Mijn expansievat is recentelijk stuk gegaan. Ik heb getracht deze zelf te vervangen. Dat is gelukt, zij het dat ik wel hulp heb gehad van een erkend vakman. Mijn ervaringen schrijf ik hier op, zodat U niet dezelfde fouten maakt die ik heb gemaakt. Hieronder leest U waar je zoals op moet letten, voordat u de vakman inschakelt.

Laat een kapot expansievat altijd vervangen door een specialist. Het expansievat is als het ware de safety buffer voor als er in de leidingen van de centrale verwarming overdruk ontstaat door door warmte verschillen. Omdat de druk op de centrale verwarming ketel niet te hoog mag worden – zie daartoe ook de voorschriften van de ketel aangaande optimale en maximale druk op de leidingen – vormt het expansievat dan ook een essentieel onderdeel van de werking van centrale verwarming. U dient in uw woning bij de centrale verwarming ook een goed werkend expansievat te hebben. Mocht het expansievat kapot zijn dan kan daardoor schade optreden in de eigen ketel. Laat uw centrale verwarming ketel periodiek controleren en laat bij een kapot expansievat deze direct vervangen.

Werking van een expansievat

Een expansievat is de beschermer van de werking van het centrale verwarming leiding netwerk in uw woning. De druk in de leidingen mag simpelweg niet te hoog worden aangezien dat schade aan de ketel en mogelijk andere onderdelen van de woning kan brengen. Het drukvat heeft in het midden een membraan met aan de ene kant stikstof als gas en andere kant water. Bij overdruk in de leidingen neemt de water volume in het expansievat toe en neemt de grootte van het gas relatief af. Daardoor kan enige overdruk in de leiding met een expansievat goed worden opgenomen. Toch is het zo dat het expansievat bestand is tegen een beperkte mate van overdruk. Wordt de maximale overdruk overschreden dan zal het membraan stuk gaan en dus het expansievat.

Constatering falen van expansievat

U merkt niet snel dat een expansievat niet goed werkt. Toch is het zo dat de centrale verwarming bij een falende expansievat minder effectief werkt en mogelijk schade aan de ketel kan brengen. Periodieke controles van de ketel en het centrale verwarming leiding werk (en dus ook het expansievat) zijn van essentieel belang om de centrale verwarming in goede staat te houden. Bij het eventueel constateren van een defecte expansievat is het noodzakelijk om het expansievat te vervangen om zo aanvullende schade te voorkomen. Omdat u zelf geen expert bent in de centrale verwarming en de ketel herkent u niet snel gebreken. Er is wel een aanwijzing. Klop op het expansievat met uw knokkels of een hard object. Klinkt het expansievat hol dan is er geen probleem, is het echter alsof er geen geluid klinkt dan is de kans zeer aannemelijk dat uw expansievat aan vervanging toe is.

Hoe expansievat vervangen

Om een expansievat te vervangen moet u weten wat u doet. De ketel draait en u wilt niet dat er op dat moment door water overdruk in de leidingen komt. U doet er dan ook verstandig aan om het expansievat door een centrale verwarming expert te laten vervangen. U heeft daartoe vermoedelijk een standaard contract voor onderhoud lopen. De kosten van een nieuw expansievat dient u daartoe dan ook zelf te bekostigen. Heeft u het vermoeden dat uw expansievat niet goed werkt of dat de centrale verwarming ketel problemen heeft? Dan wordt het tijd om contact op te nemen met de centrale verwarming specialist.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in