Wilt u ook weten waarom u de tuin moet bemesten en waarmee? Planten halen hun voedingsstoffen uit de grond, de grond wordt armer en moet worden bemest. De beste periode voor het bemesten is het voorjaar wanneer het groeiseizoen begint.

Waarom moet een tuin worden bemest?

Een tuin moet worden bemest omdat planten voedingsstoffen uit de grond halen om te kunnen groeien. Hierdoor wordt de grond armer en raakt uitgeput. Om dit te voorkomen wordt de tuin bemest. De planten hebben zo genoeg voedingsstoffen ter beschikking en ontwikkelen zich tot sterke planten die minder vatbaar zijn voor aantasting door ziekten en schimmels. In het voorjaar is het tijd voor de basisbemesting. Er kan gebruik worden gemaakt van organische mest en kunstmest.

Organische mest

Organische mest bestaat uit natuurlijke grondstoffen (plantaardig of dierlijk) die door de bodem moeten worden afgebroken tot mineralen voordat ze voedingsstoffen kunnen leveren aan de planten. Mest verbetert de structuur van de bodem en stimuleert het bodemleven. Organische mest is bijv. compost, koemest, paardenmest, kippenmest en schapen of geitenmest. Bij organische bemesting worden de voedingsstoffen langzaam afgegeven aan de bodem. Het is een langwerkende meststof en kan tot half augustus worden verwerkt. In het najaar en de winter stopt de groei van de planten en is bemesting niet meer nodig. Sommige planten en groenten hebben meerdere keren bemesting nodig zoals bladgroenten, koolplanten, buxus, hagen en bloeiende vaste planten. Deze kunnen aan het begin van de zomer nog een keer worden bemest. Rozen hebben meerdere keren bemesting nodig en een gazon mag in het voorjaar, de zomer en in het najaar worden bemest. Eénjarige bloeiers hebben om de week plantenvoeding nodig om door te kunnen bloeien.

Kunstmest

Kunstmest bestaat uit kunstmatige voedingsstoffen. Het is een snelwerkende mest d.w.z. dat de voedingsstoffen snel door de planten kunnen worden opgenomen. Kunstmest is vooral geschikt als extra bemesting en kan na de basisbemesting gegeven worden om planten een extra oppepper te geven. Kunstmest werkt minder lang dan organische mest. Bemest eens in de zes weken. Bij te veel kunstmest kunnen de wortels van de plant verbranden, het veroorzaakt een te snelle groei waardoor de plant vatbaarder is voor ziekten, het breekt organische stoffen af en verstoort het biologisch evenwicht. Daarom is het belangrijk de aangegeven dosering op de verpakking op te volgen. De groei van planten vertraagt in september geef dan geen kunstmest meer.

Mest bevat de volgende voor de plant belangrijke voedingsstoffen:

Stikstof (N)

Dit is nodig voor de groei van de groene delen van een plant. Een gebrek aan deze stof veroorzaakt zwakke scheuten en bladontwikkeling. Het blad blijft kleiner en is lichter van kleur.

Fosfor (P)

Is nodig voor de ontwikkeling van het wortelstelsel, de bloei en de vruchtvorming. Een gebrek aan fosfor veroorzaakt paarsachtig blad en een slechte vruchtontwikkeling.

Kalium (K)

Dit is nodig voor de stevigheid, weerstand en het regelen van de waterhuishouding van de plant. Een tekort aan kalium veroorzaakt geel of bruingerand blad.

Op de verpakking staat het percentage van de voedingsstof die erin zit. Bij universele meststof is dit bijv. NPK 12- 10- 18.

Verschillende vormen mest

Mest is in verschillende vormen verkrijgbaar. Organische mest kan het best gecomposteerd worden verwerkt om verbranding te voorkomen.est is verkrijgbaar in korrelvorm zoals koemestkorrels. Ze zijn gemakkelijk in gebruik, verbeteren de structuur van de bodem en zijn geschikt voor het gazon en de tuin.

* Vloeibare mest kan 1 keer per week aan het gietwater worden toegevoegd. Het is geschikt voor pot en kuipplanten.

* Er zijn drie soorten mest in meelvorm dit zijn beendermeel, bloedmeel en vinassekali. Het is geschikt voor de tuin, het gazon en voor de fruit en bloembollen. De opname wordt versneld door water te geven.

* Mest in kegelvorm kan bij de pot en kuipplanten in de grond worden gestopt en geeft langzaam voedingsstoffen af.

* Minikorrels zijn geschikt voor de tuin, het gazon en de fruitteelt. Het is verkrijgbaar als universele meststof maar ook per plantsoort. Elk korreltje bevat de aangeven percentages NPK-meststoffen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in