Je bent een vrouw die zich altijd aangetrokken heeft gevoeld tot mannen – voor je gevoel ben je 100% hetero – maar dan ineens word je tot over je oren verliefd op een vrouw. Of misschien herken je je in Anne Heche, de Amerikaanse actrice die na verschillende relaties met vrouwen, uiteindelijk toch de ware liefde vond in een man. Bizar? Voor je omgeving misschien wel, maar volgens psychologen zeker niet!

Psycholoog Peplau (2001) stelt dat de seksuele geaardheid van vrouwen te vergelijken is met een beroepskeuze, die iemand op een gegeven moment maakt. Je gaat voor een bepaalde carrière, maar een plotselinge switch is nooit uit te sluiten. Allerlei toevalligheden (of anders gezegd: wat er voor moois en interessants op je levenspad komt) spelen daarbij een rol. Een andere factor die meespeelt bij de partnerkeuze, is dat vrouwen een intieme relatie heel breed zien. Ze hebben wisselende emotionele behoeften. Soms hebben ze behoefte aan iemand met mannelijke eigenschappen (bijvoorbeeld mannelijke bescherming), soms aan iemand die dezelfde 'taal' spreekt en het vertrouwde, zachte van een vrouw. Wat hier verder verband mee houdt, is dat seksualiteit bij vrouwen minder sterk beïnvloed wordt door bepaalde stimuli en ze zich makkelijker aanpassen aan omstandigheden. Ook daardoor wisselen ze vaker van seksuele voorkeur of zijn ze hier vaker onzeker over. Ze hebben ook minder behoefte zichzelf 'in een hokje te stoppen'.

Mannen minder bi

Bij mannen ligt dit beduidend anders. Heteroseksuele mannen voelen zich zelden aangetrokken tot mannen en homoseksuele mannen zelden tot vrouwen. Biseksuele mannen blijken toch vaak een bepaalde voorkeur te hebben voor één geslacht, anders dan vrouwen die zich biseksueel noemen. Dit wordt dan verklaard doordat de mannelijke seksualiteit wel sterk beïnvloed wordt door bepaalde stimuli. Zij twijfelen dan ook veel minder over hun geaardheid en zien hun geaardheid als een min of meer vaststaande persoonseigenschap. 

Bi is hip

Volgens de website van de Rutgers Nisso Groep geeft maar liefst 18% (bijna 1 op 5) van de Nederlandse vrouwen aan zich wel eens aangetrokken te voelen tot een vrouw. Ook laat het aantal vrouwen dat zichzelf als biseksueel beschouwt, de laatste jaren een stijging zien, met name onder jonge vrouwen. Een mogelijke verklaring zijn de biseksuele uitingen van celebs in videoclips en andere populaire media. Denk bijvoorbeeld aan de overbekende en breeduitgemeten tongzoen van Madonna en Britney Spears, enkele jaren terug. Bi is hip.

 

  

 

 

   

Psychologie, Marc Brysbaert, Academia Press, Gent, 2006.
Website Rutgers Nisso Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in