Twitter is een sociale netwerkdienst waarmee je korte berichtjes kunt versturen van maximaal 140 tekens. Het versturen van berichtjes via Twitter, heet twitteren of tweeten. De berichtjes heten ook wel Tweets. Mede ontwikkelaar van Twitter, Dom Sagolla heeft een onderzoek gedaan naar de meeste tweets per hoofd van de bevolking. Nederland staat qua twitteren op de tweede plaats. Wereldwijd zijn er 175 miljoen twitteraars en worden er 95 miljoen tweets per dag geplaatst. 

In oktober 2006 is Twitter opgericht door Obvious Corp. Dit is een bedrijf in San Fransisco die applicaties creëert ten behoeve van snelle distributie van media. Mede ontwikkelaar van Twitter Dom Sagolla heeft twee jaar geleden een boek uitgebracht over Twitter. Dit boek heet ‘140 Characters’ en is onder andere te koop bij Bol.com voor 15,99 euro. Hier staan alle ins en outs in met betrekking tot twitteren.

Wat is twitteren

Middels een tweet kun je een persoonlijke boodschap of nieuws versturen, die door je volgers worden gelezen. Het kan privé worden gebruikt, maar ook zakelijk. Op zakelijk gebied is het een instrument waarmee een bedrijf zich kan presenteren en kan netwerken.

Twitteren betekent kwetteren. Vogels kwetteren (tsjilpen) continu, het gaat de vogels er niet om of ze gehoord worden. Andere vogels horen het gekwetter aan en bepalen of ze het interessant vinden en of er actie op volgt. Het twitteren is hierop gebaseerd en het logo van Twitter is daarom een vogel. Men kan twitteren via een desktop of via mobiele apparaten met een internetaansluiting, zoals smartphones, Playstation portables of iPad’s.

Starten met twitteren

Tijdens het aanmelden op Twitter vul je je voornaam, achternaam, gebruikersnaam en e-mailadres in. Na het aanmelden kun je je account een persoonlijk tintje geven. Via je twitteraccount ga je nu naar ‘Find People’, je kunt zoeken naar vrienden of zakelijke relaties op Twitter door de naam in te voeren. Tevens kun je via ‘Find on other networks’ je relaties vinden van onder andere Gmail en Hotmail, die ook twitteren. Diegenen die jij volgt en anderen zullen jou op den duur ook gaan volgen, mits ze je tweets interessant vinden. Bovendien is het mogelijk om via twiends.com gratis aan gerelateerde twitter relaties te komen.

Tweets kan men tegenwoordig ook versturen en ontvangen via de sociale netwerksites Hyves, Facebook en Linkedin. Op de sites staat duidelijk omschreven, welke applicaties hiervoor nodig zijn.

Nederland is een twitterland

Het land dat het meeste twittert per hoofd van de bevolking is Singapore, Nederland staat op de tweede plaats met ruim een miljoen tweets per 24 uur. Australië, Nieuw Zeeland en Amerika staan respectievelijk op de derde, vierde en vijfde plaats.

De reden waarom Nederland op de tweede plaats staat heeft te maken met de mentaliteit van de Nederlanders. Nederlanders zijn vrij spontaan en niet bang om te zeggen wat ze denken, dit komt overeen met de twittercultuur. De Nederlandse overheid maakt veel gebruik van de sociale media, zij zijn voor de Nederlanders wat twitteren betreft absoluut een referentiekader. Wat ook een grote rol speelt is de welvaart in Nederland. De meeste mensen in Nederland hebben wel een smartphone of een ander apparaat met internet, dit in tegenstelling tot andere landen.

Wereldwijd wordt de dienst Twitter steeds groter, mede door de directe verslaggeving na rampen en andere actualiteiten. Google zou om deze reden Twitter graag willen overnemen, zodat zij als nieuwsbron altijd de primeur hebben. De nieuwsartikelen op Google die worden voor publicatie altijd eerst geïndexeerd en dit kost tijd. Indexeren is het proces van het vastleggen van de zoektermen van een publicatie, zodat het terugvinden van de publicatie wordt vergemakkelijkt.

In 2009 werd de waarde van Twitter geschat op 1 miljard dollar.

Mocht je een twitter account willen aanmaken, meld je dan HIER aan!

www.pnm.posterous.com
www.wikipedia.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in