Met oplopende energietarieven en andere rekeningen, is het zeker welkom om zo duurzaam mogelijk te wonen. Je kunt zo heel eenvoudig veel op de energie besparen, zonder dat je hiervoor veel hoeft te laten. Vaak zijn er maar kleine aanpassingen nodig om alsnog veel energie te kunnen besparen en duurzaam te wonen. Kleine investeringen kunnen werkelijk het verschil al maken, zoals het dichten van kieren of tochtgaten. Door in verschillende oplossingen voor duurzaamheid te kiezen, wordt er zeker veel mogelijk en bespaar je op je rekeningen. Een goede isolatie, ventilatie en verwarming kan je hier effectief bij helpen en het is dan ook zeker verstandig om je in de verschillende mogelijkheden te verdiepen. Zo draag je bij aan een beter milieu en heb je er zelf zeker profijt van.

Een goede isolatie biedt duurzaamheid

Het is belangrijk dat je woning zo goed mogelijk is geïsoleerd. Warmte kan zo niet onnodig de woning verlaten en vervliegen en bovendien hoef je minder hard te stoken om de woning op temperatuur te houden. Er zijn verschillende soorten isolatie waar je naar zou kunnen kijken. Zo is er dakisolatie, vloer- en bodemisolatie, muurisolatie en isolerend glas en kozijnen. Elk vraagt om een flinke investering waar uiteindelijk ook veel winst mee te behalen valt. Voor veel van deze vormen geldt een terugverdientijd, waarin je de kosten van de investering weer kunt terugverdienen door gebruik van deze isolatie. Je woning wordt uiterst duurzaam en je bespaart tot wel honderden euro’s aan energiekosten. Zeker een eerste goede stap in de juiste richting.

Verwarmen van de woning

Het verwarmen van je woning verbruikt een aanzienlijk deel van het energieverbruik in huis. Door je gasgestookte CV-ketel te vervangen door een warmtepomp of infraroodpanelen, kun je heel eenvoudig je woning verwarmen op een duurzame manier. Met een warmtepomp gebruik je buitenlucht, de bodem, water of ventilatielucht als bron voor warmte. Je woning dient hiervoor wel optimaal geïsoleerd te zijn, zodat ook bij lage temperaturen warmt kan worden opgewekt uit één van deze bronnen. Met infrarood verwarming verwarm je objecten of personen direct via infraroodstraling. Dit is volstrekt veilig en je kunt selectief verwarmen. Je hebt geen cv-ketel, radiatoren of vloerverwarming meer nodig. Het is een nieuwe manier van verwarmen, die gebruikt kan worden om een afgesloten ruimte of centrale ruimtes te verwarmen. Het zorgt ervoor dat je woning volstrekt energiezuinig wordt.

Zonnepanelen op het dak

Ook zonnepanelen kunnen bijdragen aan meer energiebesparing. Deze zetten dit om in bruikbare energie. Het is een flinke investering die echter wel ruim 25 jaar mee gaat en veel elektriciteit oplevert gedurende deze periode. Je energierekening zal aanzienlijk verlagen en ook vermindert de CO2-uitstoot. Het is dus zeker beter voor het milieu. Je wekt een deel of mogelijk zelf alles van je elektriciteitsgebruik zelf op. Wat je zelf opwekt, hoef je niet van een energiebedrijf af te nemen, waardoor je minder betaalt op je energierekening. Je plaatst de zonnepanelen op een schuin of plat dak en zet zo zonne-energie om in bruikbare energie voor je woning.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in