Wil jij leren hoe jij een boeket bloemen kan binden? Er zijn twee technieken die veel gebruikt worden voor het schikken van een boeket bloemen. Dit zijn de handgebonden (korenschoof) en de parallelgebonden techniek. Een handgebonden boeket heeft een losse uitstraling, terwijl een parallelgebonden boeket een strakke en moderne uitstraling heeft.

Een boeket maken

Verzamel voor het maken van een boeket eerst de bloemen. Kies deze op kleur, vorm of soort. Een parallelgebonden boeket heeft een strakke, moderne uitstraling en wordt vaak gebruikt voor het maken van een boeket met één soort bloemen. Een handgebonden boeket heeft een lossere uitstraling. Hiervoor kunnen allerlei soorten bloemen worden gebruikt. Zoek voor het maken van een gemengd boeket kleuren uit die bij elkaar passen zoals bijvporbeeld geel/oranje.

Handgebonden boeket

Bij deze techniek wordt het boeket zo gebonden dat het eindresultaat lijkt op een korenschoof en wordt daarom ook wel de korenschoofbindtechniek genoemd. Een goed gebonden boeket kan rechtop blijven staan en valt niet uit elkaar. Om er achter te komen of u deze techniek goed beheerst kunt u dat op deze manier testen. De techniek is niet eenvoudig, maar kan worden aangeleerd door veel te oefenen.

De voorbereiding

Verzamel voldoende blad en bloemmateriaal en leg dit netjes naast elkaar. Let er bij het schikken op dat de verdeling goed is en wissel bloem en bladmateriaal af. Verwijder al het blad onderaan de stelen. Het boeket blijft zo langer mooi. Als het blad aan de stelen blijft zitten en in het water komt, gaat het rotten.

Het schikken van een handgebonden boeket

– Begin met één steel en leg deze in de linkerhand. Voeg nieuwe stelen toe, leg ze schuin op de vorige en laat ze allemaal in dezelfde richting wijzen.

– Houd het boeket losjes vast en draai het een kwartslag. Voeg nieuwe stelen toe en let op de verdeling van het materiaal. Draai het boeket weer een kwartslag en houd het middelpunt in de gaten.

– Bekijk het boeket nog een keer en schik de bloemen nog wat bij tot het gewenste resultaat is bereikt.

– Knip de stelen schuin af met een snoeischaar of snijd ze schuin af met een scherp mes.

– Bind het boeket met bloembinderstouw. Dit knijpt de stelen niet af (en elastiek wel). Haal het touw onder de hand door de stelen heen, draai het boeket op de kop, draai het touw er een aantal keer omheen, trek het iets aan en haal het laatste stukje touw weer door de stelen heen. Knip de rest van het touw af.

Parallel gebonden boeket

Bij een parallel gebonden boeket liggen alle stelen recht naast elkaar. Neem een steel van bijv. fresia's of rozen in de linkerhand en leg de volgende er recht naast op dezelfde hoogte.  Het boeket staat minder breed uit dan bij de handgebonden techniek en is geschikt voor een cilindervormige vaas. Als het boeket klaar is, kan het op twee plaatsen worden gebonden om te voorkomen dat het zijn strakke uitstraling verliest. Knip de stengels nu op de juiste lengte af.

Nog enkele aandachtspunten:

– Kies voor een vaas waarin het boeket goed uitkomt.

– Zet het boeket niet in de zon of bij de verwarming, omdat de bloemen dan sneller zijn uitgebloeid.

– Voeg snijbloemenvoedsel toe aan het water. Hier zit suiker in dat wordt opgenomen door de bloemen waardoor de levensduur wordt verlengd.

– Zet bloemen niet naast de fruitschaal, want door rijp fruit wordt de levensduur van het boeket verkort.

– Pluk de bloemen in de ochtend, ze zijn dan nog fris.

– Zet de bloemen na het aansnijden direct in de vaas.

– Vul de vaas dagelijks bij met water.

– Maak de vaas na gebruik schoon met een sopje van bijv. afwasmiddel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in