Momenteel hebben steeds meer televisies internet mogelijkheden. Internet op TV, dat klinkt leuk, maar hoe gebruiksvriendelijk is dit nou in de praktijk? Is het alleen een leuke gadget, of gebruik je het ook echt in de praktijk?

Alle bekende televisiemerken bieden momenteel televisies aan die de mogelijkheid hebben om te kunnen internetten zonder computer. Dit klinkt heel erg handig, maar is internet op TV dat ook?

Internetten middels je TV werkt anders dan internetten middels je PC. Het grote verschil zit hem in de manier waarop je het internet bedient. Bij een PC bedien je internet door middel van de muis, je toetsenbord of zelfs door een touchscreen. Helaas hebben de meeste TV's deze middelen niet. De bediening geschiedt dan ook middels de afstandsbediening van de TV.

Er zijn 2 manieren op de TV om te internetten.

  1. Middels een standaard browser: Dit is hoe je normaal ook internet op je PC.
  2. Middels widgets: Dit zijn speciaal voor de TV gemaakte programma's. (vergelijkbaar met apps op een smartphone)

Internet op TV middels de standaard browser

Middels de standaard browser internetten geeft je veel vrijheid in welke pagina's je bezoekt. Echter werken deze hetzelfde als op de PC. Je begint met het intikken van het web adres. Helaas begint hier het grote probleem. Omdat je namelijk geen toetsenbord hebt, zul je het webadres moeten intikken zoals je normaal een SMS stuurt op een conventionele GSM. Onder de nummerieke toetsen van je afstandsbediening zitten namelijk de letters: 1 = a,b,c; 2 = d,e,f enzovoort. Zoals je wel zult begrijpen, is het intikken van een lang www adres een behoorlijk karwei. De websites waar je vervolgens op terecht komt, zijn ook niet ontworpen om met de afstandsbediening te bedienen. Deze vorm van internetten werkt dus behoorlijk lastig en in de praktijk zal je veel sneller je PC pakken om uitgebreid op internet te surfen.

Internet op TV middels widgets

Om het internet op TV's gebruiksvriendelijker te maken, heeft de TV speciale internet widgets in zich. Deze internet widgets zijn speciaal voor de TV ontworpen programma's. Deze gaan er dus vanuit dat de widget bediend wordt met een afstandsbediening in plaats van met een toetsenbord en een muis. Het opstarten van en het navigeren binnen een widget gebeurt grotendeels door de pijltjes toetsen en de OK toets. Het nadeel van deze vorm van internet is echter dat je alleen die sites kan benaderen die een speciale widget hebben gemaakt voor de TV die je gekocht heb. Momenteel bieden de meeste merken tientallen widgets aan. Dit valt dus in het niets met de ontelbare internetsites die middels normaal internet benaderd kunnen worden. Ik verwacht wel dat het aantal widgets in de toekomst zal blijven groeien, echter zal dit waarschijnlijk nooit in de buurt komen van het aantal sites op internet. Al zijn er dan niet veel widgets op je TV, er zitten zeker wel hele leuke en handige widgets bij. Zo heb je snel inzicht in het weer of files, maar heb je ook meteen een vorm van interactieve TV. De meeste fabrikanten bieden namelijk wel een widget in de vorm van "Uitzending gemist". Hierdoor kan je dus op afroep een TV programma zien dat een paar dagen geleden op TV was en dat zonder abonnement voor interactieve TV.

Conclusie

Een echte vervanging voor de PC is het dus niet, maar het is wel een leuke uitbreiding van je TV.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in