Alles over Alcohol, Alcohol productie, Alcohol consumptie en diverse andere toepassingen van Alcohol.

""ALCOHOL:
Alcohol is in de scheikunde een verzamelnaam voor alle verzadigde organische verbindingen met een gebonden hydroxylgroep*. Een andere naam die in de scheikunde ook wel gebruikt wordt voor alcohol is alkanol. De bekendste alcoholen zijn methanol, ethanol, propanol, butanol, etheenglycol, Glycerol en polyol. Sommige alcoholen zijn heel belangrijk voor de mens, deze alcoholen reageren met carbonzuren of anorganische zuren en vormen dan belangrijke bouwstoffen (met name Esters) voor de mens.

 

 

 

""*HYDROXYLGROEP:
Hydroxylgroep is de benaming van een scheikundige verbinding die bestaat uit waterstof (hydrogenium) en zuurstof (oxygenium) waarbij nog een binding vrij is wat wordt aangeduid met het achtervoegsel –yl. Een Hydroxylgroep wordt soms ook wel –OH groep of alcoholgroep genoemd. Een Hydroxylgroep zit altijd via het zuurstofatoom aan een molecuul verbonden. Als de Hydroxylgroep aan een organische molecuul (organisch = met koolstof “C”) vastzit spreekt men van een alcohol en als de Hydroxylgroep vastzit aan een anorganische molecuul (anorganisch = zonder koolstof “C”)  spreekt men van een hydroxide. De Hydroxylgroep vormt de basisbouwsteen van suikermoleculen.

""

 

METHANOL:
Methanol (scheikundige formule CH3OH) is de eenvoudigste alcohol. Methanol is ook wel bekend als  methylalcohol of brandalcohol. Methanol is giftig, bij inname ervan wordt je eerst blind en als je in één keer meer dan 25 gram inneemt is het dodelijk. Methanol wordt om die reden toegevoegd aan spiritus om het ondrinkbaar te maken. Daarom hoef je over spiritus ook geen accijns te betalen. De meeste Methanol slachtoffers ontstaan bij de illegale bereiding van alcohol. Als je namelijk op ondeskundige wijze alcohol maakt ontstaat er methanol als bijproduct waardoor een zeer giftige drank ontstaat. Methanol wordt heel veel gebruikt als grondstof in de chemische industrie. Methanol is ook zeer geschikt als brandstof en wordt gebruikt bij het maken van biodiesel en in brandstofcellen.

""ETHANOL:
Ethanol (C2H5OH) is verreweg de bekendste alcohol en als we het in het dagelijks leven over alcohol hebben bedoelen we bijna altijd ethanol. Ethanol is ook wel bekend als ethylalcohol en wordt vaak afgekort als EtOH. Ethanol is de alcohol die in alle alcoholische dranken zitten. Ethanol ontstaat in de natuur spontaan bij de vergisting van suikers. Dit vergistingsproces is één van de oudste bij de mens bekende biochemische processen. De oudste bekende resten van door mensen gebruikte alcoholproducten (Ethanolproducten) zijn gevonden in China op potscherven van ongeveer 9000 jaar oud. Met het vervaardigen van zuivere ethanol is men echter pas veel later begonnen. De eerste beschrijving van het distillatieproces** stammen uit +/- 800 voor of na christus. De eerste zuivere alcohol (ethanol) werd echter pas in 1796 gemaakt door de gedestilleerde alcohol (ethanol) door een laag van geactiveerde kool (bijna volledig thermisch gezuiverde koolstof) te filtreren.

""

**Bij het distillatieproces wordt de uit natuurlijke gisting ontstane alcoholhoudende vloeistof verwarmd. Alcohol kookt bij 78,37 °C en verdampt eerder dan de rest van de vloeistof. De alcoholdamp wordt vervolgens opgevangen en afgekoeld zodat het weer vloeibaar wordt.

""PROPANOL:
Propanol (CH3CH2CH2OH) is een alcohol dat hoofdzakelijk wordt gebruikt als schoonmaakmiddel en als oplosmiddel. Propanol is heel goed oplosbaar in water. Propanol is licht ontvlambaar en geeft bij aanraking met de huid of inademing brandwonden. Propanol vernietigt andere stoffen waar het mee in aanraking komt en wordt daarom een corrosieve stof genoemd.

 

 

 

""BUTANOL:
Butanol (C4H9OH) is een alcohol die gebruikt wordt als oplosmiddel in de organisce chemie, als grondstof voor de vervaardiging van esters en ethers, als loopvloeistof bij dunnelaagchromatografie, als toevoeging bij brandstoffen en als grondstof voor parfum.

""

ETHEENGLYCOL:
De officiële wetenschappelijke naam van Etheenglycol (C2H6O2) is 1,2-ethaandiol maar in het dagelijks gebruik spreekt men meestal van glycol. Glycol is een kleurloze en viskeuze (stroperige) alcohol met een zoete smaak. Glycol wordt veel gebruikt als antivries in autoradiatoren. Glycol is giftig bij inwendig gebruik. 100 Milliliter Glycol is genoeg om een volwassen man te doden.

""GLYCEROL:
De officiële wetenschappelijke naam van Glycerol is propaan-1,2,3-triol (C3H8O3). Men spreekt soms ook wel, minder correct, van glycerine. Glycerol is een alcohol die wordt gewonnen uit dierlijke vetten of oliën. Glycerol is een kleurloze en viskeuze alcohol die redelijk tot goed oplosbaar is in water. Toepassingen van Glycerol:
• medisch (hoestdranken, zetpillen),
• persoonlijke verzorging (handcrème, tandpasta, mondwaters, shampoo en zeep),
• voeding (snoep, gebak en margarine. Het is toegestaan als oplosmiddel of zoetmaker met E-nummer 422),
• speelgoed (bellenblaas),
• industrie (weekmaker, antivries en in manometers),
• vergisting (productie van biogas).

 

 

""POLYOL:
Een Polyol is een alcohol met meerder alcoholgroepen. Bekende polyolen zijn gehydrogeneerde suikers of suikeralcoholen zoals: mannitol (natuurlijke zoetstof, antiklontermiddel en vulstof), sorbitol (suiker-vervanger (E420)), xylitol (gezonde vervanger voor suiker), maltitol (kunstmatige zoetstof) en lactitol (kunstmatige zoetstof en laxeermiddel).

 

 

 

CONCLUSIE:
Bij alcohol denk je meestal meteen aan drinken en problemen maar dat is slechts een kleine fractie van wat er allemaal met alcohol gedaan kan worden.

Bedankt voor het lezen van mijn artikel:

Graag lees ik je reactie, positief of negatief, ik waardeer elke reactie want daar leer ik zelf weer van. Vind je mijn artikel het lezen waard, stuur de link dan a.u.b. door naar je contacten. Ik wens je veel plezier met het lezen van mijn andere artikelen.

 M.vr.gr. Dik Laan

© Dik Laan 2011 (voor ieder gebruik van de tekst van dit artikel is toestemming nodig zoals beschreven op http://www.auteursrecht.nl/auteursrecht/22090/ )

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in