We maken steeds meer gebruik van elektrische apparaten waardoor de energierekening ook hoger wordt. De wasmachine en de wasdroger zijn grote energieverbruikers en daar valt vaak wel wat op te besparen.
Het wassen
In een gemiddeld gezin draait de wasmachine ongeveer 200 wasbeurten per jaar. Een wasmachine verbruikt veel energie en daar kan wel wat op worden bespaard.
Enkele tips om energie te besparen:
Het is goedkoper om met een volle trommel te wassen. Spaar de was op en vul de trommel waarbij je een handbreedte ruimte over laat. Een te vol geladen trommel geeft een minder goed wasresultaat. Het sop kan niet goed oplossen en laat witte vlekken achter op het wasgoed. Bovendien kan het wasgoed bij een te vol geladen machine niet goed door de trommel bewegen. Wasmachines met een beladingssensor herkennen de belading en stemmen het waterverbruik daarop af.
Was bewust, niet elk kledingstuk hoeft na één keer dragen te worden gewassen. Draag kledingstukken meerdere keren en hang ze daarna buiten op om te luchten.
Wasmiddelen zijn de afgelopen jaren steeds beter geworden daarom is het mogelijk om op lagere temperaturen te wassen. Een was draaien op 60 graden is bijna twee keer zo duur als een was op 40 graden. De stroomkosten voor een wasmachine komen vooral door het verwarmen van water. Een verkort of ecoprogamma kan, verschillend per machine, soms ook nog een besparing op water en elektriciteit opleveren. Als er vaak op lage temperaturen wordt gewassen kunnen er zeepresten achterblijven in de machine, vooral bij vloeibaar wasmiddel. Draai na elke 15 tot 20 wasbeurten een was van 60 graden om verzeping te voorkomen. Bacteriën gaan dood en de zeepresten lossen op. Dit kan zowel met een lege als een volle trommel. Als je dat niet doet kan de wasmachine kapot gaan.
Een hot- fillwasmachine kan op de koud- en warmwaterkraan worden aangesloten zodat het water wordt opgewarmd door de stadsverwarming of het warmwatertoestel. Dit kan een besparing opleveren tot 80 procent aan elektriciteit. Met de installatie van een speciaal voorschakelapparaat kan een gewone wasmachine veranderen in een hot- fillmachine. Het apparaat bepaalt zelf de keuze tussen warm en koud water.
Het drogen van de was
Een wasdroger is ook een grote energieverbruiker. Besparen op het energieverbruik kan door de was zoveel mogelijk buiten te drogen. Centrifugeer de was ook op een hoog toerental zodat het minder nat uit de wasmachine komt. De wasdroger heeft minder energie nodig om de was te drogen.
Een condensdroger zonder afvoer naar buiten verbruikt het meeste energie. Een warmtepompdroger of een aardgasgestookte wasdroger zijn goedkopere alternatieven. Warmte opwekken met aardgas is goedkoper dan warmte opwekken met elektriciteit.
Op wasmachines en drogers zit een energielabel die aangeeft of het apparaat energiezuinig is. Dit wordt aangegeven met de letters A tot en met D. Letter A betekent dat het apparaat zuinig is, de letter D staat voor het minst zuinige apparaat. Achter de letter A staan vaak nog plusjes. Hoe meer plusjes, hoe zuiniger het apparaat.
De slimme elektriciteitsmeter
Een slimme elektriciteitsmeter moet de vraag en het aanbod van elektriciteit beter op elkaar afstemmen. In de loop van een dag schommelt de kostprijs van elektriciteit. Op momenten dat er weinig energie wordt afgenomen of bij een hoge opbrengst afkomstig uit bijv. zonnepanelen, daalt het tarief. Op piekmomenten stijgt het tarief. Apparaten die zijn uitgerust met smart grid- ready kunnen automatisch starten op het moment dat de aangeboden energie goedkoop is. Dit heeft een gunstig effect op de energierekening.
www.nuon.nl
www.miele.nl
www.milieucentraal.nl