Vocht lijdt tot het achteruit gaan van huizen en tast uw gezondheid aan. U kunt zelf veel doen om uw huis minder vochtig te maken door ervoor te zorgen dat er minder vocht vrij komt en de vorming van condens geen kans krijgt. Aanwezig vocht verdwijnt door goede ventilatie. U helpt zelf actief mee door luchten. Richt uw woning zo in, dat de lucht goed kan circuleren. Let op vochtige plekken, donkere hoeken en planten. Verwarm uw huis gelijkmatig en vermijdt temperatuurverschillen. Voor moeilijke ruimtes kunt U vochtvreters inzetten.

Een vochtig huis, wat doet U eraan?

Tips voor het bestrijden van huis, tuin en keukenvocht

Vocht in huis lijdt tot het ontstaan van vochtige plekken en later tot schimmelvorming. Heeft uw eenmaal schimmels, dan breiden die zich snel uit. Is een ruimte langdurig vochtig, dan wordt die ruimte hierdoor snel ongezonder. U kunt last krijgen van ongedierte, bijvoorbeeld pissebedden. Het vocht tast muren, plafonds en vloeren aan, eerst aan de buitenkant, later ook inwendig. Hout gaat rotten. Zover hoeft U het echt niet te laten komen. 

Schimmels en ongedierte kunnen allergieën veroorzaken of verergeren. Vocht is vooral in combinatie met kou uiterst nadelig voor uw gezondheid. Het veroorzaakt reumatische aandoeningen zoals arthritis en reuma. Het kan ook zorgen voor luchtwegklachten. Het is dus hard nodig om vocht in huis te bestrijden. 

Heeft U last van lekkage, opstijgend of doorslaand vocht, dan heeft U zeer waarschijnlijk de hulp van een deskundige nodig. De oorzaken hiervan moeten worden opgespoord en verholpen. U kunt dit waarschijnlijk niet zelf. Dit artikel gaat over huis tuin en keuken vocht, waar U wél zélf wat aan kunt doen.

Normale vochtigheid

Een bepaalde hoeveelheid vocht in huis is normaal. Waar geleefd wordt, wordt vocht geproduceerd. In een doorsnee huishouden is dit tussen de 10 en 15 liter per dag. Dit gebeurt door:

  • ademhalen
  • zweten
  • schoonmaken
  • koken
  • douchen
  • afwassen
  • de was doen, enzovoort.

Dát vocht aanwezig is, is dus onvermijdelijk. Het gaat erom dat dit vocht weg kan, de woning uit.

Warme lucht kan meer vocht opnemen dan koude lucht. In warme ruimtes zult U dus niet zo snel last hebben van vochtigheid als in koude. Een relatieve vochtigheidsgraad van 50 tot 60 procent is normaal en prettig, daar beneden kunnen wij hoofdpijn en andere klachten krijgen. Veel daarboven is ook ongezond. Met een hygrometer meet U de relatieve luchtvochtigheid in uw huis of woonkamer.

Condensvorming tegengaan

Regelmatig verwarmen verlaagt de vochtigheidsgraad. Een gelijkmatige temperatuur binnenshuis is belangrijk. Het is belangrijk het temperatuursverschil tussen dag en nacht en ook tussen ruimtes onderling in uw woning niet te groot te laten worden. Temperatuurverschillen zorgen voor het neerslaan van vocht, in de vorm van condens. Het condens zet zich in de vorm van kleine waterdruppeltjes af op ramen en andere koudere oppervlakken, zoals deuren of de achterkant van meubels. Ook in hoeken kan vocht zich afzetten, omdat daar de circulatie van lucht beperkt wordt. 

Voor het laten verdampen en verdwijnen van vocht zorgt U steeds voor een goede luchtcirculatie en ventilatie. Circuleren betekent dat de lucht binnenshuis vrijuit kan bewegen, er zijn geen afgesloten ruimtes of volgebouwde hoeken waar het vocht kan neerslaan. Laat de deur van kleine onverwarmde ruimtes open, in koude afgesloten ruimtes heeft vocht meer kans.

Ventilatie en circulatie

Ventilatie komt van het latijnse woord ventus ofwel wind. De vochtige lucht moet naar buiten kunnen. Dit gebeurt via ventilatieroosters. U kunt ook mechanische ventilatie hiervoor gebruiken. Vul deze technieken aan door regelmatig luchten, waarbij u deuren of ramen tegenover elkaar open zet, zodat het flink "doorlucht". Wordt het dan veel te koud, dan beperkt U zich ertoe het raam op een kier te zetten, ook dit helpt. Het is niet verstandig uw leefruimte potdicht af te sluiten. U denkt misschien dat U hierdoor zuiniger uit komt met stoken, maar het tegendeel is waar. Hoe vochtiger hoe woonkamer, hoe onprettiger dit aanvoelt en hoe harder U zult stoken. Het verwarmen van relatief droge koude lucht kost minder energie dan het verwarmen van minder koude, maar veel vochtigere en compacte lucht. 

Wat kunt U nog meer doen, behalve zorgen voor een regelmatige en constante verwarming, zo weinig mogelijk temperatuursverschillen, een goede ventilatie, luchtcirculatie binnenshuis en regelmatig luchten?

Preventie van vocht

U kunt preventief bezig zijn. Zorg ervoor dat er geen enorme hoeveelheden vocht vrijkomen in uw woning. Hang liever geen was te drogen in huis en nooit in de leefruimte. Zet na het koken even een raampje open. Zet tijdens het koken de afzuigkap aan. Doe altijd de deur van de badkamer dicht als U gaat douchen of baden en doe als u klaar bent het raam open, zodat het vocht direkt naar buiten kan. Droog de ruimte met een doekje, zodat er geen plassen blijven liggen. Hang vochtige kleding liefst buiten op, onder een afdakje. Laat geen vochtige kleding of paraplu´s buiten rondslingeren. Controleer regelmatigde hoeken van uw kamer. Is er toch ergens condens ontstaan? Droog dit dan op.

Planten 

Uw tuin of uw liefde voor planten kunnen ook een vochtprobleem veroorzaken. Heeft U tuinplanten vlak naast de buitenmuur staan of klimplanten die tegen het huis aangroeien? Deze kunnen U na verloop van tijd vochtige muren bezorgen. Ook de aanwezigheid van planten in huis kan bijdragen aan de vochtigheid. Ga hier verstandig mee om en laat niet uw hele huis overwoekeren door klimplanten. Haal niet te veel planten in huis, ook deze kunnen vochtproblemen veroorzaken. In de potgrond of op de plant zelf kunnen schimmels ontstaan. 

Als U deze tips trouw navolgt, maar toch nog ergens een vochtige plek over houdt die niet weg wil, dan kunt U vochtvreters inzetten. Deze apparaatjes halen veel vocht uit de lucht. Regelmatig legen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in