De dahlia is een niet winterharde plant met mooie opvallend gekleurde bloemen. Als de meeste planten al zijn uitgebloeid geven dahlia’s de herfsttuin nog wat kleur. De bloemen van deze plant hebben lange, rechte stelen waardoor ze goed in boeketten en bloemstukken kunnen worden verwerkt.

De oorsprong van dahlia’s

Dahlia’s komen van oorsprong uit Mexico. De plant kwam rond 1610 naar Nederland en werd veel gezien in boerentuinen. In de loop van de jaren zijn er veel verschillende varianten gekweekt waardoor er nu wereldwijd ongeveer 20.000 verschillende soorten zijn. Deze soorten worden onderverdeeld in enkelbloemige, halfgevulde en gevuld bloemige dahlia’s. Daarnaast is de variatie in bloemvormen groot. Er zijn soorten die de vorm hebben van een pioenroos of lijken op de bloem van een cactus of waterlelie. Dahlia’s zijn o.a. verkrijgbaar met witte, rode, oranje, roze, bronzen en lila bloemen.

Het poten van dahlia’s

De knollen van dahlia’s kunnen begin mei worden gepoot. Maak voor het poten de grond goed los en graaf een ruim plantgat. Poot de knollen 5 cm diep met de uitlopers naar boven gericht. Dek de knollen af met een dunne laag aarde. Houd bij het poten een plantafstand van ongeveer 30 cm aan. Dit is mede afhankelijk van de grootte van een volwassen plant. Na ongeveer drie weken komen de stengels boven de grond. De kans op nachtvorst is dan vrijwel voorbij zodat de jonge stengels niet meer bevriezen. De plant is gemakkelijk te vermeerderen door stukken van de oudere knol af te scheuren. Vermeerderen kan ook door de plant te stekken. Dahlia’s houden van een plek in de volle zon of half schaduw.

Het bemesten van dahlia’s

Om uitputting van de grond te voorkomen is het beter om dahlia’s elk jaar op een andere plek te poten. Verbeter de grond voor het poten met compost. Spit de compost door de grond. Compost zorgt voor een betere structuur van de grond en houdt vocht vast. Meestal is het voldoende om één keer per jaar te bemesten behalve op voedselarme grond dan is vaker bemesten noodzakelijk. De plant heeft een tekort aan stikstof als het blad geel verkleurt. Hierdoor groeit de plant niet goed en is gevoeliger voor aantastingen. Bij een teveel aan stikstof vormt de plant meer blad en minder bloemen.

Dahlia's snoeien

Dahlia’s hebben tijdens het groeiseizoen weinig verzorging nodig maar moeten wel worden gesnoeid. Snoei de plant als deze flinke stengels heeft gevormd. Knip de grootste scheuten er helemaal af, dit bevordert de bloei. Snoei de plant nog een keer voordat de bloemen gaan bloeien. Knip uit elke plant een paar bloemknoppen zodat de overige bloemen mooier gaan bloeien. Ook het regelmatig verwijderen van dode bloemen bevordert de bloei.

Het bewaren van de knollen

Dahlia’s zijn niet winterhard en moeten voordat de winter begint uit de grond worden gehaald. Doe dit niet te vroeg omdat de kans dan groot is dat de knollen verdrogen en het jaar erop niet meer uitlopen. Rooi de knollen in oktober of november als de eerste nachtvorst zich aandient. Bewaar de knollen in kisten en strooi eventueel wat turfmolm, als isolatiemateriaal, tussen de knollen. Zet de kisten op een koele, donkere en droge plek bijv. in de kelder. De zolder is minder geschikt als bewaarplaats omdat het er vaak te droog en te warm is waardoor de knollen uitdrogen of te vroeg uitlopen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in