgd dat het gebruik van lichtsystemen veelzijdiger ingezet kan worden. Maar de normale lichteffecten moeten zeker niet vergeten worden. Deze conventionele verlichting wordt nog door veel vakmensen gebruikt en hangt nog in vele discotheken en nachtclubs en zorgen nog steeds voor een geweldige lichtshow.

Welke controller?

Dat is een persoonlijke keuze, en is afhankelijk van welke en hoeveel lampen je gaat gebruiken. Je hebt bijvoorbeeld controllers met 8 schuifjes met 192 DMX kanalen waar je ongeveer 16 lampen op kunt aansluiten. Een mooi overzichtelijke controller voor een beperkte lichtshow. Een andere controller heeft 16 schuifjes met 360 kanalen. Dit loopt uiteraard op tot de proffesionele controllers met meer dan 1000 kanalen.

Laten we het simpel houden, we hebben een controller met 8 schuifjes en 192 kanalen. In dit voorbeeld hebben we de volgende armaturen: parren, scanners en moving heads.

Fixtures

Deze controller beschikt over 12 fixtures. Dit zijn knoppen met een vast DMX kanaal. In de handleiding kun je lezen op welk kanaal deze fixtures zijn ingesteld. Met een fixture kun je snel naar een kanaal overschakelen. Stel: fixture 1 staat voor kanaal 1. In de handleiding staat dat er 16 kanalen zijn gereserveerd per fixture. Dat betekend dat fixture 2 voor kanaal 17 staat, fixture 3 voor kanaal 33, enzovoort.

Wil ik dus mijn lampen aansturen met de fixtures, dan moet ik respectievelijk de parren instellen voor fixture 1 op kanaal 1. Let op: als je alle parren hetzelfde kanaal geeft, reageren ze ook hetzelfde. Wil je ze apart aansturen, zul je even moeten uitrekenen op welk kanaal de andere parren moeten. Gebruikt de par dus 6 kanalen, kom je per par dus op kanaal 1, 7, 13, 19, enzovoort. Pas hierbij op dat fixture 2 begint bij kanaal 17. Je kanalen mogen niet overlappen. In dit voorbeeld kan ik dus 3 parren verschillend aansturen, of ik moet fixture 2 overslaan en doorgaan met fixture 3. Maar in dit voorbeeld wil ik de scanners op fixture 2 en moeten de scanners dus ingesteld worden op kanaal 17. De moving heads wil ik op fixture 3 en deze stel ik in op kanaal 33.

Nu ben ik in staat om door een fixture aan te klikken de desbetreffende lamp aan te sturen. Controleer of de blackout uit is!!!

Tijd om een show te maken! 

Programmeren

In de controller is het mogelijk om een programma te maken en deze op te slaan in een 'bank'. Hoe dit precies werkt staat in de handleiding van de controller. In theorie zet je een soort 'opname' aan. Je kiest de fixture die je wilt gebruiken, en stelt de lamp in hoe je hem hebben wil. Wil je een andere lamp instellen, kies je een andere fixture. Als je alle lampen ingesteld hebt, sla je op in bijvoorbeeld 'bank 1'. Zodra je nu 'bank 1' selecteert zullen de lampen direct naar jouw instellingen springen, en hoef je de schuifjes niet apart te schuiven. Dit wordt een scene genoemd.

Als je meerdere scene's hebt geprogrammeerd kun je deze gebruiken om een chase te programerenEen chase is een opname van meerdere scene's en wordt ook weer opgeslagen in een 'bank'.  Kijk voor de instructies in de handleiding van de controller. Nu heb je een programma waarin je lampen verspringen naar de volgende geprogrammeerde scene.

Music triggered

Veel lampen werken 'music triggered'. Dan heb je niets te programmeren en persoonlijk vind ik dit bij sommige lampen de beste instelling.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in